Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2023 El Fòrum de la Colònia inicia un procés participatiu per avançar en la remodelació del recinte

El Fòrum de la Colònia inicia un procés participatiu per avançar en la remodelació del recinte

El Fòrum de la Colònia inicia un procés participatiu per avançar en la remodelació del recinte

El projecte, finançat amb 3 M€ dels fons Next Generation, inclou una jornada de portes obertes el dissabte 11 de març
El Fòrum de la Colònia inicia un procés participatiu per avançar en la remodelació del recinte Foto: Tjerk van der Meulen.
02/03/2023

En el marc dels ajuts europeus Next Generation, l’Ajuntament de Tarragona va rebre 3 M€ del Pla Impulsa Patrimonio per al projecte de rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia, que ara comença a fer les primeres passes amb la presentació del Procés Participatiu. Aquesta nova proposta comporta d’una banda la presentació d’una enquesta a nivell dels veïns i veïnes de la zona, però també de tots els tarragonins i tarragonines; una sèrie d’entrevistes i reflexions amb passejades pel monument i finalment una jornada de portes obertes, que tindrà lloc el dissabte 11 de març al matí.  

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha estat present avui a la roda de premsa i ha anunciat que aquest es el primer pas, necessari, per a la remodelació de tot el recinte i que amb el nom de Parq Fòrum que es vol proposar, “està clar que volem prioritzar ambdues coses: un parc obert als veïns i veïnes i una recuperació digna del monument i de la importància que va tenir en època romana”. Així mateix, Ricomà, ha volgut destacar “que tot i que el projecte ve de lluny, s’ha volgut ampliar i millorar en tots els aspectes i això ho podrem fer gràcies al fons Next Generation”.  

Segons el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, “el Fòrum es a hores d’ara un lloc incòmode i sense accessibilitat; cal reconvertir-lo en un espai modèlic, del que es l’essència de la nostra ciutat, que convivim amb el Patrimoni dia a dia” i ha afegit “cal que estigui ben restaurat, amb noves excavacions i una museïtzació a l’alçada del que ja estem fent a la resta de monuments”, però per tot això, abans “cal dur a terme aquesta diagnosi per saber quines son les necessitats i les voluntats dels qui el transiten i hi conviuen dia a dia”.  

Sota el nom Parq Fòrum de la Colònia, aquest procés engega ara amb la voluntat de dur a terme un estudi previ de diagnosi participat amb perspectiva de gènere i interseccional, a fi d’incorporar la visió de cadascú dins d’aquest projecte urbà. Això vol dir treballar des d’una visió inclusiva per donar resposta a les necessitats i els desitjos del conjunt de la societat, tenint en compte la seva diversitat de gènere, d’edat, d’origen o funcional, entre d’altres, a l’hora de planificar i dissenyar els espais urbans. El resultat és una ciutat més justa, equitativa, segura, sostenible i accessible. I tot això es fa comptant amb la participació de les persones interessades. 

La informació prèvia esdevé un element essencial per al desenvolupament de tot procés participatiu. La participació dels agents socials està supeditada al coneixement i informació que aquests tinguin sobre el contingut del procés que es desenvolupa al territori. De la mateixa manera, cal socialitzar els aspectes bàsics sobre la qüestió a tractar per tal de generar un debat enriquidor en el qual tothom hi pugui prendre part.  

ELS MECANISMES DE PARTICIPACIÓ 

L’espai web 

És l’eina principal a través del qual es posa a l’abast de la ciutadania tota la informació del procés participatiu i és l’espai a la plataforma de participació en línia de l’Ajuntament.

Jornada de portes obertes 

Es preveu celebrar una jornada de portes obertes del Fòrum de la Colònia durant el matí del dissabte 11 de març de 9.30 a 14 h. Aquesta jornada permetrà la difusió del procés de diagnosi, donar a conèixer a la població els espais de participació i especialment fomentar la participació a través d’una enquesta de percepció, accessible a l’espai web del procés. Durant la sessió hi haurà suport de persones dinamitzadores i suport comunicatiu amb un panell informatiu sobre el procés i amb QR d’accés a l’enquesta. 

Enquesta ciutadana de diagnosi 

Ja hi ha disponible a l’espai web del procés una enquesta de percepció del monument, que serà accessible fins al 31 de març, adreçada a recollir elements de diagnosi sobre l’espai públic que contempla, amb una perspectiva feminista i interseccional. La seva finalitat és conèixer les necessitats i experiències diverses de les persones participants.  

L’enquesta recull informació sobre els següents aspectes: 

 • Autonomia: percepció d'(in)seguretat, accessibilitat, serveis bàsics, senyalització i orientació 
 • Mobilitat: convivència de mobilitats i accessos i circulació 
 • Representativitat: identitat i simbolisme 
 • Vitalitat: usos quotidians i de cura, joc a l'aire lliure, confort i convivència 

Espais de deliberació 

La vessant deliberativa del procés de diagnosi es preveu estructurar a partir dels següents espais participatius:

Entrevistes individuals i entrevistes grupals

Fins a mitjans de març, es preveu copsar el discurs particular d’entitats de diferents perfils (dones, comerciants, entitats culturals, persones amb diversitat funcional) que siguin interlocutors clau de l’entorn, en relació al monument i els seus usos per part dels diferents col·lectius.  

Passejades exploratòries de diagnosi 

A finals del mes de març, s’organitzaran dos itineraris a peu en grups organitzats segons perfil. Es realitzarà una passejada amb perspectiva de gènere, amb dones i persones no binàries i una altra passejada amb perspectiva inclusiva i d’accessibilitat oberta a la ciutadania; així com també amb persones amb capacitats diverses i/o amb mobilitat reduïda.  

La finalitat és identificar, des d'una perspectiva de gènere i interseccional, factors urbans (aspectes físics, socials i funcionals) que influeixen en l’ús del monument com a parc públic i l’accessibilitat per part dels veïns i veïnes. 

Les passejades es realitzaran els següents dies: la passejada exploratòria amb perspectiva de gènere serà el dijous 23 de març de 17.30 a 19.30h i la passejada amb perspectiva inclusiva i accessibilitat, serà el dimarts 28 de març de 17.30 a 19.30h. 

Tractament de resultats i sessions de treball tècnic 

Els resultats obtinguts mitjançant la participació de la ciutadania seran incorporats a un informe de resultats. Posteriorment es preveu dur a terme dues sessions de treball amb els serveis tècnics municipals i l’equip extern encarregat de dur a terme el projecte d’urbanització a fi de traslladar-los recomanacions per incorporar la perspectiva de gènere i inclusiva al projecte executiu. 

El conseller Pinedo ha conclòs que “les propostes que es puguin definir durant l’estudi de diagnosi, un cop analitzades tècnicament, permetran la revisió del projecte original” i ha afegit “per enriquir-ne els objectius de millora de l’espai monumental i l’entorn urbà immediat”, en definitiva del que esdevindrà el parc arqueològic del Fòrum de la Colònia. 

El projecte de ciutat

Per a tirar endavant el projecte, es proposa, d’una banda adaptar a la normativa vigent que exigeixen els Next Generation, com és: sostenibilitat, perspectiva de gènere i eficiència energètica, com a principals; la reinserció del monument al teixit urbà a través d’un pla de museïtzació integral i finalment actualitzar l’entorn; instal·lacions de xarxa de comunicació, electricitat, clavegueram, aigua, etcètera.  

El calendari del projecte se situa en quatre anys (2022 – 2025) i comporta les següents accions: 

 • Procés participatiu.  
 • Estudi urbanístics amb visió de gènere. 
 • Estudi d’eficiència energètica i sostenibilitat. 
 • Pla de museïtzació.  
 • Projecte d’enginyeria i instal·lacions.  
 • Actualització del projecte inicial.  
 • Execució del projecte final amb diferents fases i contractes. 

Argumentari històric

 • Desembre 2020. L’Ajuntament de Tarragona aprova la cessió del Fòrum de la Colònia per part de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou pas serveix per poder prendre embranzida i tirar endavant el projecte de recuperació del Fòrum.A la comissió informativa de Territori celebrada el 10 de desembre de 2020, s'aprova la cessió. És de concessió demanial, de caràcter gratuït i per a un període de  50 anys.
 • Febrer 2021. El 8 de febrer de 2021 se signa oficialment el conveni de cessió. D’aquesta manera, el consistori passa a gestionar el monument que forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat els propers 50 anys.  
 • Novembre 2021. El dilluns 22 de novembre del 2021 s’anuncien els prop de 3 M€ del pla Impulsa Patrimonio del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per al Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE), a través del qual el Fòrum de la Colònia rebrà prop de 3 milions d’euros per a la rehabilitació i millora de l’accessibilitat del recinte.  

El monument

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s'hi concentrava tota l'activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. A més, s'hi va desenvolupar tota l'activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia. 

S’ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva—. Possiblement, aquest espai estava envoltat per porticats. En època augustiana, amb la construcció del teatre, la plaça va sofrir una primera transformació obrint-se al mur de tancament de la graderia o cavea. Finalment, en època tiberiana es va construir una nova plaça pública annexa (forum adiectum), més elevada respecte de la primera plaça. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica de tres naus, una de les quals s’obria a una nova plaça porticada per tres dels seus costats. El porticat del costat sud se sustentava sobre un criptopòrtic documentat en recents excavacions realitzades al carrer Gasòmetre. 

El Fòrum local estava situat a la part baixa de la ciutat romana, dins l'àrea residencial, a mig camí entre l'espai administratiu provincial i el port. Actualment es troba delimitat pels carrers Cardenal Cervantes, Lleida i Gasòmetre.  

Segells de reconeixement d'administració oberta