Es presenta 'Paraula de Tecla', amb música i vermut

Santa Tecla Tarragona

És un recull del vocabulari propi de les Festes

16/09/2010

Aquest dissabte, 18 de setembre, es presenta el llibre Paraula de Tecla. Vocabulari de les festes de Santa Tecla, d’Enric Garriga, Mariona Savall i Marina Massaguer. L’acte tindrà lloc a les 12.30 h a la plaça de les Cols i anirà a càrrec de Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull i estudiós de la cultura popular i tradicional. Tot seguit, hi haurà concert vermut amb la música d’Els Quatre Garrofers, tot un clàssic dels dissabtes de festa major.

L’obra ha sorgit per iniciativa del Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament i té l’objectiu de recollir el lèxic propi de les festes de Tarragona. Això inclou entremesos, bestiari i altres grups del Seguici Popular, balls parlats, colles castelleres, vestuari, músiques, coreografies dels diversos balls, elements de protocol, marxandatge, gastronomia i begudes, etc. En total, gairebé 600 paraules.

El lector hi trobarà paraules i expressions conegudes com espineta amb caragolins, mamadeta o toca, Peron!, però també d’altres pròpies de l’argot intern dels grups com Donya Rogèlia, pastos o pondre l’ou. D’aquesta manera es pretén omplir un buit, ja que fins ara no s’havia publicat cap obra sobre la llengua de Santa Tecla. 

Paraula de Tecla s’ha elaborat pensant en un ampli ventall de possibles lectors: des del tecler que viu intensament la festa de dia i de nit i que hi participa de manera activa a través dels grups del Seguici, les colles castelleres o altres elements festius, fins a la persona que té curiositat lingüística per saber quines paraules festives coneix i quines no, passant pel tarragoní amb interès pels llibres relacionats amb la ciutat.

El vocabulari ha estat editat per Arola Editors i ha comptat amb l’assessorament metodològic del centre de terminologia Termcat, així com amb la col·laboració de nombroses persones i entitats vinculades amb Santa Tecla.

square_img
11/01/2019

Eduard Boada serà el pregoner de les festes de Santa Tecla

El popular 'tascaman' ha estat molt vinculat al cicle festiu de la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
28/11/2018

Tarragona commemorarà els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla amb un programa cultural ciutadà

L'Ajuntament impulsa un projecte de participació ciutadana per elaborar un programa d'activitats que se celebrarà el 2021

Vegeu-ne més
square_img
04/10/2018

Les Festes de 1968 ja estan disponibles a la xarxa

Els dos audiovisuals reflecteixen les Festes de Sant Magí i Santa Tecla de 1968 enregistrades pel tarragoní Ramon Vallvé. Es van estrenar en una projecció pública a la plaça de les Cols amb música en directe

Vegeu-ne més
square_img
18/09/2018

Servei de transport públic per al concert de l'Orquesta Mondragon a l'Anella Mediterrània

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!