Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2013 La Fundació Forvm presenta l'exposició fotogràfica "Humberto Rivas"

La Fundació Forvm presenta l'exposició fotogràfica "Humberto Rivas"

La Fundació Forvm presenta l'exposició fotogràfica "Humberto Rivas"

Aquesta exposició està inclosa dins el marc del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona i s’inaugura demà dimarts
La Fundació Forvm presenta l'exposició fotogràfica "Humberto Rivas" 'Maria', 1979
13/05/2013

 

Emmarcada dins les activitats que s’organitzen al voltant del Festival bianual de Fotografia SCAN Tarragona, la Fundació Forvm inaugura aquest dimarts l’exposició "Humberto Rivas", un recorregut per l’obra d’aquest artista, a partir de la col·lecció de la Fundació, l’aportació d’alguns col·leccionistes privats apassionats pel treball del artista i la col·laboració del Archivo Humberto Rivas. La Fundació Forvm vol amb aquesta exposició recordar al gran fotògraf i també la magnífica persona.

En aquest itinerari emocional de Rivas es troben representades una gran part de les obres que defineixen la seva trajectòria, el paisatge, fonamentalment urbà, i el retrat. Una preocupació obsessiva pel pas del temps i les transformacions que comporta, tant a les persones com a les coses.

L’exposició s’inaugura aquest dimarts 14 de maig a les 20 h a la Casa Canals i romandrà obreta fins al proper 21 de juliol, de dimarts a diumenge de 10 a 14.30 h.

Humberto Rivas
L’arribada d’Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937 – Barcelona, 2009) a Barcelona, en plena transició cap a la democràcia, marcarà un abans i un després en la fotografia de creació a Catalunya i, més tard, a la resta del país. Des de la seva arribada, Rivas es va relacionar amb el món artístic i, particularment, amb els fotògrafs de la generació dels anys setanta, per a qui va ser un referent.

La seva relació amb Tarragona data de la seva primera exposició a la galeria Forvm el 1982; a partir d’aquell moment es va establir una relació professional i de forta amistat que ha perdurat a través de tots aquests anys amb nombroses col·laboracions, fins a la seva mort al 2009.

La seva trajectòria artística va ser mostrada en una exposició antològica, “Humberto Rivas. El fotògraf del silenci”, al 2006 al Museu Nacional d’Art de Catalunya de Barcelona. L’esmentada exposició va rebre el premi ACCA "en reconeixement a la trajectòria de l’artista i el seu influx en la fotografia de creació a Catalunya".

El 1997 va rebre el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona per l’Ajuntament de Barcelona. El 1998, el Ministeri de Cultura espanyol li va atorgar el Premi Nacional de Fotografia. El 1999 va ser distingit a l’Argentina amb el Premi Konex i el 2009 l’Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit Artístic.

La seva obra
Rivas persegueix la seva exploració del subjecte fotografiat, tot basant-se en la idea que l’acte fotogràfic, dut més enllà dels seus límits, crea veritables tensions i revela l’autèntica essència de les coses, reinventa una mirada, un rostre, un cos o un mur, els travessa i desestabilitza la nostra pròpia percepció, la nostra relació ambigua amb la realitat.

La fotografia de Rivas proposa una presentació pura i directa de la realitat que reflecteix els detalls més íntims de les coses. Retrats frontals de persones i entorns, sense gest i sense fons, retrats secs, sobris, en blanc i negre; llocs abandonats, carrers deserts, parets nues, cases buides i portes tancades. El silenci i les petjades del pas del temps envolten els objectes i les persones en les obres de l’artista.

Rivas proposa un retorn a la representació pura i directa de la realitat, reflectint els detalls més íntims de les coses. Les seves imatges són senzilles, d’un minimalisme radical, però a la vegada estrictes, potents i intenses.

Rivas, home de silencis i ironia, ha creat una obra coherent, meticulosa y estricta. El seu mètode és impecable. Instal·lat en front del subjecte fotografiat, espera, s’impregna del moment i del lloc. L’artista mira, observa el que se li ofereix, conscient que la imatge adquirirà desprès la seva pròpia autonomia, traspassant el seu poder de revelació.

Segells de reconeixement d'administració oberta