Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2014 El Teatre Tarragona acull l'estrena del documental que repassa la història del Concurs de Castells

El Teatre Tarragona acull l'estrena del documental que repassa la història del Concurs de Castells

El Teatre Tarragona acull l'estrena del documental que repassa la història del Concurs de Castells

La Biennal organitza un taller de fotografia castellera i una jornada pedagògica sobre escola i patrimoni immaterial
El Teatre Tarragona acull l'estrena del documental que repassa la història del Concurs de Castells "El somni de Pau Casals" s'estrenarà a Tarragona el dia 2 de juny
21/05/2014

El Teatre Tarragona acollirà el dilluns 2 de juny (20.30 h) l'acte de celebració de les 25 edicions del Concurs de Castells. Davant de representants de tot el món casteller, en el transcurs de l'acte s'estrenarà el documental El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells i s'homenatjaran les quatre colles que han guanyat el certamen en els seus 82 anys d'història. L’acte posarà punt i final a un llarg cap de setmana d’activitats castelleres, com la jornada Escola i patrimoni immaterial de la humanitat pedagògica i el primer taller de fotografia castellera.

El documental El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells, codirigit per la periodista Raquel Sans i el realitzador Tòniu Xou, repassa la trajectòria del certamen tant des del punt de vista organitzatiu i social com, especialment, dels castells que s'hi han vist. Al llarg de 35 minuts l'audiovisual combina les imatges d'arxiu (amb un gran esforç per agrupar gravacions dels concursos dels anys 50 i 70 poc vistes fins ara) amb els testimonis d'una dotzena de personatges: l'historiador i president del Jurat del Concurs, Pere Ferrando, el comissionat de la Biennal Josep Bargalló, l'expresident del Jurat del Concurs i periodista, Jordi Jaria i l'actual director del Concurs, Xavier Gonzàlez; a més dels castellers Guillem Bartolí i Jordi Migó (Colla Vella dels Xiquets de Valls), Fede Gormaz (Colla Joves Xiquets de Valls), Marcel•lí Guixens (Nens del Vendrell), Francesc Moreno Melilla i Pere Almirall (Castellers de Vilafranca), Ferran Ventura (Colla Jove Xiquets de Tarragona) i Xavier Castellví (Capgrossos de Mataró).

El títol del documental fa referència a l'important paper que va jugar el músic i gran aficionat als castells Pau Casals en els orígens del Concurs, primer com a impulsor del certamen i, posteriorment, com a president del jurat de les dues primeres edicions, els anys 1932 i 1933.

L'acte del Teatre Tarragona també vol servir com a homenatge i reconeixement a les colles castelleres, autèntiques protagonistes del Concurs de Castells. Per aquest motiu s'han convidat representants de totes les formacions del món casteller i es farà un reconeixement especial a les quatre colles que s'han repartit la victòria en les 24 edicions celebrades fins ara del certamen tarragoní: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Nens del Vendrell i Castellers de Vilafranca.

Els assistents a l’acte podran gaudir al vestíbul del teatre de l’exposició “El cel dels castells”, un recull de les millors imatges que el fotògraf tarragoní David Oliete va captar en la darrera edició del Concurs de Castells. Serà la segona vegada que es pugui veure aquesta mostra, després de l’èxit que va tenir l’any passat a l’Espai Turisme. Acabat l’acte, els assistents podran degustar d’un postre casteller elaborat especialment per a l’ocasió pel pastisser Josep Gonzàlez, de la Pastisseria Conde.

Les persones que vulguin assistir com a públic a l'acte poden recollir gratuïtament les seves invitacions a les taquilles del Teatre Metropol, en l'horari habitual (dijous i divendres de 12 a 14 h i de 18 a 20 h).

L’endemà de la preestrena, el documental es podrà visionar des de la pàgina web www.concursdecastells.cat, on properament també es penjaran les versions subtitulades al castellà i a l’anglès, pensant en la dimensió internacional del fet casteller.

Jornada 'Escola i patrimoni immaterial de la humanitat'

L’acte del Teatre Tarragona posarà el punt i final a un llarg cap de setmana d’activitats castelleres a la ciutat emmarcades en la Biennal que començaran dissabte 31 de maig al matí tindrà lloc a l’Antiga Audiència la jornada Escola i patrimoni immaterial de la humanitat.

La jornada pretén, d'una banda, difondre els primers resultats del projecte Els castells a l'escola, que treballa la creació de continguts de temàtica castellera per als temaris oficials de les diferents assignatures d’educació infantil, primària i secundària; i de l'altra, donar a conèixer experiències pedagògiques relacionades amb altres elements declarats patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO: la Patum de Berga, el Misteri d'Elx i el silbo gomero de les Illes Cànaries.

La jornada, organitzada conjuntament per l'Institut de Ciències de l'Educació de la URV, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Biennal del Concurs de Castells, està especialment adreçada a mestres i professors, membres de les colles castelleres i de les entitats de cultura popular. El programa complet de la jornada es pot consultar a www.concursdecastells.cat/biennal-cdc. L'entrada és gratuïta, amb inscripció prèvia a http://tramits.tarragona.cat.
Accés al programa de la Jornada 'Escola i patrimoni immaterial de la humanitat'

Taller de fotografia castellera

Els dies 31 de maig i 1 de juny Antoni Coll impartirà la primera edició del Taller de fotografia castellera, una iniciativa pionera. El taller s’adreça a fotògrafs aficionats amb coneixements de la tècnica fotogràfica (nivell mitjà) que desitgin treure partit a les seves imatges per tal de trobar i crear el seu propi estil en el marc de la fotografia de temàtica castellera.

La jornada de dissabte tindrà un caire eminentment teòric, mentre que diumenge els participants al taller podran fer pràctiques en una diada castellera per, posteriorment, fer un visionat conjunt dels treballs. El director del taller serà el fotògraf Antoni Coll, reconegut en diverses ocasions per la seva fotografia de temàtica castellera. El fotògraf tarragoní David Oliete també impartirà una de les sessions.

Encara queden algunes places lliures i les persones interessades poden trobar el programa complet del taller i formalitzar la seva inscripció (cost 20€), a través de www.concursdecastells.cat. Coincidint amb la primera jornada del XXV Concurs de Castells, els dies 27 i 28 se celebrarà una segona edició del taller, que ja té les inscripcions obertes.

Segells de reconeixement d'administració oberta