Es presenta 'Paraula de Tecla', amb música i vermut

Santa Tecla Tarragona

És un recull del vocabulari propi de les Festes

16/09/2010

Aquest dissabte, 18 de setembre, es presenta el llibre Paraula de Tecla. Vocabulari de les festes de Santa Tecla, d’Enric Garriga, Mariona Savall i Marina Massaguer. L’acte tindrà lloc a les 12.30 h a la plaça de les Cols i anirà a càrrec de Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull i estudiós de la cultura popular i tradicional. Tot seguit, hi haurà concert vermut amb la música d’Els Quatre Garrofers, tot un clàssic dels dissabtes de festa major.

L’obra ha sorgit per iniciativa del Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament i té l’objectiu de recollir el lèxic propi de les festes de Tarragona. Això inclou entremesos, bestiari i altres grups del Seguici Popular, balls parlats, colles castelleres, vestuari, músiques, coreografies dels diversos balls, elements de protocol, marxandatge, gastronomia i begudes, etc. En total, gairebé 600 paraules.

El lector hi trobarà paraules i expressions conegudes com espineta amb caragolins, mamadeta o toca, Peron!, però també d’altres pròpies de l’argot intern dels grups com Donya Rogèlia, pastos o pondre l’ou. D’aquesta manera es pretén omplir un buit, ja que fins ara no s’havia publicat cap obra sobre la llengua de Santa Tecla. 

Paraula de Tecla s’ha elaborat pensant en un ampli ventall de possibles lectors: des del tecler que viu intensament la festa de dia i de nit i que hi participa de manera activa a través dels grups del Seguici, les colles castelleres o altres elements festius, fins a la persona que té curiositat lingüística per saber quines paraules festives coneix i quines no, passant pel tarragoní amb interès pels llibres relacionats amb la ciutat.

El vocabulari ha estat editat per Arola Editors i ha comptat amb l’assessorament metodològic del centre de terminologia Termcat, així com amb la col·laboració de nombroses persones i entitats vinculades amb Santa Tecla.

square_img
21/10/2021

L’Ajuntament de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social de Santa presenten els resultats de l'estudi sobre l'activitat castellera de Santa Tecla

Els castellers de les quatre colles de la ciutat es van sotmetre a 1.778 tests d'antígens, tots amb resultats negatius

Vegeu-ne més
square_img
05/10/2021

L’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili organitzen unes jornades divulgatives sobre el 700 aniversari de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Les sessions són gratuïtes i se celebraran els dies 7, 14 i 21 d’octubre al Campus Catalunya de la URV

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2021

La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu

El Seguici al complert i les colles castelleres han reprès la seva activitat després de dos anys

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!