Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2022 Tornen a Tac12 les 'Històries Amagades' de Patrimoni

Tornen a Tac12 les 'Històries Amagades' de Patrimoni

Tornen a Tac12 les 'Històries Amagades' de Patrimoni

La secció permetrà descobrir com va patir la ciutat la pesta al s. XIV o la relació entre els artistes Josep Yxart i Santiago Rusiñol
25/10/2022

La Conselleria de Patrimoni presenta una nova temporada del projecte Històries amagades amb 10 capítols més que emetrà Tac12 a partir de demà. El darrer dimecres de cada mes, dins el programa Som-hi que s’emet a les 20.30 i les 22.30h, la presentadora Aina Mallol entrevistarà el director del Museu d’Història, Cristòfor Salom, per introduir el capítol. 

Aquest dijous engeguen, doncs, les noves històries amb La Pesta a Tarragona, que anirà seguit, el novembre, de Yxart i Rusiñol a Tarragona i l’últim dimecres de desembre: Les religions mistèriques a Tarragona. El capítol sobre la pesta anirà a càrrec de la historiadora i arxivera Coral Cuadrada, que ens explicarà com la Tarragona del SXIV va patir una gran mortaldat i com la ciutat va respondre als fets tan tràgics, que tenen evidents ressonàncies en les vivències més recents de la pandèmia.  

Amb el capítol d’Yxart i Rusiñol a Tarragona (29 de novembre), a càrrec d’Esteve Masalles (filòsof i bibliotecari) es vol explicar la història d'una amistat, la de l'il·lustre tarragoní Josep Yxart i de Moragues, escriptor i crític teatral, i la del reconegut pintor modernista Santiago Rusiñol. El pintor va acompanyar els darrers anys de vida a Yxart a Tarragona, i va aprofitar per pintar alguns racons de la ciutat.  

I finalment el tercer capítol Les religions mistèriques a Tarragona (20 de desembre) explicarà el moment de la història quan va coincidir el cristianisme amb d’altres religions, que s'escampaven per l'imperi romà. Coneixerem el culte a Mitra i les petjades que va deixar a la ciutat, que són més importants i sorprenents del que imaginem. Cristòfor Salom i l’historiador i arqueòleg del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona, Josep Antòn Remolà, conduiran el capítol. 

La resta d’històries, que s’emetran al llarg del 2023, giren a l’entorn de la cúpula romana de Centcelles, els íbers; les pintures rupestres; Tarragona sota les bombes; el cementiri dels anglesos; Russolo i el futurisme i Jujol i el gremi de pagesos. 

Consulteu els capítols ja emesos d'Històries Amagades al web del Museu d'Història.

Segells de reconeixement d'administració oberta