Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2022 Una inscripció funerària medieval, nou element de 'Quan els Objectes Parlen'

Una inscripció funerària medieval, nou element de 'Quan els Objectes Parlen'

Una inscripció funerària medieval, nou element de 'Quan els Objectes Parlen'

Dos especialistes en Història Medieval faran la presentació de la peça el dimecres 6 de juliol a Casa Castellarnau
30/06/2022

Aquest mes de juliol la peça protagonista del cicle Quan els Objectes Parlen és una inscripció funerària del segle XIV. La presentació, que es farà el proper dimecres 6 de juliol a les 18 h a Casa Castellarnau, és oberta a tothom i comptarà amb la presència de dos especialistes en la matèria, Coral Cuadrada Majó i Daniel Piñol Alabart, que explicaran la peça i en transcriuran el contingut per primera vegada.  

L’escriptura gòtica 

L’objecte escollit per al mes de juliol es una inscripció de marbre que data de 1356, feta en homenatge a Guerau de Copons, un canonge de la Seu de Tarragona que va morir el 9 de desembre d'aquell any. La importància d’aquest objecte recau, per una banda, en el text escrit en llatí i que no s'ha transcrit fins ara, i d'altra banda, en l’escriptura gòtica que s’hi veu representada i en bon estat de conservació i cisellat al marbre amb precisió. Les mides de la peça son 27,5 x 36,5 x 5,2 cm.

Els especialistes 

Coral Cuadrada Major: és professora d’Història Medieval de la Universitat Rovira i Virgili i directora de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (AMSMB) de Vilassar de Dalt. És especialista en el comerç medieval i en història de les dones. És investigadora del MARC de la URV i del GRAMP de la UB.   

Daniel Piñol Alabart: professor titular de la Universitat de Barcelona. És professor de Paleografia. Forma part del Grup de recerca en Estudis Medievals d’Art, Història, Paleografia i Arqueologia (MAHPA) i també del Grup d’innovació Docent en Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica.

Segells de reconeixement d'administració oberta