Esteu aquí: Inici Cultura Arts escèniques Música Tarragona Sona Flamenc Mayte Martín serà la cap de cartell del festival Tarragona Sona Flamenc

Mayte Martín serà la cap de cartell del festival Tarragona Sona Flamenc

Mayte Martín és sens dubte l’ànima de la música flamenca a l’Estat espanyol i compta amb una dilatada carrera musical que va donar el tret de sortida l’any 1987 quan va guanyar el prestigiós premi Lámpara Minera, màxim guardó del ‘Concurso Nacional del Cante de las Minas’. A partir d’aquí i durant més de trenta anys Martín s’ha anat fent gran als escenaris i aquest any tenim l’oportunitat de reveure-la a Tarragona. Aquest concert, cap de cartell del Festival, serà el diumenge 14 de març a les 19 h al Teatre Tarragona amb la interpretació de Memento.

Un altre dels imperdibles del Festival, que també forma part de la nova programació de teatres, és la proposta de Pep Tosar, Federico García, que combina teatre i dansa i que el 6 de març ens farà reviure la dimensió humana d’aquest poeta andalús.

De les grans figures consolidades fins a joves promeses que encaren un bon futur, com és la catalana d’arrels andaluses, Queralt Lahoz, que podrem veure, i sentir, el divendres 12 de març a les 20.30 h també al Tarragona. Queralt Lahoz és una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramenet, que va ser artista revelació al Festival de Música Viva de Vic de l’any passat.

Lahoz va aprendre a parlar cantant-li a la seva àvia María, que li demanava que interpretés coples, flamenc i boleros a casa, on sempre hi havia la ràdio sonant. El seu estil és una barreja de flamenc i hip-hop, traçant un pont entre passat, present i futur i canalitzant influències com les de Mala Rodríguez, Gata Cattana, Erykah Badu o Jorja Smith. Les seves cançons són un crit a l’empoderament i a plantar cara al que està establert.

Una vegada més el Sona Flamenc compta amb la complicitat i la implicació del teixit cultural tarragoní tan implicat en aquest estil musical i per aquest motiu, el festival engegarà amb un videoclip protagonitzat per tots els professors i professores de flamenc de Tarragona expressant-se de la millor manera que saben: ballant. i que es podrà veure per totes les xarxes socials.

La programació en línia, continuarà amb la presentació d’un cicle de tres documentals que sota el nom de Tarragona Sona Flamenc, es podran veure per primera vegada en línia on bailaores, cantants i guitarres, en seran els protagonistes. Aquest mini-cicle es gràcies a un acord amb In-edit.tv i sota el títol de Matilde Coral, acariciando el aire; La espanyola, la de Torres i Miguel Poveda, podrem aprofundir en aquesta temàtica.

Pel que fa a l’audiovisual la programació també inclou el documental Rumba i flamenc, una peça realitzada a partir d’un recull d’imatges del fotògraf francès Jacques Léonard que il·lustren la importància d’aquestes disciplines musicals en la vida del poble gitano. Una proposta coproduïda per l’Ajuntament de Tarragona i Photographic Social Vision.  

Així mateix, també comptarem amb una conferència a càrrec de Juan José Arroyo, El Junco, per una banda i una masterclass en directe des de Sevilla, a càrrec de Susana Casas, per un altra banda; que giraran al voltant del ball flamenc actual. El festival ens ofereix una altra conferència, una bona oportunitat per conèixer el ‘ser’ flamenc amb el musicòleg Faustino Núñez.

Tots els continguts en línia estaran disponibles a la web municipal fins al dia 31 de març.

La imatge gràfica ha estat realitzada per la fotògrafa tarragonina Alba Rodríguez, en col·laboració amb el dissenyador Carles Rodrigo. El cartell, protagonitzat per un peix de lluita siamès (peix betta), un dels peixos més habituals que es poden comprar a les botigues d’animals, descontextualitza l’escena flamenca mitjançant l’ús d’elements aliens a ella per enfatitzar-ne la seva majestuositat, presència i caràcter.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta