• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de Tarragona Cultura
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2014 42 colles participaran al XXV Concurs de Castells

42 colles participaran al XXV Concurs de Castells

42 colles participaran al XXV Concurs de Castells La tinent d’alcalde de Cultura de Tarragona, Begoña Floria, la primera tinent d’alcalde de Torredembarra, Francisca Felguera i el director del Concurs, Xavier Gonzàlez (Foto: Mauri)
El diumenge 1 de juny s’estrenarà al Teatre Tarragona un documental sobre la història del certamen
12/02/2014

Un total de 42 colles participaran al XXV Concurs de Castells, que se celebrarà el 28 de setembre a Torredembarra i els dies 4 i 5 d’octubre a Tarragona. La incorporació del Concurs7 al Concurs de Castells permetrà que el certamen visqui la seva edició més participativa, superant les 32 colles de 2012. La presència de les agrupacions es distribuirà de la següent manera:

  • El diumenge 5 d'octubre al matí actuaran a la Tarraco Arena Plaça les 12 primeres colles classificades en el Rànquing Estrella.
  • El dissabte 4 d'octubre a la tarda a la Tarraco Arena Plaça ho faran les següents 18 colles més ben classificades en el Rànquing Estrella.
  • El diumenge 28 de setembre actuaran a la plaça del Castell de Torredembarra les següents 12 colles classificades.

En el cas que alguna de les colles que formen part del Consell Municipal de Castells de Tarragona i la Colla Nois de la Torre no quedessin classificades, l'organització es reserva el dret de convidar-les, ampliant el nombre total de colles participants si és necessari.
Les colles s'escolliran amb el mateix sistema que els anys anteriors, segons la classificació de les agrupacions en el Rànquing Estrella, l'índex que puntua les actuacions realitzades per les colles setmanes rere setmanes. El Rànquing avaluarà les actuacions realitzades d'1 de setembre de 2013 a 31 d'agost de 2014. El Rànquing Estrella ja està actiu i és consultable, com és habitual, des de la pàgina web del Concurs.

El XXV Concurs de Castells repartirà més de 135.840 € euros entre les colles participants. L’Ajuntament de Tarragona es farà càrrec de les retribucions a les 30 primeres colles classificades (que es mantenen respecte al 2012), mentre que l’Ajuntament de Torredembarra abonarà els premis de les altres 12 colles participants. Consulteu la taula de premis completa.

Pel que fa a la normativa, cal recordar que la primavera passada es va aprovar la nova taula de puntuacions. En breu es tornarà a reunir la Comissió Assessora per revisar, si s’escau, el Protocol de Plaça. L’organització i la Comissió també avaluaran si cal modificar algun aspecte de la normativa per evitar que la durada del Concurs s’allargui excessivament a causa de l’increment del nivell que ha experimentat el món casteller.

25 concursos

Amb motiu de la celebració de la seva 25ª edició, el Concurs de Castells aprofitarà l’efemèride per reivindicar la seva historia. Un dels actes més destacats de la celebració tindrà lloc el diumenge 1 de juny al Teatre Tarragona, quan s’estrenarà un documental sobre la trajectòria del certamen. El film, que tindrà una durada aproximada de 30 minuts, serà dirigit per la periodista Raquel Sans. En el transcurs de l’acte, en el qual es convidarà a representants de tot el món casteller, també es retrà homenatge a totes les colles participants i, en especial, a les quatre agrupacions que fins ara han guanyat el Concurs.

La primera edició del Concurs de Castells va tenir lloc el 2 d’octubre de 1932 a la plaça de braus de Tarragona, amb el mestre Pau Casals com a president del jurat. L’èxit d’aquella primera edició va permetre convocar un segon curs l’any següent, però sense continuïtat. A la dècada dels 50 la plaça de braus acull tres edicions més del certamen els anys 1952, 1954 i 1956, però l’aposta tampoc es manté. Després d’un seguit de concursos celebrats en d’altres poblacions, Tarragona reprèn el Concurs de Castells els anys 1970 i 1972. No serà fins l’any 1980 que el Concurs es consolida definitivament, iniciant la periodització cada dos anys que continua fins aquest 2014.

La Biennal, en marxa

En el marc de la Biennal ja s’està treballant per organitzar un cap de setmana d’activitats castelleres el cap de setmana del 31 de maig i el dia 1 de juny, com a complement de l’acte de celebració dels 25 concursos al Teatre Tarragona. De moment ja s’ha confirmat la celebració d’un taller de fotografia castellera a càrrec d’Antoni Coll, així com la presentació dels primers resultats del projecte conjunt de l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Biennal per implantar continguts del fet casteller al currículum d’infantil, de primària i de secundària.

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona

Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat

Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal