Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2014 Es presenta 'Castells', el llibre Nadala 2013 de la Fundació Lluís Carulla dedicat enguany al fet casteller

Es presenta 'Castells', el llibre Nadala 2013 de la Fundació Lluís Carulla dedicat enguany al fet casteller

Es presenta 'Castells', el llibre Nadala 2013 de la Fundació Lluís Carulla dedicat enguany al fet casteller

L’acte de presentació tindrà lloc el 15 de gener a les 19.30 h a l’Antiga Audiència
10/01/2014


Tarragona acollirà dimecres vinent, 15 de gener, la presentació de Castells, el llibre Nadala 2013 que la Fundació Lluís Carulla publica anualment dedicat a un aspecte de la cultura catalana i que en l’última edició s’ha centrat en el fet casteller, una tradició que ve del passat i que es projecta cap al futur. L’acte de presentació, organitzat entre l’Ajuntament, la Biennal de Castells i la Fundació, tindrà lloc a les 19.30 h a l’Antiga Audiència. Hi participaran la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria; el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte; el coordinador de la Nadala, Jordi Llavina i tres dels coautors de l’obra: Josep Bargalló, que a més és comissionat de la Biennal de Castells; Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres i Xavier Brotons, periodista casteller.

La publicació
La Nadala 2013, coordinada per Jordi Llavina, inclou articles escrits per vuit especialistes que analitzen la tradició castellera des de diverses perspectives:
- Pere Ferrando fa una aproximació a la història dels castells, des del «ball de valencians» i els primers «Xiquets de Valls» fins al 1981, en què es torna a assolir un castell de nou pisos.
- Efren Garcia descriu l’expansió dels castells més enllà del Camp de Tarragona, a Barcelona, Girona i Lleida, i a les Illes Balears i la Catalunya Nord, i en ressegueix les innovacions tècniques i estructurals.
- Guillermo Soler relata l’eclosió del fet casteller en els darrers trenta anys i la gran fita que suposà assolir construccions de deu pisos, amb l’emblemàtic castell dels Minyons de Terrassa, el 1998.
- Xavier Capdevila para especial atenció a la projecció internacional de les torres humanes, dóna compte de manifestacions culturals semblants en altres contrades i explica casos concrets en què la construcció pròpiament catalana s’ha importat en altres societats.
- Joan Cuscó constata la importància de la música en la festivitat castellera, uns «tocs» particulars i emblemàtics que han inspirat molts compositors del país, com Pau Casals o Anselm Clavé.
- El filòleg Xavier Brotons investiga el lèxic casteller, ric i variat, amb mots que designen les posicions, les parts i els tipus de castells i n’explica l’origen i l’ús.
- Josep Bargalló mostra com la literatura i les arts han reflectit la pràctica castellera, des d’un petit esment del Baró de Maldà en el seu Calaix de sastre, passant pel poema «L’enxaneta» d’Àngel Guimerà, fins a l’escultura d’Homenatge als castellers d’Antoni Llena.
- Raquel Sans, finalment, detalla en una cronologia els moments més significatius de la història castellera des del segle XVIII fins a l’any 2013, constata la continuïtat del moviment i com s’ha anat estenent fins arribar a l’esplendor d’avui.

La Nadala
La Nadala de la Fundació Lluís Carulla és una publicació de caire divulgatiu dedicada a algun aspecte rellevant de la societat i la cultura catalanes, escrita per reconeguts historiadors i especialistes del nostre país. Aquesta publicació es repeteix any rere any des del 1967 i, amb aquesta, compleix 47 edicions. Els subscriptors de la Nadala, amb les seves aportacions, fan possible la dotació dels Premis Baldiri Reixac, destinats al reconeixement de l’escola catalana i que ja porten 35 edicions. La pàgina web de la Fundació recull totes les nadales publicades des del 1967.

Segells de reconeixement d'administració oberta