Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2012 'Som llamp, som cruïlla' inaugurarà oficialment la Capital de la Cultura Catalana de Tarragona 2012

'Som llamp, som cruïlla' inaugurarà oficialment la Capital de la Cultura Catalana de Tarragona 2012

'Som llamp, som cruïlla' inaugurarà oficialment la Capital de la Cultura Catalana de Tarragona 2012

L’espectacle es representarà el proper 25 de febrer al Palau de Congressos. L’entrada serà gratuïta i les invitacions es podran recollir a partir del 16 de febrer a la Casa Sefus i a la Casa Castellarnau
'Som llamp, som cruïlla' inaugurarà oficialment la Capital de la Cultura Catalana de Tarragona 2012 Xavier Blanch, Josep M. Rosselló,Coia Valls, Marta Mathéu, Dionisio de la Varga, Roser Olivé, Teresa Valls, Carme Crespo, Arantxa Sagardoy i Marc Chornet durant la presentació de l'espectacle
08/02/2012

Tarragona dóna oficialment el tret de sortida a la Capital de la Cultura Catalana el proper 25 de febrer amb l’espectacle Som llamp, som cruïlla, que tindrà lloc a l’Auditori August del Palau de Congressos, a les 20 h.

La tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, ha manifestat que “un dels objectius principals de Tarragona durant l’any en què gaudeix de la condició de Capital de la Cultura Catalana és el de posar en valor el ric teixit cultural de la ciutat, la tasca artística que desenvolupen els creadors de diverses disciplines i les nombroses activitats que hi tenen lloc dia a dia.” Amb aquesta finalitat, el 2012 “vol ser un any de reconeixement de totes aquelles persones, entitats i agents culturals que són des de fa molts anys protagonistes actius i passius de la vida cultural, identitària, de què gaudeix la nostra ciutat i que, sens dubte, només ells fan possible”. La tinent d’alcalde també ha destacat que en l’espectacle que es presentarà el proper dia 25 hi participaran entre 200 i 300 persones i 20 entitats.

L’espectacle Som llamp, som cruïlla, del director tarragoní Marc Chornet, serà un reflex del discurs que la ciutat vol transmetre durant aquest any de projecció. Adaptant el lema de Tarragona 2012, “La cultura ens transforma”, l’espectacle planteja sis diàlegs entre creadors professionals rellevants en diverses disciplines; aquests encreuaments creatius interactuaran, alhora, amb entitats, col•lectius, formacions i escoles de la ciutat, que intervindran al llarg de l’acte com a representants de la cultura quotidiana, l’activitat cultural diària que significa un element de salut individual i col•lectiu.

Som llamp, som cruïlla

Marc Chornet, que ha comptat amb la col•laboració de Teresa Valls en la configuració d’aquest projecte, ha explicat que l’espectacle “ proposa un passeig per la nostra particular ciutat un dia qualsevol. Hi trobarem allò que estem acostumats a trobar-hi dia a dia: gent que es creua, que es troba, que dialoga, conversa, i que viu la vida quotidiana. Una vida quotidiana on la cultura, encara que de vegades no ens n’adonem, hi és sempre present i ens transforma individualment, com a éssers humans, i col•lectivament, com a comunitat.”

En aquesta atmosfera que el director tarragoní ens planteja seran presents tots aquells aspectes representatius que fan de Tarragona un lloc diferent: la mar, el camp, la llum, la pedra, el foc i la gent (el llamp). Una veu conductora descriurà aquest passeig per la ciutat un dia qualsevol i, enmig de la més absoluta quotidianitat, s’aturarà en diferents cruïlles populars. Cada cruïlla simbolitzarà un d’aquests aspectes representatius esmentats i en cadascuna la veu narradora es trobarà amb un diàleg que expressarà artísticament la idea simbòlica de l’espai.

Els artistes

Els creadors que intervindran en els diàlegs que tindran lloc a l’escenari seran els següents: Josep M. Rosselló (pintor), Coia Valls (escriptora), Pep Escoda (fotògraf), Orquestra Camerata XXI, Oriol Grau (actor), Arantxa Sagardoy (coreògrafa i ballarina), Alfredo Bravo (coreògraf i ballarí), Marta Mathéu (cantant), Roser Olivé (compositora i intèrpret de gralla), Espaldamaceta (cantautor), Cor Ciutat de Tarragona (amb Pep Prats) i Albert Guinovart (compositor i pianista).

Els encreuaments artístics d’aquests creadors i de les diverses disciplines que representen entraran, alhora, en diàleg amb accions puntuals d’entitats, formacions i escoles, que actuaran des de la platea. Alguns d’aquests col•lectius seran l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Estudi de Música, l’Escola i Conservatori de Música, les colles castelleres, l’Esbart Santa Tecla, el grup de teatre Vis de Vanadi, els alumnes d’Història de l’Art de la URV, el Col•legi Sagrat Cor i l’Associació pel Foment de la Dansa a Tarragona.

El missatge que la ciutat vol donar durant el 2012 queda perfectament reflectit en la proposta de Marc Chornet Artells, ja que serà una festa en què es posarà en valor tant la cultura d’excel•lència professional com la cultura ciutadana que es desplega dia a dia en les nostres vides, i en què es farà evident, així, la necessitat que té l’una de l’altra per aconseguir una ciutat saludable. 

Sinopsi

Som llamp, som cruïlla és un acte per expressar la voluntat de presentar-nos al món i a la modernitat des del nostre racó, des de les nostres antigues neures, des de les nostres íntimes dèries atàviques. Perquè ser terriblement concrets, terriblement locals, és l'única manera de reivindicar la més absoluta i radical universalitat. Passejar per Tarragona és passejar per Catalunya, pel món. No passejar no és fer res. Per tant, passegem... I qualsevol tarragonina o tarragoní que passegi (hom passeja) pot aturar-se a la plaça de les Cols (el Google Maps no sap on està, però nosaltres ho tenim claríssim) i presenciar l'espectacle de la història: escoltar encara els últims compassos de la Guerra del francès mentre Pep Escoda es menja un croissant; baixar pel carrer Major mentre una cercavila de gents eufòriques balla al so de la canya de la Roser Olivé; girar carrer La Nau per arribar a la Baixada de la Peixateria, on segur hi trobem en Rosselló pensant que, si les perles fossin art, els pescadors d'ostres serien artistes. Llavors arribar allà, al capdamunt de la Rambla Vella, on toca amb el Balcó, i escoltar el mar, que canta com la Marta i balla com l'Arantxa.

Però sobretot, hom, qualsevol tarragonina o tarragoní que passegi, pot creuar-se una i altra vegada amb gent. Amb la gent de Tarragona, la gent del llamp que tant poden renegar com les Dames, i els Vells, o cantar ben alt com si a una sola veu fossin un Cor. O estar més cofois que mai quan podem acollir els amics de fora en les nostres celebracions, en les nostres festes.

Potser acabat el passeig, ja quan se'ns acosti l'hora del vermut, que mai no diem massa alt que tot sovint és de Reus, ens n'adonem que, tot passejant quotidianament per Tarragona, vivim el passat en plenitud i el futur en potència, veiem i imaginem l'art, som i vivim cultura.

 

  • L’entrada serà oberta a tota la ciutadania i gratuïta, tot i que caldrà recollir invitació prèvia. A partir del proper dia 16 de febrer es podran recollir les entrades a la Casa Sefus (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h), a la Casa Castellarnau (de dimarts a divendres, de 9 a 14h)
  • Adjuntem tota la informació relativa a l'espectacle Som llamp, som cruïlla.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta