Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2023 Patrimoni engega el projecte de restauració de tres façanes del Pretori

Patrimoni engega el projecte de restauració de tres façanes del Pretori

Patrimoni engega el projecte de restauració de tres façanes del Pretori

En la intervenció es podran observar les diferents fases històriques del monument
Patrimoni engega el projecte de restauració de tres façanes del Pretori Foto: Tjerk van der Meulen.
23/03/2023

Aquest matí el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha presentat el projecte bàsic i executiu de recuperació, consolidació i restauració de les façanes nord, est i oest de la Torre del Pretori, que comportarà una millora substancial del monument Patrimoni Mundial. Des de la plaça del Rei s’instal·larà, en diferents fases, una bastida en cada cas per tal de recuperar el monument, tenint en compte totes les fases històriques en què està construït i les patologies constructives que pateix, en cada cas.  

El projecte, que compta amb un pressupost d’aproximadament de 800.000 €, ha rebut una subvenció de la Generalitat de Catalunya de 200.000 € per l’execució de les obres i la redacció del projecte va ser subvencionada en un 45 % pel Ministerio de Cultura y Deporte, que va permetre fer la diagnosi inicial. Aquest projecte “és de gran rellevància i alhora necessari, donat els problemes de seguretat que darrerament s’han viscut amb petits despreniments de material, així com el mal estat per culpa d’animals que hi habiten i les inclemències del temps” ha destacat el conseller. Es preveu que pugui començar en les properes setmanes i tindrà una durada aproximada d’uns 15 mesos.  

La restauració 

Així doncs, a partir d’aquesta diagnosi inicial que van suposar diversos estudis (històric, de patologies, fotogramètric...) de les façanes del monument, fet amb gran detall i precisió, es podrà iniciar la restauració, que comportarà conèixer possibles afectacions ocultes i haver d’actuar diferent del previst inicialment. En el projecte s’especifica que s’actuarà en base a tres principis de la conservació i la restauració que són: el respecte, el reconeixement i la reversibilitat. A partir d’aquests criteris fonamentals es personalitzaran les tasques per a cada material a intervenir, ja que cal tenir en compte que es un edifici de més de vint segles i ha patit moltes alteracions i ampliacions estructurals, així com atacs bèl·lics i inclemències meteorològiques. 

La consolidació estructural  

Per a dur a terme l’obra s’hauran d’instal·lar bastides verticals i es procedirà principalment a recosir els punts mes afectats de dalt a baix. A partir d’aquí es duran a terme diferents intervencions a la pedra, com la neteja, l’eliminació d’elements nocius, així com per acumulació de pols, terra o brutícia.  

Un cop enllestit això, es procedirà a la fase de consolidació, que comportarà també un tractament aïllant i protector d’aquests agents que l’han fet malbé durant tant de temps, així com un tractament específic pels elements metàl·lics a conservar com claus o rebles de la pròpia estructura i en molts casos la restitució volumètrica d’elements gairebé inexistents.  

La sala del sarcòfag 

Una altra de les intervencions que es duran a terme al Pretori és la restauració de la sala del sarcòfag d’Hipòlit, amb la voluntat de consolidar i restaurar la volta i poder reobrir el més aviat possible. Aquest projecte té un cost de 260.000 € previst al pressupost d’enguany i que es preveu que pugui estar enllestit el 2024. 

Segells de reconeixement d'administració oberta