Esteu aquí: Inici Cultura Arts visuals 'Urbe, cultura et mutatio'

'Urbe, cultura et mutatio'

Aquesta és una proposta conjunta entre l'artista plàstic i muralista, El Rey de la Ruina, i l'artista sonor Roger Conesa.

origen

La peça Urbe, cultura et mutatio (ciutat, cultura i canvi) està basada en l'escultura Medea de William Wetmore (1819–1895), de tradició neoclàssica. Tot i ser un personatge d'Eurípides, el mite de Medea va ser molt representat en els sarcòfags romans. La dramatúrgia, que es continua interpretant avui en dia, ofereix una figuració possible d'una dona que es rebel·la davant de la maternitat i l'heterosexualitat obligatòria i compulsiva. Una narració que visibilitza un altre teatre, una altra manera de tornar-nos a presentar personatges femenins.

Aquesta Medea ens permet la creació d'un imaginari polític feminista que es reapropia de la tragèdia antiga. Per això en la interpretació d'El Rey de la Ruina, es canvia el punyal (símbol agressiu i patriarcal) pel cor —receptacle metafòric de les emocions humanes— i la clau, eina que obre i ofereix noves oportunitats.

art visual i sonor

En l'àmbit visual, la proposta d'El Rey de la Ruina barreja el llenguatge clàssic amb els llenguatges típics de l'art urbà: graffiti, plantilles... Pel que fa a la part sonora, la peça musical genera un diàleg entre els sons orgànics que ja coexistien a l'antiga Tarraco i les sonoritats pròpies i protagonistes de la ciutat en l'actualitat. Tot això sense obviar altres elements musicals com a instruments de la roma clàssica que alhora es connecten amb els nous llenguatges audibles propis de les noves dramatúrgies.

En la proposta, les trames geomètriques del mural inclouen un codi QR, de manera que el retrat sigui impossible de fotografiar sense que aquest enllaç aparegui i l'espectador escolti l'obra sonora mentre contempla la intervenció en el mur. La peça sonora creada per a l'ocasió és la següent:

Els artistes

  • El Rey de la Ruina és el pseudònim d'un artista nascut a Barcelona, però que resideix a Madrid des de fa més de 15 anys. A través del grafiti i de la pintura a l'espai públic ens mostra una visió personal de la societat, plena d’imatges icòniques que mitjançant la repetició s'insereixen a la retina del passejant i es converteixen en vehicle de missatges àcids i poètics. Les seves obres estan sobretot en diferents barris de la ciutat de Madrid, però també ha realitzat accions murals a València, Barcelona, Itàlia o Mèxic entre d'altres.
  • El músic tarragoní Roger Conesa és autor d'una extensa obra que va des de la renovació de la música tradicional catalana fins a la música electrònica, passant per la cançó d'autor o escriptura d'arranjaments per a Big Band de jazz o orquestra simfònica. Aquesta varietat estètica l'ha portat a editar tres discos propis i a treballar com a intèrpret, compositor, arranjador, productor o director musical d'artistes com Pau Riba, Elefantes, Joan Dausà, Roger Mas, Buhos, Joan Reig o, fins i tot, Concha Velasco.
  • 15 joves participaran de la proposta artística amb un taller pràctic de grafiti a càrrec d'El Rey de la Ruina, on podran col·laborar en la part final d'intervenció del mur. 

murs que parlen

El mural ha estat impulsat per l'Àrea de Cultura, com un acte commemoratiu dels 100 anys del Teatre Tarragona, i està inclòs dins del projecte Murs que parlen, que impulsa el Servei Municipal de Joventut. A través d'aquesta iniciativa es promou i es dona a conèixer els i les artistes locals, connectant l'art amb la ciutat i els i les artistes amb el veïnat. Per l'altra, hi participen artistes de l'àmbit nacional i internacional.

La intenció del projecte és construir una ciutat connectada amb la cultura intervenint als solars i murs abandonats arreu de Tarragona, enriquint el patrimoni cultural i artístic de la ciutat i fomentant el turisme cultural.

Segells de reconeixement d'administració oberta