Esteu aquí: Inici Cultura Festes i cultura popular Sant Magí La festa de Sant Magí

La festa de Sant Magí

Del 15 al 19 d’agost, Tarragona celebra les festes de Sant Magí. Durant cinc dies, activitats tradicionals i espectacles de primer nivell fan sortir els tarragonins al carrer. La vinculació de Sant Magí amb Tarragona es remunta a inicis del segle IV dC. Diu la llegenda que Sant Magí fou un eremita que va viure durant 30 anys dins una cova a Sant Magí de la Brufaganya. Quan els soldats romans van anar a matar-lo, va donar un cop al terra amb el seu gaiato, i va fer néixer el riu Gaià. També diu la tradició que el sant va apagar la metxa que havia de fer esclatar la muralla de la ciutat durant la guerra del Francès. A la capella del Portal de Carro, s’hi conserva la metxa. Tarragona se celebren festes al seu honor des de finals del segle XIX.


Cada any, espectacles de gran format al Teatre Auditori del Camp de Mart i a la Tarraco Arena Plaça conviuen amb petites representacions als carrers i places de la ciutat. A destacar la representació de les Contalles de Sant Magí, a càrrec de l’Esbart Santa Tecla, amb la representació de la vida del sant, i la Imaginada, i el concert de l’Associació de Músics de Tarragona.

Els actes tradicionals de la festa s’estructuren al voltant de la diada de Sant Magí, el 19 d’agost. Destaca l’arribada de l’aigua amb carros i cavalls des de Sant Magí de la Brugafanya (tarda del 18 d’agost), finalitzant el recorregut a la capella de Sant Magí al Portal de Carro, on poden adquirir-se els càntirs i les ampolles d’aigua procedent de la Brufaganya.

El dia 19 d’agost al migdia es realitza l’exhibició castellera de Sant Magí a la plaça de les Cols, a càrrec de les quatre colles locals: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Al vespre, la professó de Sant Magí recorre els carrers de la Part Alta, arribant al seu moment culminant amb el retorn del sant a la capella del Portal del Carro, acompanyat per la pujada de pilars caminants de les 4 colles castelleres de la ciutat, i l’espatarrant pirotècnia disparada en honor del sant.

Segells de reconeixement d'administració oberta