Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2023 L'Ajuntament de Tarragona celebra demà el Dia dels valors republicans

L'Ajuntament de Tarragona celebra demà el Dia dels valors republicans

L'Ajuntament de Tarragona celebra demà el Dia dels valors republicans

Aquest dissabte 15 d’abril tindrà lloc l’homenatge a les víctimes de la repressió franquista i el 19 d'abril es presentarà el llibre 'Joaquim Fort, l’alcalde republicà de Tarragona'
13/04/2023

L’Ajuntament de Tarragona celebrarà l’acte institucional del Dia dels valors republicans aquest divendres 14 d’abril per tercera vegada consecutiva, coincidint amb el dia de la República. L’acte, presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, tindrà lloc al Centre Cultural de l’Antic Ajuntament a les 12 h i comptarà amb la intervenció de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Montserrat Duch. Durant l’acte, estarà present el bust de la República, datat de la Segona República i que l’alcalde Pere Lloret va regalar a les escoles de la ciutat.   

Aquest acte institucional s’emmarca en el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona, el qual també preveu, per aquest dissabte 15 d’abril a les 12 h, l’homenatge a les víctimes de la repressió franquista de les comarques de Tarragona, organitzat per l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona  (AVRFT). L’homenatge tindrà lloc a la fossa comuna del cementiri de la ciutat i, entre altres autoritats, comptarà amb l’assistència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el conseller de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, i la presidenta de l’AVRFT, Montserrat Giné.  

També inclòs en el mateix programa, el pròxim dimecres 19 d’abril a les 19 h, tindrà lloc, al Centre Cultural de l’Antic Ajuntament, la presentació del llibre Joaquim Fort, l’alcalde republicà de Tarragona, de Cristian Ferrer i Guillem Puig. Els autors de l’obra són guanyadors de la Beca d'Estudis Històrics President Tarradellas 2022, impulsada per la Fundació Irla amb el suport de la Diputació de Tarragona. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; i del president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras.  La presentació anirà a càrrec de Montserrat Duch, qui és membre del jurat de la Beca Tarradelles. Joaquim Fort i Gibert (Tarragona, 1906 – Santiago de Xile, 1987) va ser escollit, l’any 1934, primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Tarragona. El febrer de 1936, la victòria del Front d’Esquerres el va retornar al consistori, i quatre mesos després, va ser escollit nou alcalde de la ciutat.  Amb l’esclat de la Guerra Civil, va liderar la resposta política al cop d’estat a la ciutat de Tarragona i, a partir del gener de 1937, com a comissari delegat de la Generalitat a Tarragona, va fer front a les dificultats materials de la rereguarda.  

Segells de reconeixement d'administració oberta