Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2023 L'Arxiu inaugura l'exposició 'Thorpeness i Stanwell' a l'Espai Turisme

L'Arxiu inaugura l'exposició 'Thorpeness i Stanwell' a l'Espai Turisme

L'Arxiu inaugura l'exposició 'Thorpeness i Stanwell' a l'Espai Turisme

'Thorpeness i Stanwell. L’atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil' es pot veure fins al 5 de març
07/02/2023

El 2023, el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona se centra al voltant dels bombardejos que va patir la població civil de la ciutat entre el 1937 i el 1939. L’exposició Thorpeness i Stanwell. L’atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil, organitzada i produïda pel Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu, amb la col·laboració de la Federación Española de Municipios y Provincias, posa èmfasi en els bombardeigs que l’aviació feixista italiana i alemanya van perpetrar sobre el Thorpeness i l’Stanwell, dos bucs anglesos atracats al port de Tarragona, el 20 de gener i el 15 de març de 1938, respectivament. 

Els bombardeigs sobre els bucs anglesos van causar un total de 13 víctimes mortals, 10 del Thorpeness (7 mariners britànics  i 3 treballadors del port) i 3 de l’Stanwell ( 2 mariners britànics i 1 danès, observador del comitè de No-intervenció). El funeral per les víctimes del Thorpeness, a la ciutat de Tarragona, es pot considerar gairebé un acte d’Estat, per la nodrida presència d’autoritats civils i militars republicanes i per l’assistència d’una delegació laborista britànica que estava de visita per territori republicà.

L’impacte mediàtic d’aquests atacs va ser d’abast mundial i va posar en evidència l’incompliment del pacte de No-intervenció per part dels feixistes italians i els nazis alemanys. L’exposició, comissariada per Òscar Martin i Txell Navarrete, estarà oberta fins al 5 de març a l’Espai Turisme i es complementarà amb l’audiovisual Bombes sobre Tarragona. L’atac als mercants anglesos (1938).

Descarrega el tríptic de l'exposició (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta