B

Festival Dixieland Tarragona

Bananna Jazz (França)

L'any 1988 l'Acadèmia de Jazz francès els va atorgar el Gran Premi de Jazz Tradicional pel seu disc "Swing Parade". Ells són de Tolosa i impregnen la música tradicional de Nova Orleans. El resultat és una música de sempre, accessible per a tothom. L'any 1996 actuaren en el III Festival Internacional de Dixieland de Tarragona.

 

Barcelona Brass Band

bcnbrass.jpgDeu músics liderats pel saxofonista Antoni Peral. A través de la ràpida improvisació de noves versions ens van contagiar un divertit esperit marxós que ens convidà a ballar durant la tercera edició del Festival de l'any 1996

Barcelona Hot Angels (Catalunya)

Quintet creat el 1994, ha guanyat el primer premi del festival-concurs internacional de jazz de Saint Raphael i el de Megève, ambdues poblacions franceses, el 1999. Aquest fet va afavorir que durant tot l'any passat hagin estat convidats a alguns dels festivals més importants del país veí.

telf. 93 879 65 28.

 

Barcelona Jazz Antic

Nascuts fruit d'un encàrrec, en pocs mesos van aconseguir un èxit rotund. Els sis músics de procedències molt diverses que composen la seva formació ens van fer gaudir del jazz durant l'any 1995 i 1999.

Barcelona Jazz Orquestra: Tribute to Elligton

bcnjazz.jpgConcert commemoratiu del centenari del naixement de Duke Ellington La Barcelona Jazz Orquestra va fer que cada dimecres el Paral·lel barceloní fos Harlem. Els vint músics que dirigeix Oriol Bordas amb l'extraordinària veu melòdica de Randy Greer (USA) han preparat aquest homenatge a un dels grans monstres de l'era del swing: Duke Ellington; en paraules seves, una aproximació al geni del més gran compositor i director del segle XX.

BARCELONA RHYTHM TAP (Catalunya).

barcelona-rythm-tap.jpgBarcelona Rhythm Tap (BRT) és una idea del ballarí i coreògraf Guillem Alonso, per tal de cobrir l’absència d’una companyia estable de claqué dins Barcelona. L’espectacle és un recull de coreografies pròpies, alhora que també s’inclouen peces d’alguns dels grans mestres del claqué. El Rhythm Tap (claqué rítmic) és l’estil que ha sorgit de l’evolució del claqué que, mitjançant una gran qualitat tècnica, permet aconseguir diferents tonalitats rítmiques. És un espectacle enèrgic en què es combinen l’espectacularitat de moviments, la improvisació i la naturalitat per tal de transmetre sensacions, sentiments i emocions, i arribar a una complicitat total amb el públic. Guillem Alonso s’envolta de tres ballarins més d’una nova generació amb grans qualitats artístiques, amb els quals vol fer arribar al públic l’essència del claqué, principalment com a instrument i element rítmic i visual. Per això, partint de la base clàssica del Swing, passant pel Latin, el Funky i altres ritmes, demostra que al claqué se li poden donar moltes aplicacions dins el món de la música, les quals es complementen amb l’estil que cada ballarí aporta. BRT també juga amb el claqué com a forma bàsica de composició de ritmes treballant amb diferents textures i superfícies, i buscant el ritme sense la necessitat d’acompanyament musical, únicament amb el que cada ballarí pot fer amb les seves sabates i l’escenari com a espai buit per experimentar.

Ballarins: Guillem Alonso, Roser Font, Josep Meléndez i Laia Molins.

www.brtap.com
agusax@jazzfree.com
626 188 745

Barrelhouse Jazz Band (Alemanya)

Barrelhouse.jpgFormació líder del jazz més clàssic fet a Alemanya, que va ser fundada el 1953, essent una de les més veteranes a tota Europa. Presenta un ampli ventall de tots els períodes del jazz tradicional, amb preponderància dels accents de les primeres big bands dels anys vint, les petites bandes dels trenta i el renaixement del new orleans. La Barrelhouse ha actuat en cinquanta països en quatre continents i actuat en la majoria de grans festivals europeus: The Hague, Nice, París, Cork, Birmingham, San Sebastian, Ascona, Zurich, Lucerne, Cracòvia, Breda, Copenhagen, Silkeborg, Oslo, Berlín, i, com no també en el nordamericà de Nova Orleans, on van ser nomenats ciutadans honorífics. Compten amb vint àlbums discogràfics editats.

www.barrelhouse-jazzband.de/barrelhouse_e.htm
jazznentwig@t-online.de
Tel. 06183 - 30 87

Bat Audicions (Catalunya)

Cada any presentem una proposta especialment dirigida al públic més menut. Sis sessions destinades a conèixer la procedència i arrels del jazz, demostrar que es pot fer música amb instruments casolans, introduir-se en els intèrprets i compositors més importants, i adonar-nos que és una música més quotidiana del que de vegades creiem.

BEBO VALDÉS, BEBO DE CUBA (Cuba).

bebo.jpgEl pianista cubà Bebo Valdés, un dels noms més importants de la música americana, seran serà enguany a Tarragona. La capacitat de connexió amb el públic i la gran tasca de difusió del jazz entre amplis sectors de la població queda avalada perquè, , juntament amb Diego el Cigala, ha aconseguit distribuir 300.000 còpies del seu treball "Lágrimas negras", un disc que ha estat vuitanta setmanes consecutives dins la llista dels més venuts a l’Estat espanyol, alhora que ha obtingut cinc Premis Amigo, tres Premios de la Música, un Latin Grammy i un Premi Ondas. Bebo Valdés va néixer a Quivicán, Cuba, l’any 1918. Va començar la seva carrera professional com a pianista d’una de les orquestres més populars de l’època, la de Julio Cueba. En la dècada dels anys cuaranta es va sumar a l’orquestra d’Armando Romeu al cèlebre Cabaret Tropicana, i va compartir trajectòria amb el cantant Benny Moré. Des d’aleshores ha esdevingut una de les figures centrals de l’època d’or de la música cubana. El 1952 enregistra la primera descàrrega de jazz genuïnament cubà produït en aquella illa, inventa un nou ritme, la batanga, i composa mambos en format de jazz band. Durant una gira europea, el 1962, s’enamora i es casa, fixant la seva residència a Estocolm per iniciar una etapa de profund anonimat durant una trentena d’anys, que aprofita per depurar el seu estil, experimentar i aconseguir introduir en el piano les seves virtuts com a arrenjador de temes. El 1994 Paquito d’Rivera el convida a enregistrar un nou disc amb una col·lecció de clàssics cubans i temes originals de Bebo. Comença una nova carrera a l’edat de setanta-sis anys. L’any 2000 Fernando Trueba el fa participar en la pel·lícula “Calle 54”, en la qual realitza dues interpretacions magistrals, una a duo amb Israel López Cachao, cubà com ell i nascut el 1918, i l’altra amb el seu propi fill Chucho Valdés. Posteriorment enregistra un nou cd, que també s’enfila en les llistes de vendes: “El arte del sabor”, que va ser considerat el seu testament musical. L’octogenari pianista continua retenint el ceptre del jazz en l’univers llatí, amb uns concerts que vessen ritme i vitalitat.

Bebo Valdés: Piano
Javier Colina: Contrabajo
Rickard Valdés: Pailas
Efrain Porro: Tumbadoras
973 24 89 25

Ben i Rich

En aquest moment ja són tres els locals que programen periòdicament jazz a la nostra ciutat. Aquest duet és una de les formacions habituals del cafè Pla de la Seu.

BIG BAND AULA MUSIC’S DE TARRAGONA (Tarragona)

Big-Band.jpgLa Big Band de l’Aula Music's de Tarragona es presentava en societat en el Festival Internacional de Dixieland de fa dos anys, el 2004. Aleshores oferia un homenatge a la mítica figura de Count Basie. Enguany, presenten un nou repertori i un nou espectacle: Terra nostra en big band. Ara, amb una formació de 12 músics, emulant l’època de les primeres orquestres que intentaven donar el salt respecte als grups més reduïts de l’època inicial de l’estil Nova Orleans, dibuixarà un viatge per la nostra terra més propera. Un viatge acompanyats d'un repertori basat en les melodies populars catalanes i recollint la tradició que aquesta terra nostra ens ha deixat. “El cant dels cocells”, “La presó de Lleida”, “Els tres tambors”, “Margarideta”... seran algunes de les tonades que abandonaran la seva instrumentació més tradicional per viatjar cap a l’era de les big bands.
Estrena absoluta i coproducció del Festival.

www.tarragonamusical.com
aula@tarragonamusical.com
977 24 81 95
607 878578

Big Band de l’Aula Music’s de Tarragona

L’Aula Music’s de Tarragona ha engegat un projecte de formació constant en el món de les músiques modernes, que està donant un servei important a la població de la ciutat i de la seva àrea d’influència immediata. L’any passat s’incorporava a nivell formatiu al nostre festival. Enguany han assumit la realització del concert inaugural, que serà dedicat a la figura de Count Basie, el mític pianista i director, que amb la seva big band va arribar a rivalitzar i agafar el relleu de l’èxit d’altres big bands, com la de Duke Ellington. El concert oferirà peces de l’època més clàssica de Basie, i comptarà amb la direcció de Quim Soler, el director convidat Kebin Robb i els comentaris de Pep Gol, de La Vella Dixieland.

www.tarragonamusical.com
Aula@tarragonamusical.com
977 24 81 95
607 87 85 78

 

Big Band de la Ràdio de Praga (República Txeca)

Quan parlem dels jazzmen de Praga, ineludiblement ens referim a intèrprets extraordinaris i al jazz amb majúscules. Praga és un dels escenaris indiscutibles del swing a Europa i arreu del món. Diàriament el jazz omple carrers, clubs i teatres en una programació només equirable a la de Londres, Berlín i New Orleans. Amb la direcció del clarinetista i saxofonista Fèlix Slovaceck, que compta amb un dilatat currículum en diferents orquestres clàssiques i de swing, l’acurat acabat de la Big Band de la Ràdio de Praga ha venut més de dos milions de discos. En el nostre ens ofereix un programa dedicat a Glenn Miller, un dels monstres de les grans orquestres de swing.

Big Falset's Band

bigfalse.jpgDiscussions enològiques a banda, la Big Band de Falset ens mostra com des del Priorat també es projecta la música de les grans orquestres del swing.

Big Mama & Victor Uris

bigmama.jpgJa sabeu que no fan Dixie però van voler obrir el nostre V Festival, perquè ells són els reis del Blues dels Països Catalans. Ella és catalana i possiblement sigui la millor veu del gènere i Víctor Uris és un extraordinari harmonicista mallorquí. Durant la cinquena edició del Festival ens van traslladar a una estació de tren prop del Mississipi per oferir-nos el seu millor repertori. Ells ens van fer gaudir d'una nit amb excel·lent música.

Boban Markovic Orkestar (Balcans)

boban.jpgPer als gitanos dels Balcans la trompeta té cent significats diferents i és aclamada per la gent a les celebracions i festes. A diferència d’altres cultures mai no és usada per convocar a la guerra. Boban Markovic és el trompetista que ha donat una nova dimensió a les brass band dels Balcans. Són tan indispensables per commemorar els triomfs futbolístics com per participar en les pel·lícules de Kusturica. Markovic ha estat el primer músic que ha unit dalt de l’escenari dos instruments fonamentals als Balcans: la trompeta i el violí, per així retornar a una estètica que fixa l’atenció en la instrumentació, la serenitat i l’acurada interpretació.

Boro Peris (País Valencià)

Ha estat l’autor del treball que ha servit per a la imatge gràfica del Festival d’enguany, a la qual li ha donat les diverses aplicacions la Mònica, de Tarragona.

96 332 44 94

 

square_img
11/05/2023

Carlos Sarduy i el Picnic Dixie protagonitzen l’últim cap de setmana del Dixieland

La Rambla Music Big Band i la Jove TGN Big Band & Sheila Trujillo seran els encarregats de posar punt i final al 28 Festival de Jazz de Tarragona

Vegeu-ne més
square_img
05/05/2023

La Hip Hop Brass Collective amb els rapers Rodrigo Laviña i Cecé, protagonistes del segon cap de setmana Dixieland

Diumenge, el grup revelació femení Faneka presenta el seu segon àlbum a la Capsa de Música

Vegeu-ne més
square_img
26/04/2023

El 25è aniversari de l’Small River dona el tret de sortida aquest divendres al Dixieland

Diumenge, el Centre Cultural Antic Ajuntament acull la celebració del Dia Internacional del Jazz

Vegeu-ne més
square_img
03/04/2023

La 28a edició del Dixieland conquerirà Tarragona del 28 d'abril al 14 de maig

El 30 d’abril, els músics locals celebraran el Dia del Jazz al Centre Cultural Antic Ajuntament

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Agenda oficial de tots els actes culturals que la ciutat de Tarragona ofereix dia a dia, amb el programa complet i actualitzat dels esdeveniments més destacats: temporades dels Teatres de Tarragona, Festival Internacional de Dixieland, Tarraco Viva, Concurs Internacional de Focs Artificials, Festival d'Estiu, Sant Magí­, Santa Tecla, Concurs de Castells, Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona, etc.