Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2013 Signat un conveni de col·laboració sobre el món casteller a les escoles

Signat un conveni de col·laboració sobre el món casteller a les escoles

Signat un conveni de col·laboració sobre el món casteller a les escoles

És un projecte ambiciós basat en la creació de grups de treball integrats per mestres de tota Catalunya. el conveni ha estat signat per l'Ajuntament de Tarragona, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la URV
Signat un conveni de col·laboració sobre el món casteller a les escoles D’esquerra a dreta: Xavier Grau, Josep Fèlix Ballesteros i Alfonso Gonzàlez. Foto: Mauri
31/07/2013

És un projecte ambiciós basat en la creació de grups de treball integrats per mestres de tota Catalunya

Un dels objectius de l’acord, emmarcat dins de la Biennal dels Castells, és mantenir l’activitat castellera més enllà del Concurs de Castells.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Xavier Grau; i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Alfonso González, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la implantació de continguts sobre el fet casteller al currículum d’infantil, de primària i de secundària. En concret, l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV crearà grups de treball de professorat infantil, primària i secundària –tant de centres públics com de centres concertats– per a la generació de propostes didàctiques del fet casteller en els currículums d’aquestes etapes educatives.
Es tracta d’una iniciativa “pionera i ambiciosa”, com han coincidit en reconèixer l’alcalde de Tarragona, el rector de la URV i el president de la Coordinadora de Castells, que s’encetarà amb la creació de grups de treball integrats per professors amb coneixements del món casteller. Ells seran els encarregats d’elaborar propostes didàctiques i de formar altres mestres. Aquests faran arribar els continguts als alumnes al llarg del curs i a través de diferents matèries.
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat la importància d’aquest acord, ja que “iniciatives com aquesta són bàsiques per garantir el relleu generacional”. “Des de l’Ajuntament -a través de l’organització del Concurs de Castells, vinculat a la Biennal de Castells- estem posant tots els recursos perquè hi hagi activitat castellera més enllà del propi certamen casteller. I ho fem juntament amb la Coordinadora de Castells, sense voluntat de capitalitzar res”.
Per la seva part, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Alfons González, ha assenyalat el bon estat de salut dels castells. Creiem que és bàsic fer arribar als escolars aquesta realitat, ben farcida de valors”.
Finalment, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, s’ha referit als valors de “treball en equip, d’equilibri i de superació que es vol fer arribar als alumnes a través dels castells”.
L’Institut de Ciències de l’Educació de la URV crearà els grups de treball i l’objectiu és poder implantar la mesura d’aquí a un parell de cursos. Així mateix, es vol fer extensible arreu del país.

Aquest projecte sorgeix arran que en els darrers anys han aparegut iniciatives encaminades a treballar el fet casteller a l’escola. Per aquest motiu, tant l’Ajuntament, com la URV, com la Coordinadora de Castells va creure convenient plantejar-se una acció sistematitzada perquè figurin propostes sobre el fet casteller als ensenyaments d’infantil, primària i secundària.

L’Ajuntament de Tarragona té competències en matèria de cultura tradicional i popular, per la qual cosa considera prioritari establir activitats i continguts que permetin a la ciutadania conèixer els valors socials i culturals del fet casteller. Per aquest motiu s’impulsa la signatura d’aquest conveni. De fet la Biennal de castells –projecte creat per difondre el fet casteller més enllà del concurs de castells– és el marc idoni per desenvolupar aquesta iniciativa. D’aquí que el conveni també el signi la Coordinadora de Castells, ja que entre les seves finalitats destaca la de promoure els castells, difondre el seu coneixement, i impulsar-ne l’estudi i la recerca, així com vetllar pel seu públic reconeixement.

Segells de reconeixement d'administració oberta