Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2021 Aquest dimecres s'emet un nou episodi de les 'Dones a la Història de Tarragona' al programa 'I molt +' de Tac12

Aquest dimecres s'emet un nou episodi de les 'Dones a la Història de Tarragona' al programa 'I molt +' de Tac12

Aquest dimecres s'emet un nou episodi de les 'Dones a la Història de Tarragona' al programa 'I molt +' de Tac12

El primer capítol d'aquest octubre està dedicat a la lluitadora antifranquista Carme Casas
06/10/2021

Aquest dimecres 6 d’octubre s’emet un nou episodi a Tac12 televisió de la sèrie Dones a la Història de Tarragona dins el programa I molt +. Serà avui a les 20.30 h i ens parlarà d’una lluitadora antifranquista, la Carme Casas Godessart, de la ma de la seva filla, Neus Saún. Cada setmana tenim la possibilitat de descobrir dones que han marcat o marcaran la història de la ciutat, gràcies a aquest projecte produït per la Biblioteca Hemeroteca Municipal, el Museu d’Història  i Tac12. 

Les setmanes vinents serà el torn de la figura de Pepita Ferrer, líder veïnal i jugadora d’escacs; de les escriptores Antònia i Regina Opisso; de les Oblates com les monges oblidades de la Part Alta i, finalment, el món de la dona gitana tarragonina a l’actualitat. L'endemà de cada emissió de Tac12, cada vídeo estarà disponible a les xarxes municipals i a la web de Patrimoni de l'Ajuntament. 

Adjuntem un breu resum de cada capítol i imatges de les gravacions: 

Carme Casas,  lluitadora antifranquista (6 d’octubre) 

Neus Saún Casas ens parla de la seva mare Carme Casas Godessart (1921-2013). El seu compromís polític i la seva perseverança en la lluita contra el nazisme fan d’ella un testimoni d’excepció. Cofundadora de l’associació Les dones del 36 amb l’objectiu de sensibilitzar a les generacions més joves del feixisme i la dictadura. 

L’Ajuntament de Tarragona va posar el seu nom i el del seu marit a un carrer del barri de Sant Salvador. 

Pepita Ferrer, jugadora d’escacs (13 d’octubre) 

Montse Recasens i Miguel Zanón ens recorden la jugadora d’escacs Pepita Ferrer (1938-1993). Va ser la primera jugadora i monitora d’escacs catalana i de l’estat espanyol a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení l’any 1974. Va ser vuit cops campiona d’Espanya i quatre de Catalunya i va participar set vegades en les Olimpíades d’escacs. Tenia un estil de joc agressiu. Els darrers anys al barri de Torreforta va desenvolupar una important tasca d’ensenyament. La Biblioteca de Torreforta porta el seu nom. 

Antònia i Regina Opisso, escriptores (20 d’octubre) 

Montse Palau ens explica qui era la família Opisso i com, mentre els seus membres masculins arribaven a ser molt coneguts, les dones van estar ignorades i silenciades. Tan l’Antònia (1853-1929) com la seva neboda Regina (1879-1965) van escriure molt i van participar en moviments antiesclavistes una i en entitats pacifistes que defensaven el vot femení l’altra. Van ser unes lluitadores contra els perjudicis de l’època. 

Recordant les oblidades (27 d’octubre) 

Montse Sans i Tecla Martorell ens parlen de quan el convent de les Oblates era una presó de dones. Sabrem d’on venien, quantes eren, de què se les acusava i en quines condicions vivien. Conèixer aquests fets va portar la Tecla Martorell a escriure el llibre Memòria de les oblidades. La història que s’hi explica s’ha portat a escena amb una obra de teatre i un espectacle de dansa. 

Gitanes empoderades mirant el futur (13 de novembre) 

Cinta Bellmunt i Trinitat Torres ens acosten el paper de la dona dins la comunitat gitana, de com ha anat evolucionant amb el pas del temps i de com iniciatives com l’Associació de dones gitanes Karig Vaxt (mirar al futur) incentiva el jovent a seguir amb els estudis sense perdre la seva identitat gitana. 

Segells de reconeixement d'administració oberta