La Diada castellera del primer diumenge de festes tindrà per primera vegada cinc colles participants

Santa Tecla Tarragona

La Colla Joves Xiquets de Valls completa el cartell format per Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls

17/05/2011

La Diada castellera del primer diumenge de festes tindrà per primera vegada cinc colles participants. A les colles locals que han actuat sempre en aquesta jornada, els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, s'hi sumaran en aquesta ocasió tres agrupacions convidades: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves Xiquets de Valls. Val la pena remarcar que aquesta última colla participarà per primera vegada en aquesta actuació.

Al llarg d’aquest anys s’ha aconseguit que Tarragona hagi entrat novament en el calendari del món casteller de primer nivell. Tanmateix, les festes de Santa Tecla han retrobat un element que havia estat característic en el segle XIX i alguns anys del segle XX: la participació de les millors colles del món casteller.

Enguany, però, s’ha decidit per fer un pas endavant amb aquesta diada per un triple pretext:

  • La proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO
  • El 160è aniversari del primer castell de 9 documentat de la història, realitzat a Tarragona l’endemà de Santa Tecla
  • L’assentament definitiu de l’actuació entre les de primer nivell tant pels castells assolits com per la combinació d’elements tradicionals amb altres que busquen una evolució positiva pensant en el dinamisme de la diada

Per aquest motiu, l’organització ha volgut fer un pas endavant en el nivell i importància de l’actuació convidant, a més a més de les dues colles habituals, la Colla Joves dels Xiquets de Valls.

També cal dir que des de la primera edició, l’organització de la diada del primer diumenge intenta treballar, juntament amb les colles, aspectes que són molt importants per al bon funcionament, com és: l’acte de sorteig d’entrada a plaça i d’actuació, el ritual d’entrada a plaça amb la concentració prèvia de les colles, un protocol d’actuació fàcil d’entendre, un dispositiu sanitari i mèdic complet i una bona col—locació de la canalla a l’interior de l’Ajuntament. Enguany, a més, s’hi afegeixen diverses reunions amb els caps de colla i caps de pinyes per tal d’aconseguir que l’actuació tingui una agilitat agradable per a l’espectador.

Origen de la diada

Des de l’any 2005 se celebra a la ciutat de Tarragona la diada castellera del primer diumenge de Festes. A partir d’aquell any la diada ja adopta el format actual, i convida dues colles de fora de la ciutat. En totes les edicions, tret de la del 2006 en la qual van participar els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, les colles convidades han estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

160è aniversari del primer castell de nou descarregat a la història

Enguany se celebra el 160è aniversari del primer castell de nou descarregat a la història, aquest castell es va portar a terme el 24 de setembre del 1851 a la plaça de les Cols per part de la Colla del Roser:

“Ayer al mediodia (24 de setembre), como de costumbre, se hicieron las torres y corrió la voz de que se trataba de probar hacer una de nueve pisos, es decir, nueve hombres uno encima de otro ó lo que es lo mismo formar una elevacion de 70 palmos de carne humana, proyecto bárbaro pero que por dos veces pudo llevarse á cabo, la primera se completó, pero al descender el niño que forma la cúspide de la torre, ó mejor la veleta, desplómose por su base, y solo se vieron en confusion miembros humanos formando una montaña. La segunda reforzada cual convenía, ó como los inteligentes lo juzgaron preciso, se llevó á cabo y la deshicieron sin percance alguno. Todo el pueblo prorrumpió en un grito de entusiasmo aplaudiendo á los altetas que se hicieron memorables con lo que hasta el dia habia parecido imposible.”

Diario de Barcelona, Barcelona, 27 de setembre de 1851

Tarragona ha estat sempre plaça castellera, i tal com reflecteix el fragment del diar ique hem reproduït, s’han portat a terme en aquesta ciutat algunes de les fites més  importants del panorama casteller. És per això que enguany la diada girarà al voltant d’aquest fet històric.

square_img
01/10/2020

La Casa de la Festa tanca la temporada d'estiu amb més de 4.500 visites

L'equipament de la Via Augusta reobrirà a mitjan octubre, ja en l’horari de tardor-hivern, de divendres a diumenge

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2020

Tarragona ha viscut unes festes de Santa Tecla reeixides i corresponsables

L'alcalde, Pau Ricomà, es mostra molt satisfet i agraït amb tota la ciutadania

Vegeu-ne més
square_img
24/09/2020

Acte simbòlic dels Pilars Caminant

Membres dels pilars de les quatre colles castelleres de Tarragona despleguen lones gegants al balcó de l'Ajuntament

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2020

Ricomà: "La pregonera de Santa Tecla 2020 és una gran ambaixadora de la nostra ciutat"

L’acte del Pregó i el premi El Balcó marquen una “atípica però inoblidable festa major”

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!