Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2012 Berta Noy guanya el premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

Berta Noy guanya el premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

Berta Noy guanya el premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

El lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona s'ha dut a terme aquest dissabte a la tarda al Saló de Plens de l’Ajuntament
Berta Noy guanya el premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler Xavier Ballester, Premi TINET de narrativa curta, Carme Crespo, tinent d’alcalde de Cultura, Berta Noy Falcó, guanyadora del Premi de Narrativa Pin i Soler i Pau Vidal, Premi Vidal Alcover
21/04/2012

El jurat del Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, corresponent a l’edició de 2011-2012, ha decidit atorgar el guardó a l’obra titulada Llocs que no surten als mapes signada amb el psudònim Mae West. Un cop oberta la plica electrònica, l’obra ha resultat pertànyer a Berta Noy Falcó, de Barcelona.

Aquest premi, dotat amb 21.000 euros i la Musa de Plata de Tarragona, ha estat lliurat en el transcurs de l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, aquest dissabte dia 21 d’abril, a les 18 h, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona.

El premi Pin i Soler de novel·la

El Premi de novel·la que duu el nom de la ciutat i de l’insigne novel·lista Josep Pin i Soler és el vaixell insígnia del cartell de premis tarragoní. Dotat amb 21.000 € i la Musa de Plata, i publicat per l’editorial Columna, és un dels més importants de les lletres catalanes. Instituït el 1984 per primer cop, va ser reprès el 1991, moment des del qual s’ha convocat de manera continuada, amb un balanç total de més de 500 novel•les candidates i un total de, fins ara, 17 novel•les guanyadores i publicades.

Instituït en el seu moment per Òmnium Cultural del Tarragonès, compta des de 1991 amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona.
Aquest premi ha estat obtingut per alguns dels bons autors de les nostres comarques, com Jordi Cervera, Adam Manyé, Àngel-O. Brunet o Joan Giné-Masdeu, però també molts reconeguts autors de la resta del país, com Francesc Puigpelat, Antoni Pladevall, Jaume Benavente o Gerard Guix.

L’edició 2011-2012

L’edició d’enguany ha comptat amb 82 novel·les presentades, la qual cosa significa la xifra més alta en tot l’historial de la convocatòria, que fins ara registrava un màxim de 37 novel·les, precisament a l’edició anterior.

El jurat d’enguany ha estat integrat per les següents persones: M. Lluïsa Amorós, Gabriel Janer Manila, Gerard Guix (guanyador de la darrera edició), Joan Rendé, Antoni Pladevall i Josep Rovira com a secretari.

L’autora

Berta Noy Falcó és llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1994). Té també estudis superiors de llengua anglesa a l’Institut Britànic de Barcelona, i estudis de cant i teatre musical al Col•legi de Teatre de Barcelona. Treballa des de 1997 a l’Editorial Planeta, on ha fet d’editora de llibre infantil i de directora del departament de Ficció Internacional. Actualment és editora executiva de ficció a l’editorial Espasa. A més, des de 2006 és professora al Màster d’edició de l’Institut d’educació contínua de la Universitat Pompeu Fabra.

Com a escriptora ha guanyat els premis de poesia “L’Espurna del Clot” (1989), “IV Memorial Josep Janés” (1994), convocat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, i ”Rosa Leveroni” (1994), convocat per l’Ajuntament de Cadaqués, i ha estat finalista del premi “Martí i Dot”, convocat pel Patronat de Cultura de Sant Feliu de Llobregat. Pel que fa a narrativa ha guanyat el premi “ABRAXAS” (1988), convocat per l’Ajuntament de Calella, i el premi “Mecanoscrit” de contes i narracions, convocat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. A part d’aquests textos, ha publicat llibres infantils, en col·laboració amb Marga Sala i il·lustracions de Pilarín Bayés.

L’obra

Berta Noy Falcó ha dit sobre la seva obra guanyadora de l’edició d’enguany del Premi Pin i Soler, Llocs que no surten als mapes: "Al funeral del seu amant, la Clàudia recorda com va conèixer l’Eliott més de vint anys enrere, sent ella una adolescent. Malgrat la diferència d’edat que els separava, la Clàudia i l’Eliott es van veure arrossegats per una passió tan intensa com destructiva. Quan dues dècades després es retroben per casualitat, la Clàudia viu una vida feliç amb un altre home. Però fins on pot arribar l’ombra del primer amor? Pot arrossegar-ho tot com un riu que es desborda? Només s’estima de veritat una sola vegada?"

L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

El lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona corresponents a l’edició de 2011-2012 s'han dut a terme en un acte oficial al Saló de Plens de l’ajuntament de Tarragona aquest dissabte a la tarda.

Per primera vegada l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona s’inclou dins els actes de Sant Jordi. D’aquesta manera, es reforça l’acció que Tarragona viu tot el 2012 com a Capital de la Cultura Catalana,i durant la Diada, la ciutat es projectarà amb més potència dins dels territoris de parla i de cultura catalanes.

Aquest acte, que ha presidit l’Alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, ha comptat amb una primera part en què l’escriptor i crític literari Jordi Llavina ha fet un balanç de l’any des del punt de vista de les lletres. A continuació s'han lliurat els tres premis convocats enguany:

  • 15è Premi Tinet de narrativa curta per internet Tinet
  • 12è Premi de Traducció Vidal Alcover
  • 22è Premi Ciutat de tarragona de novel•la Pin i Soler
Segells de reconeixement d'administració oberta