Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2022 L'Ajuntament completa amb èxit el programa de prevenció i manteniment de les muralles

L'Ajuntament completa amb èxit el programa de prevenció i manteniment de les muralles

L'Ajuntament completa amb èxit el programa de prevenció i manteniment de les muralles

S’han dut a terme un total de 854 actuacions d’abast divers per reduir el risc de pèrdua patrimonial
28/07/2022

La Conselleria de Patrimoni ha presentat aquest dijous els resultats del programa de prevenció i manteniment de les muralles de Tarragona. Aquest programa, pioner a nivell català, s’ha desenvolupat als trams 7 i 8 de les muralles, és a dir, des del Fortí Negre a la de la Rambla Vella, on s’havia detectat un deteriorament de les cares externes dels murs, així com una pèrdua d’estabilitat en alguns trams.  

Segons el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, “l’objectiu d’aquest programa és fer un repàs de l’estat de la muralla romana en la seva totalitat, donant solució a aquelles patologies que es trobin, i reduir així, el risc de pèrdua patrimonial del monument”. En aquest sentit, també ha destacat, que “volem ser proactius davant del patrimoni històric i aquesta és la manera d’anticipar-nos als problemes abans que succeeixin”. 

Els treballs efectuats entre els mesos d’agost i novembre de l’any passat han contemplat el sanejament superficial dels murs, el segellat de fissures i esquerdes, el bisellat amb morter de calç, l’execució de pernats (mètode de subjecció) i altres fixacions; així com la reposició de morters de junt, la retirada de vegetació, el cegat de forats, la reintegració volumètrica i la substitució i ampliació de xarxes protectores.     

A la inspecció tècnica prèvia a les obres de millora, es van detectar 927 patologies als monuments, 708 al tram del Fortí Negre i 219 al de la Rambla Vella. De totes elles, de diferent abast i gravetat, s’ha dut a terme un total de 854 actuacions que han permès garantir la integritat del monument en molts punts.  

En aquest sentit, el conseller Pinedo destaca que “ara aquest tram de muralla és molt més segur que fa un any, així que podem dir que el programa ha estat un èxit”. Pel que fa als següents passos, s’està treballant en la implementació del programa als trams que van de l’1 al 6, és a dir, a la resta de la muralla romana.  

Per a més informació, consulteu la presentació 'Programa de prevenció i manteniment de les muralles' (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta