Tot a punt per a la Diada castellera del primer diumenge de festes

Santa Tecla Tarragona

Tindrà lloc el proper 16 de setembre a la plaça de la Font. L'Antiga Audiència acollirà el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles, que per primera vegada es realitzarà un dia abans de la diada.

29/08/2012

Des de l’any 2005 se celebra a la ciutat la diada castellera del Primer Diumenge de Festes, que aquest any tindrà lloc el proper 16 de setembre a la Plaça de la Font. Al llarg d’aquests anys s’ha aconseguit que Tarragona hagi entrat novament en el calendari del món casteller de primer nivell. Des de la primera edició la diada adopta el format actual, convidant a dues colles de fora de la ciutat. En totes les edicions, a excepció de la del 2006, on van participar els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, les colles convidades han estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i el Castellers de Vilafranca.

La millor actuació de la Diada del Primer Diumenge es va poder veure l’any 2011 de la mà dels Castellers de Vilafranca que van fer: 4 de 9 amb folre, 3 de 9 amb folre, 2 de 8 i pilar de 7 amb folre.

Canvi de data i funcionament del sorteig

Enguany el sorteig es realitzarà el dia abans de la diada, és a dir, el dissabte 15 de setembre a les 12.00 h a la Sala d’actes de l’Antiga Audiència. El sorteig serà dirigit pel periodista casteller Pep Ardila (presentador del programa Toc de Castell de Tarragona ràdio) i comptarà amb la presència dels caps de colla de les quatre formacions participants a la diada. En finalitzar el sorteig els caps de colla faran roda de premsa i atendran als mitjans.

Sistema de rondes

El sistema de rondes serà l’habitual en aquesta diada: l’actuació constarà de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions podrà arribar a realitzar fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tancaran l’exhibició i s’executaran per ordre, de major a menor nivell de cada espadat. Aquest sistema de rondes, anomenat tarragoní, més entenedor per al públic i pràctic per a les colles, i que s’aplica en les diferents actuacions de la Capital dels Castells,  ja l’han començat a utilitzar algunes poblacions en les seves diades castelleres.

També cal dir que des de la primera edició l’Organització de la Diada del Primer Diumenge intenta treballar, juntament amb les colles, aspectes que són molt importants per al bon funcionament d’aquesta: l’acte de sorteig d’entrada a plaça i d’actuació, el ritual d’entrada a plaça amb la concentració prèvia de les colles, un protocol d’actuació fàcil d’entendre, un dispositiu sanitari i mèdic complert i una bona col·locació de la canalla a l’interior de l’Ajuntament. A més, enguany s’han afegit diverses reunions amb els caps de colla i caps de pinyes per tal d’aconseguir que l’actuació tingui una agilitat agradable per l’espectador.

square_img
21/09/2019

Aquesta tarda Eduard Boada Pascual ha llegit el pregó de Santa Tecla des del balcó de l'Ajuntament

Ja se'n pot consultar el text íntegre al web de les festes

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2019

Modificacions dels actes de Santa Tecla a causa de la pluja

La millor manera que conèixer l’última hora de possibles modificacions en el programa és seguint les xarxes socials municipals

Vegeu-ne més
square_img
20/09/2019

Lliurament del Premi El Balcó i el Pregó de les Festes

Ambdós esdeveniments tindran lloc demà dissabte, a partir de les 17.30 h, a l'Ajuntament

Vegeu-ne més
square_img
18/09/2019

La segona edició del Mercat de Nit tanca amb més de 18.000 degustacions servides

L'èxit de públic de la segona edició consolida la cita gastronòmica de l’edifici modernista dins del calendari d’actes del programa de Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!