L’any 1989, davant la preocupació existent sobre el creixement de les agrupacions que participaven en les festes grans de la ciutat, va sorgir la necessitat d’elaborar un document regulador anomenat “Pel manteniment de la genuïnitat de Santa Tecla”. Després de treballar sobre aquest document, la proposta de Protocol redactada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular fou aprovada per unanimitat pel Consell Plenari de l’ajuntament el 19 de juliol de 1991. Aquest protocol va ser ampliat amb la suma d’acords de la darrera dècada del segle xx i el text definitiu aprovat per la Comissió en la seva sessió del dia 16 d’agost del 2000.
El 2 de novembre de 1989 les entitats i els col·lectius del Seguici Popular de la ciutat de Tarragona van presentar en el Registre General de l’ajuntament de la ciutat de Tarragona el manifest que va iniciar tot el procés per arribar a la confecció del protocol. El manifest, que duia el títol “Pel manteniment de la genuïnitat de Santa Tecla”, constatava la preocupació existent entre les entitats festives sobre el creixement de les agrupacions que participaven en les festes grans de la ciutat i incidia molt especialment en el respecte total a una celebració que arrenca del segle xiv.
El 13 de març de 1990, la Comissió de Govern de l’ajuntament valorava positivament aquell manifest i es mostrava oberta a estudiar possibles ajuts a col·lectius per a la recuperació de balls i entremesos tradicionals sempre que no es tractés d’elements que ja existissin dins el Seguici Popular. D’aquesta manera, es marcaven les pautes que havien de ser clau per aconseguir un Seguici ampli, però alhora divers i atractiu. L’any 1990 s’aprova un Protocol restringit per als Negritos i Gegants de la ciutat.
Uns mesos més tard se celebrava una assemblea d’entitats festives i culturals de la ciutat per intentar garantir solucions per a la parella de nanos que la colla Xiquets de Tarragona havia ofert a l’ajuntament i per a la colla Diables Voramar del barri del Serrallo. Aquesta problemàtica accelerà la creació de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que fou aprovada pel Consell Plenari el 18 de gener de 1991. Aquesta Comissió és integrada per diferents assessors externs a l’ajuntament designats per l’alcaldia a proposta de la Conselleria de Cultura, pels representants de les diferents associacions i col·lectius integrants del Seguici, per representants dels diferents grups polítics presents a l’ajuntament i per tècnics municipals de gestió cultural i arxius.
Després d’haver demanat l’opinió a les entitats del Seguici i a les colles castelleres sobre l’esborrany d’un protocol elaborat des del Departament de Gestió Cultural de l’ajuntament, el 28 de juny de 1991, la Comissió Informativa de Cultura de l’ajuntament de Tarragona aprovava la proposta de protocol redactada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular que finalment fou aprovada per unanimitat pel Consell Plenari de l’ajuntament el 19 de juliol de 1991. Aquest protocol va ser ampliat amb la suma d’acords de la darrera dècada del segle xx i el text definitiu aprovat per la Comissió en la seva sessió del dia 16 d’agost del 2000.
Aquest document respon als següents punts:
Ja se'n pot consultar el text íntegre al web de les festes
Vegeu-ne mésLa millor manera que conèixer l’última hora de possibles modificacions en el programa és seguint les xarxes socials municipals
Vegeu-ne mésAmbdós esdeveniments tindran lloc demà dissabte, a partir de les 17.30 h, a l'Ajuntament
Vegeu-ne mésL'èxit de públic de la segona edició consolida la cita gastronòmica de l’edifici modernista dins del calendari d’actes del programa de Santa Tecla
Vegeu-ne més