Èxit d'una Santa Tecla molt tradicional

Santa Tecla Tarragona

Santa Tecla 2012 tanca 10 dies de festa amb un èxit rotund de participació ciutadana en tots els seus actes. L'impacte econòmic per la ciutat ha estat de 4 milions d'euros

25/09/2012

Els tarragonins i tarragonines han sortit al carrer més que mai per formar part i participar de manera activa dels 428 actes que s’han celebrat amb completa normalitat segons el programa previst. Com ja es va anunciar en la roda de premsa de presentació de les festes, s’ha considerat important apostar per la part més popular i tradicional, que és aquella que ens diferencia de la resta. Així s’ha fet i la ciutat així l’ha gaudit. En aquest sentit, cal destacar la brillantor en general del Seguici Popular i les dues Diades Castelleres.

En xifres generals, s’estima que més de 150.000 persones han participat de la Festa entre tarragonins i foranis. Només els dies 22 i 23 se n’han calculat unes 60.000. Per altra banda, les activitats organitzades per entitats, més de 150, no només es consoliden sinó que augmenten en quantitat. Les activitats coorganitzades amb entitats i col·lectius (algunes d’elles novetats d’enguany) també han tingut molt bona rebuda, com ara la revetlla Jove, el Rotet de Santa Tecla, les iniciatives nocturnes dutes a terme tant al parc Saavedra com al Camp de Mart, així com totes les iniciatives gastronòmiques com la Teclatapa, el Tecla’t Serrallo, la Fira de Mostres d’alimentació o les tradicionals 25 versions de l’espineta amb caragolins del primer diumenge de festes.

Cal destacar l’èxit rotund en general de Santa Tecla a les xarxes socials i als usuaris que han utilitzat tan el web com les aplicacions per a mòbil. D’una banda s’ha mantingut el nombre de visites al web al voltant de les 70.000; però s’ha incrementat gairebé el triple el nombre d’usuaris i seguidors 2.0, que ha arribat als 10.000. D’altra banda, el vídeo “Treu l’Amparito que portes dins” ha rebut més de 12.000 visites, en un mes. I el concurs Mirades de Tarragona ha rebut més de 600 fotografies.

 

L’impacte econòmic en benefici de la ciutat ha estat també evident, al voltant dels 4 milions d’euros, en el sector de la restauració, l’hostaleria, el comerç, etc...Així com també a nivell de contractació de personal extra. En el cas de l’Ajuntament, a banda dels 300 treballadors municipals directament implicats, també s’han contractat 50 persones més per aquests dies.

Cal destacar que un dels èxits d’enguany ha estat la gran difusió que s’ha fet de la Festa a través de la Capital de la Cultura Catalana, no és gratuït que s'escollís Santa Tecla com un dels eixos principals de la capitalitat; esdeveniment cultural en què més implicació ciutadana hi ha, a través de les entitats noves, creades a partir de la Capitalitat, com les que ja existien.

Cal destacar el civisme i convivència mostrades pel ciutadans durant tots els dies de Santa Tecla. El programa s’ha desenvolupat amb normalitat i sense haver de destacar cap alteració significativa. Com a exemple, alguns dels actes més multitudinaris com la Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, els Gegants Moros, la Mulassa i el Lleó del dia 21; el Cercavila del dia 22 o la Processó de la diada de Santa Tecla van transcórrer amb plena normalitat i convivència.

Les Diades Castelleres de Santa Tecla d’enguany passaran a la història. La del primer diumenge de Festes va marcar un pas endavant històric per una de les colles de la ciutat, la Colla Jove, que va descarregar un gamma extra per primera vegada (9 de 8 amb folre) i va tornar a carregar per segona vegada el 5 de 9 amb folre. La Diada Castellera de Santa Tecla va oferir una tripleta màgica de la Colla Xiquets de Tarragona (la 3a de la seva història) una “tripleta vilafranquina” completada amb un pilar de 7 amb folre carregat per part de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Per la seva banda els Xiquets del Serrallo van intentar sense èxit el 7 de 7 i van descarregar 5 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau es van anotar la millor actuació de la seva història descarregant el 3 de 7 amb l’agulla, el 2 de 7 i el 5 de 7. Uns gran registres per aquesta plaça castellera que està en una clara dinàmica ascendent.

Enguany la Santa Tecla Petita ha continuat creixent, tan en nombre d’actes com en èxit de participació. En aquest sentit cal destacar, La baixadeta, el Seguici Petit, la begudeta o el xumet a la Víbria. Sens dubte els tarragonins i tarragonines menuts ens asseguraran la pervivència de la festa.

square_img
11/01/2019

Eduard Boada serà el pregoner de les festes de Santa Tecla

El popular 'tascaman' ha estat molt vinculat al cicle festiu de la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
28/11/2018

Tarragona commemorarà els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla amb un programa cultural ciutadà

L'Ajuntament impulsa un projecte de participació ciutadana per elaborar un programa d'activitats que se celebrarà el 2021

Vegeu-ne més
square_img
04/10/2018

Les Festes de 1968 ja estan disponibles a la xarxa

Els dos audiovisuals reflecteixen les Festes de Sant Magí i Santa Tecla de 1968 enregistrades pel tarragoní Ramon Vallvé. Es van estrenar en una projecció pública a la plaça de les Cols amb música en directe

Vegeu-ne més
square_img
18/09/2018

Servei de transport públic per al concert de l'Orquesta Mondragon a l'Anella Mediterrània

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!