L'Ajuntament de Tarragona facilitarà el civisme i combatrà l'incivisme

Santa Tecla Tarragona

El consistori reforça per Santa Tecla la neteja pública, instal·la més lavabos públics i desplega més dispositiu de seguretat amb l’objectiu d’acabar amb l’incivisme. També sancionarà les conductes incíviques

08/09/2014

L’Ajuntament de Tarragona posa en marxa per Santa Tecla la campanya més important que s’ha fet mai en incivisme. S’invertiran 60.000 euros en el reforç de la neteja, els serveis de seguretat i instal·lat més lavabos públics i urinaris que mai. “Sabem que els incívics són una minoria però acaben repercutint en la majoria, ja que acaben perjudicant en la imatge dels tarragonins i tarragonines i de la nostra ciutat”, ha explicat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

1. Més lavabos públics i urinaris que mai: +civisme=[+festa]
Per les festes de Sant Magí es van instal·lar 32 mòduls WC portàtils i urinaris distribuïts als diferents espais: Passeig de les Palmeres, carrer sant Hermenegild, Mn. Salvador Ramon, els Jardins del Camp de Mart, la Plaça de la Font, el carrer Sant Llorenç i Jardins de la Tabacalera. Per Santa Tecla en total l’Ajuntament instal·larà 37 cabines i 18 mòduls. És a dir, en total s’instal·laran 109 lavabos públics que estaran indicats en cartells perquè la gent sàpiga on pot trobar el proper lavabo més proper. Aquests lavabos es distribuiran en 19 punts diferents.

2. +Neteja pública als carrers: +civisme=[+festa]
En total i durant tots els dies, en horaris de matí, tarda i nit, hi haurà treballant 220 operaris (i la maquinaria corresponent), que es tradueix en 1.625,20 hores de neteja. Per Sant Magí es van destinar 168 operaris i 1.064 hores de neteja.

 • Amb aquets mitjans es garanteix que abans de les 11 hores del matí tots els espais de festa estaran en òptimes condicions de neteja.
 • No obstant això, a més dels mitjans descrits anteriorment, l’empresa FCC S.A. disposarà d’un equip d’intervenció immediata per atendre possibles emergències, neteges puntuals, etc.
 • Aquest equip estarà disponible en horari de matí i tarda i estarà integrat per:
 • Operaris
  • 1 vehicle caixa oberta
  • Durant totes les festes també hi haurà l’encarregat general i el cap de contracte per realitzar tasques de coordinació i seguiment
  • També hi haurà disponible un equip d’intervenció immediata de FCC format per 2 operaris que actuaran en cas de neteges d’emergència.

3. +Neteja pública als parcs i jardins: +civisme=[+festa]
Brigada Municipal i la consellera d’Espais Públics destinarà 4 operaris i un vehicle per realitzar la neteja dels jardins del Camp de Mart, Parc Saavedra, Parc de la Reconciliació, Parc de les Granotes, Gespa sota el Balcó Mediterrani i monument de Roger de Llúria. A més d’aquest servei especial, es realitzaran els serveis de manteniment ordinaris contractats per l’Ajuntament. Per tant, en total hi haurà treballant 12 operaris en horari de matí, que realitzaran 96 hores de neteja.

Cal dir que el Departament de Neteja també ha enviat avisos i sancions per temes d’incivisme relacionats amb la neteja pública : bosses de brossa fora dels contenidors, residus abandonats, etc. Un 29% de les sancions han estat a la Part Alta.

SANCIONS: Total : 212 sancions (Des del mes de setembre de 2012 fins al setembre d’aquest 2014)

Totes les sancions són per incompliment de l’article 98 de la Ordenança General de Convivència i Ús dels Espais públics de Tarragona.

Motiu de les sancions:

- Bossa d’escombraries llençada a la via pública: 34 sancions (16%)

 • Bossa fora papereres mòbils Part Alta: 17 (8%)
 • Residus fora els contenidors: 161 (76%)

Bàsicament es tracta de ciutadans que deixen les bosses d’escombraries i caixes de cartró fora els contenidors quan aquests no estan plens o que ho abandonen en qualsevol punt del carrer (aquest acte incívic el trobem especialment a la Part Alta).

- Persones sancionades:

 • 124 sancions (59 %) a establiments comercials.
 • 88 sancions (41 %) a ciutadans.
 • Distribució de les sancions per barris:
 • Centre : 111 sancions (52%)
 • Part Alta: 60 sancions (29%),
 • - Resta ciutat: 41 sancions (19%).

AVISOS: Total : 2.719 avisos(Des de setembre de 2012 fins al setembre d’aquest 2014).

Motiu dels avisos:

 • Avisos i recordatoris dels serveis de recollida comercial: 2.244
 • Avisos a presumptes infractors: 455
 • Altres: terrasses, horaris contenidors, neteja viària, etc: 20
 • Persones avisades:
  • 2.295 avisos (84 %) a establiments comercials.
  • 424 avisos (16 %) a ciutadans.

- Distribució dels avisos per zona de la ciutat:

 • Centre : 1.545 avisos (57%)
 • Part Alta: 701 avisos (26%)
 • Resta ciutat: 473 avisos (17%)

 

4. +Seguretat : +civisme=[+festa]
La Guàrdia Urbana incrementa el número de dotacions durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla. De fet, enguany s’ha reforçat el dispositiu habitual amb una dotació a cada revetlla més una de paisà a la Part Alta. Les tasques es centren, principalment, en la seguretat ciutadana i el control de l'incivisme.

En concret, per Sant Magí hi havia 30 patrulles destinades pels 15 actes més importants programats. És a dir, de les 585,5 hores dedicades a patrullar, 425,5 han estat per motiu de les festes de Sant Magí. Per Santa Tecla, també es reforçarà el servei ordinari amb efectius que, a banda, de cobrir els actes de les festes posaran especial èmfasi en l’incivisme.

Pel que fa a multes per incivisme, des de gener fins a 31 d’agost d’enguany s’han posat 956 denúncies per incomplir les ordenances relatives a l’incivisme. En concret, 68 d’aquestes 956 fan referència específicament als articles 1.22.1 de l’Ordenança Municipal que fa referència a llençar a terra puntes de cigarreta, xiclets o papers, escopir o realitzar necessitats fisiològiques a la via pública. Una xifra superior a les 50 que es van posar durant tot l’any 2013. La qual cosa demostra que l’equip de Govern vol mantenir a ratlla l’incivisme. Per tant, dedica més esforços personals i econòmics a reduir aquest tipus d’actes que perjudiquen a tothom.

5. Exemples del cost de l’incivisme: +civisme=[+festa]

square_img
25/09/2021

La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu

El Seguici al complert i les colles castelleres han reprès la seva activitat després de dos anys

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla

L'acció castellera d'aquest dijous a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2021

Alcalde Ricomà: "Tarragona té la sort de ser la ciutat de grans artistes com ho és l’Àngel Òdena i nosaltres tenim la sort de poder gaudir del seu talent”

L'acte del Pregó i el Premi El Balcó, trets de sortida dels dies forts de les Festes de Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!