Santa Tecla 2013 tanca amb rècord de participació als actes més tradicionals

Santa Tecla Tarragona

La ciutat sencera ha sortit al carrer i s’ha bolcat de manera activa en els més de 430 actes celebrats.

25/09/2013

Santa Tecla 2013 tanca 11 dies de festa amb un èxit rotund de participació. Com ja és habitual, els actes més multitudinaris han estat els més populars i tradicionals de les festes, aquells que diferencien Santa Tecla de la resta de festes i pels quals l’Ajuntament fa una aposta més ferma any rere any.

En aquest sentit, cal destacar la grandiositat i l’èxit del Seguici Popular, de les tres diades castelleres, de la Baixada del dia 21 i, com no, de l’Entrada del Braç de Santa Tecla.

Sens dubte, els actes de la Santa Tecla Petita han augmentat en participants i en espectadors de manera notable. La Baixadeta i la Cercavila de la Santa Tecla Petita han omplert de gom a gom les places i els carrers de la Part Alta.

D’entre les novetats d’enguany, cal destacar l’èxit de la primera edició de La Cucafera Baixa i molt especialment de la nova proposta del Ball de l’Any dins l’acte de la Baixada de l’Àliga, la Mulassa, el Lleó i els Gegants de la nit del 21.

Santa Tecla en xifres

S’estima que la participació de Santa Tecla entre tarragonins i foranis ha augmentat entre un 3 i un 5% respecte l’any passat. Només els dies 21, 22 i 23 es calcula que unes 80.000 persones per dia han sortit al carrer, i en total s’han calculat 30.000 visitants de fora durant aquests dies.

L’Entrada del Braç, el Seguici o la Baixada del dia 21 han superat en xifres la participació d’anys anteriors. Es calcula que uns 5.000 espectadors van veure com el Braç de la patrona entrava a la Catedral i unes 8.000 persones enguany per primera vegada van veure com l’Àliga sortia al Balcó de l’Ajuntament per acomiadar-se de tots els que la van acompanyar durant la Baixada del dia 21.

L’impacte econòmic en benefici de la ciutat ha estat també evident, al voltant dels 4 milions i mig d’euros en el sector de la restauració, l’hostaleria, el comerç, etc., així com també des del punt de vista de contractació de personal extra. En el cas de l’Ajuntament, a banda dels 300 treballadors municipals directament implicats, també s’han contractat 50 persones més per a aquests dies.

Cal destacar la bona rebuda que han tingut les activitats coorganitzades per les 138 entitats participants a la festa. Entre aquestes cal remarcar la bona acollida dels actes cinematogràfics coorganitzats conjuntament amb el Festival REC, les iniciatives nocturnes dutes a terme tant al Parc Saavedra com al Camp de Mart, així com totes les iniciatives gastronòmiques, com la Teclatapa, les 25 versions de l’espineta amb caragolins i les dues jornades de Santa Teca a la plaça del Rei.

D’entre els espectacles, els que més acollida han tingut han estat el concert de Bongo Botrako a la plaça de la Font la nit del 17, les dues sessions d’El factor humà a càrrec de la companyia Sagardoy/Bravo Plan B a l’Amfiteatre les nits del 19 i 20, així com els espectacles del Teatre Metropol, molts dels quals han hagut de penjar el cartell d’aforament ple.

Diades castelleres

El gran moment de forma que viu el món casteller i les colles de la ciutat han permès gaudir de tres diades castelleres excepcionals en el marc de Santa Tecla. En la diada del primer diumenge de festes es van veure set castells de gamma extra (entre aquests, el primer 4 de 9 sense folre alçat pels Castellers de Vilafranca, el primer assolit a la plaça de la Font) en una actuació sense cap caiguda.

A la diada de Santa Tecla les quatre colles de la ciutat van assolir els seus millors registres: la Colla Jove va brillar especialment amb el 5 de 9 amb folre, els Xiquets van repetir amb èxit la tripleta, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van completar el dos de set i van quedar-se a les portes del 4 de 8 i els Xiquets del Serrallo van assolir novament tres castells de la gamma alta de set.

Per últim, la diada de la Mercè va veure castells de nou pisos per primera vegada en l'època moderna, gràcies als 3 de 9 f descarregats per la Colla Jove i els Xiquets de Tarragona.

L’Efecte Santa Tecla

Un any més Santa Tecla ha tingut un gran ressò a través d’Internet i del 2.0. L’Efecte Santa Tecla s’ha escampat per totes les xarxes de manera intensa i s’han compartit creativitat, moltes emocions i recomanacions en forma de comentaris i també en forma d’imatges, sobretot a través del concurs Mirades de Santa Tecla, que, d’altra banda, per segon any ha fet descobrir aspectes de les festes menys coneguts.

Les experiències de la Tuitaire i la Fotògrafa Convidades es valoren molt positivament des de l’organització: d’una banda, l’actriu Mercè Rovira ha guiat els seguidors de Tarragona Cultura per la seva Santa Tecla i ha mostrat les seves preferències amb un to cordial i amè que ha dotat el perfil institucional de Tarragona Cultura d’una visió més personal i vitalista; d’altra banda, les imatges de Gabriella Nonino, que s’han centrat en detalls de gran plasticitat i d’una qualitat excepcional, han estat rebudes amb entusiasme a la xarxa Instagram, amb 1.594 m’agrades.

Pel que fa a la Ruta de Codis Teclers, l’organització la valora com una inciativa embrionària que ha tingut bona acollida i que es planteja com una opció de promoció cultural de la ciutat no només de manera puntual, sinó al llarg de l’any. Els audiovisuals que conformen la Ruta dels Codis Teclers han rebut un total de 600 visites especialment de visitants de fora de la ciutat durant els dies de festes i els dies previs. Igualment, El Detall del Dia ha estat un concurs que ha dinamitzat la xarxa cada matí (741 participacions) i que ha enganxat els seguidors més aficionats.

El web de Santa Tecla ha rebut més de 80.000 visites des del 28 d’agost fins al 24 de setembre (52.000 visitants). Els dies més visitats van ser el dia 21 (33.000 visites) i el dia 15 (32.000 visites). Els països des d’on s’han rebut més visites al web han estat els Estats Units, Anglaterra, Alemanya i Rússia.

L’app de l’Agenda Cultural ha assolit ja les 9.000 descàrregues. Des del 28 d’agost fins al 24 de setembre l’app ha comptabilitzat més de 4.000 usuaris nous. El Concurs Mirades de Santa Tecla ha rebut fins a dia d’avui més de 1.700 fotografies i assoleix, d’aquesta manera, el rècord de participació entre les 10 edicions celebrades d’aquest concurs. El concurs es tanca el dia 29.

On més s’ha notat l’Efecte Santa Tecla ha estat a Facebook i a Twitter. El Facebook de Santa Tecla ha incrementat en 2.113 el nombre de seguidors entre el 28 d’agost i el 24 de setembre, passant de 4.590 a 6.703 seguidors. Durant els mateixos dies, l’increment de seguidors al Twitter de Santa Tecla ha estat de 520, passant de 2.736 a 3.256.

Les xarxes de Tarragona Cultura també han augmentat el seu nombre de seguidors durant els dies de les festes arribant a 1.350 seguidors de Facebook i a 2.447 de Twitter.
Durant el matí del dia 23 l’etiqueta #Tarragona va ser trending topic durant 15 min, i segons Topsy, en l'últim mes s'han fet 8.574 tuits amb l'etiqueta #SantaTecla2013.

Mitjans de comunicació

Un gran nombre de mitjans de comunicació han cobert les festes. Els locals han fet un important desplegament retransmetent la festa en directe, en moltes ocasions. Així mateix, les diades castelleres han despertat, un any més, l’atractiu pels mitjans estrangers, on s’han acreditat uns 30 periodistes de mitjans com el New York Times, la televisió xinesa, France 3, fotògrafs freelance de França, el Japó, etc...Igualment, de fora de l’àmbit local, s’han acreditat unes 30 persones més de mitjans de la resta de Catalunya; principalment per seguir les diades castelleres, però també per captar imatges de la festa en general.

Marxandatge i estand de Festes

Milers de persones han passat durant aqquests dies per l’estand de les Festes. Segons la línia dels anys anteriors, el marxandatge de les festes ha tingut gran èxit i l’estand ha exhaurit gran part de les seves peces, com ara les samarretes, les bosses, els mocadors i les xapes.

Altres dels elements de marxandatge que han tingut molt bona rebuda han estat el primer número dels contes del seguici (El Negrito d ela pau) així com el puzzle de les festes, enguany dedicat a la Víbria.

Servei extraordinari de neteja

En paral·lel al servei habitual de neteja de l’Ajuntament, del 16 al 23 de setembre s’ha establert, un any més, un dispositiu extaordinari per tal d’abastar totes les necessitats de neteja pública que s’esdevenien al llarg del dia. Del dilluns 16 al divendres 20 hi van haver 12 actuacions diàries repartides en els serveis de matí, tarda i nit, com són retirada de contenidors pels actes, buidatge de papereres, escombrat al matí, tarda i nit i un servei d’inspecció durant el dia per avaluar la situació: en total unes 30 persones de servei extraordinari.

Els dies 21, 22 i 23 van tenir aquest servei específic per a cada dia, afegint al servei nocturn un repàs de punts conflictius per acabar la jornada i el doble de dispositius en el servei de matí, cadascun d’aquests dies.

Cal avaluar doncs la tasca feta específicament pel departament de Neteja de l’Ajuntament que junt amb Foment intensifiquen el seu personal i la seva tasca per tal que abans i després dels actes tot torni a la normalitat el més ràpid possible.

square_img
25/09/2021

La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu

El Seguici al complert i les colles castelleres han reprès la seva activitat després de dos anys

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla

L'acció castellera d'aquest dijous a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2021

Alcalde Ricomà: "Tarragona té la sort de ser la ciutat de grans artistes com ho és l’Àngel Òdena i nosaltres tenim la sort de poder gaudir del seu talent”

L'acte del Pregó i el Premi El Balcó, trets de sortida dels dies forts de les Festes de Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!