Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2023 Tarragona ret homenatge a Joan Gabriel García Knafo

Tarragona ret homenatge a Joan Gabriel García Knafo

Tarragona ret homenatge a Joan Gabriel García Knafo

L’acte institucional va comptar amb una ofrena floral al peu de la placa commemorativa ubicada al carrer Unió, on va morir el jove ara fa 47 anys
06/03/2023

L’Ajuntament de Tarragona va recordar i homenatjar aquest diumenge a Joan Gabriel García Knafo. Aquest mes de març fa 47 anys que aquest jove de 19 anys va caure de l’edifici número 7 del carrer Unió quan era perseguit per dos agents en el marc de la protesta contra l’actuació policial succeïda a Vitòria el 3 de març de 1976.  L’acte va comptar amb la presència del conseller de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, amb altres representants municipals com ara les conselleres Eva Miguel i Inés Solé; i amb familiars de García Knafo. En el transcurs de l’acte es va fer una ofrena floral al peu de la placa commemorativa ubicada al carrer Unió, on va morir Knafo.  

L’homenatge d’aquest diumenge forma part dels actes del Programa de Memòria Democràtica que enguany se centra en els bombardejos franquistes sobre Tarragona. El programa, que compta amb un total de 35 actes i que s’allargarà fins al pròxim 9 de juny, està coordinat per la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona i compta amb la participació de nombroses entitats i institucions. 

Juan Gabriel Rodrigo Knafo  

El 3 de març de 1976, a Vitòria, la policia va disparar contra els obrers i les obreres que celebraven una assemblea a l'església de San Francisco de Asís. El tràgic resultat de la brutal actuació policial van ser cinc víctimes mortals i més de setanta ferits.   

A Tarragona, dos dies més tard, el 5 de març, els tres mil treballadors ocupats en el muntatge de la Refineria van decidir traslladar-se, caminant en manifestació, per a expressar la protesta pels fets i la solidaritat amb les víctimes. Malgrat les violentes i continues càrregues policials, uns quants centenars d’obrers van arribar cap a les quatre de la tarda a la Rambla Nova, on l’acció repressiva dels antiavalots no es va aturar.  Entre els manifestants, Juan Gabriel Rodrigo Knafo, de 19 anys, va ser perseguit per dos agents fins al terrat de l’edifici número 7 del carrer Unió, des d’on va caure mortalment al buit. Un tràgic incident, del qual encara es desconeixen les causes.  

Segells de reconeixement d'administració oberta