Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2012 Pilar Lanau s'enduu el Primer Premi d'Obra Gràfica RECERCAT amb l'obra Landscape

Pilar Lanau s'enduu el Primer Premi d'Obra Gràfica RECERCAT amb l'obra Landscape

Pilar Lanau s'enduu el Primer Premi d'Obra Gràfica RECERCAT amb l'obra Landscape

Aquesta obra serà el premi per a la persona guardonada amb el premi Recercat en la categoria ‘Persona’ de la VIII edició del Recercat, que tindrà lloc a Tarragona els dies 12 i 13 de maig
Pilar Lanau s'enduu el Primer Premi d'Obra Gràfica RECERCAT amb l'obra Landscape Landscape, de Pilar Lanau
14/03/2012

L'Antiga Audiència ha acollit aquest dimarts el lliurament del Premi d'Obra Gràfica Recercat, convocat per la Fundació Privada Mútua Catalana i l’Institut Ramon Muntaner. Pilar Lanau se l’ha endut amb l’obra Landscape. És la primera vegada que es convoca aquest premi, que serà l’obra que es lliurarà com a guardó a qui guanyi el Premi Recercat en la categoria ‘Persona’, el qual es resoldrà en el marc de la VIII edició del Recercat, Jornada de Cultura i Recerca Local. Durant l'acte d’aquest dimarts, també s’ha presentat el contingut d’aquesta Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de maig de 2012 al Palau de Congressos de Tarragona.

A l’acte de presentació han assistit la tinent d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat i president del patronat de l’Institut Ramon Muntaner, Lluís Puig, i Ramon Marrugat, un dels patrons de la Fundació Privada Mútua Catalana.

El Recercat se celebra cada any, des del 2005, en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana. És una activitat oberta a la població que l’acull i que inclou diferents àmbits que són de gran interès per al públic local, ja que durant un cap de setmana Tarragona es convertirà en el centre de la recerca local i comarcal. En aquest sentit, per a la ciutat representa una oportunitat de projectar-se culturalment en l’àmbit dels territoris de parla catalana i de convertir-se un cop més en punt de trobada per definir línies de futur, en aquest cas, en l’àmbit del coneixement.

Aquesta jornada s’ha convertit en el lloc de referència on es pot trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.

Es tracta d’una oportunitat única per a la ciutat que l’acull de donar a conèixer el seu patrimoni als membres dels centres i instituts d’estudis procedents del conjunt dels territoris de parla catalana que es desplacen durant aquests dos dies a la ciutat.

Les jornades dels dies 12 i 13 de maig comptaran amb una fira, exposicions de diferents formats i temàtiques: fotogràfiques, històriques, etnològiques...; hi haurà diferents taules de debat sobre patrimoni, associacionisme, experiències al voltant del món agrari; activitats complementàries per a tots els públics i, com a acte central, destaca el lliurament de Premis de Reconeixement Recercat. L’accés a totes les activitats és lliure.

Primer Premi d’Obra Gràfica Recercat

L’any 2011, l’Institut Ramon Muntaner va decidir convocar un premi d’obra gràfica per triar l’obra que servirà com a premi per al guardonat amb el Premi Recercat els propers anys. Per poder tirar endavant aquesta iniciativa va comptar amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, amb seu a Tarragona.

Es va obrir una convocatòria, es van presentar set treballs i el passat 17 de novembre de 2011 es va reunir a Tarragona el jurat del I Premi d’Obra Gràfica Recercat, convocat per l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Privada Mútua Catalana. El jurat format per Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de l’Institut Ramon Muntaner (IRM), el Sr. Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRM i president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Sra. Pilar Tarrada, historiadora de l’art i vocal del patronat de l’IRM, la Sra. Elena Espuny, historiadora de l’Art i tècnica de l’IRM, la Sra. Rosa Ricomà, directora del Museu d'Art Modern de Tarragona, el Sr. David Balsells, Conservador en cap de fotografia del MNAC, i el Sr. Lluís Vives, professor de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona i artista gravador, va resoldre la concessió del premi a l’obra Landscape, realitzada amb la tècnica de gravat digital, de la Sra. Pilar Lanau Franch.

Pilar Lanau

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de Dibuix. Actualment treballa com a tècnica en dinamització cultural i professora de dibuix de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa. Dels seus treballs artístics en destaca la proposta Torna, exposició individual a l’AA de Tarragona (2002) i exposicions col•lectives com la XIII Biennal Mostra d’Art Contemporani Català (itinerant, 2002), Primavera Fotogràfica (Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa-Cafè del Tupí 2002), Biennal Guasch Coranty de Valls (2003), 48è Salon Européen des Jeunes Créateurs (Montrouge, Amarante i Sant Cugat del Vallès 2003), Cadàvers exquisits... un pretext (Museu d’Art Modern de Tarragona, 2004), Nord del Sud/Sud del Nord (itinerant, 2007), Engolir el dibuix Individual al CoAC de Tortosa (2007), Museu de l’Ebre desembre de 2009. Seleccionada a la Biennal de Pintura Tapiró de pintura del Museu d’Art Modern de Tarragona (juliol 2010). Repensar Terra. Una reflexió artística des de les Terres de l’Ebre de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa (2011).

RECERCAT. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana

RECERCAT persegueix l’objectiu de posar la recerca local i comarcal a l’abast de tothom i facilitar la comunicació entre entitats de diferents àmbits territorials. Es va decidir vincular aquesta activitat a la Capital de la Cultura Catalana per tal que fos itinerant des del 2005.

El pes principal de l’organització del Recercat recau en l’Institut Ramon Muntaner, fundació que dóna suport als centres i instituts d’estudis locals i comarcals, el patronat de la qual està format per la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’estudis de Parla Catalana, i compta amb la col•laboració dels ajuntaments que l’acullen i els centres d’estudis de l’àmbit territorial. Per a dissenyar el programa del Recercat es compta amb els centres d’estudis i d’altres entitats culturals dels territori intentant d’aquesta manera que el programa sigui el màxim d’atractiu possible per al públic local.

Segells de reconeixement d'administració oberta