• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de Tarragona Cultura
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2015 L'òpera dels insectes "Art-thròpolis" es presenta de la mà dels artistes Esperança Cobo i Roger Conesa

L'òpera dels insectes "Art-thròpolis" es presenta de la mà dels artistes Esperança Cobo i Roger Conesa

El projecte està impulsat pel Teler de Llum, Centre d’Art Contemporani de Tarragona
20/11/2015

Els artistes Esperança Cobo i Roger Conesa, acompanyats per la consellera de Cultura, Begoña Floria, han presentat un experiment artístic i col·laboratiu Art-thròpolis, univers artròpode, un nou i agosarat format auditiu impulsat pel Teler de Llum, Centre d’Art Contemporani de Tarragona.

Arthròpolis es compon de tres peces musicades d’una duració d’entre dos i tres minuts  enfocades  per ser emeses per la ràdio; l’originalitat del format  és per la utilització d’una web on es registra un banc d’emissions sonores d’artròpodes,  depenent del departament de Zoologia i Antropologia Física de la Facultat de Biologia de la Universitat Complutense de Madrid. Per primera vegada, un equip d’aquesta universitat està catalogant i gravant els diferents sons, inaudibles a l’orella humana, d’un extens ventall d’insectes.

Esperança Cobo i Roger Conesa han treballat amb diversos referents culturals i fils argumentals de la mitologia grega i egípcia a partir de diferents sons d’artròpodes. Unes petites òperes, on el món musical i instrumental de l'home es juxtaposa a la trama existencial dels insectes. El paral·lelisme humà des de la perspectiva d'una metamorfosi kafkiana està servida. Tàvecs, escarabats, abelles i formigues entraran a formar part de la banda sonora de la ràdio en la seva vessant més experimental.

A primer cop d’ull pot resultar aventurat barrejar dues paraules tan dispars com “artròpodes” i “cultura”. Però segons els autors, aquest planeta no és, ni ha estat mai, el planeta dels simis o els humans. Així, en les tres peces que ens presenten podem escoltar el voleteig de les ales d'una abella, el brunzit persistent d'un tàvec enfurismat o la mística d'un escarabat nocturn i filosòfic per entendre, una mica més, una metàfora de la gran comèdia universal.

Art-thròpolis s’emetrà per Tarragona Ràdio, en els següents horaris:

1a peça: Monòleg apòcrif d’un copròfag. Els coleòpters

Del 20 al 29 de novembre: a les 11 h del matí, en el programa El Matí de Tarragona Ràdio. Els cap de setmana -dissabte i diumenge- es podrà escoltar com a separador en diferents franges del dia.

Aquesta peça està relacionada amb la mitologia egípcia i l’escarabat. És una reflexió sobre la vida, la rutina diària i la mort.

2a peça: Mite de Io. Els dípters

Del 30 de novembre al 6 de desembre:  A les 11 h del matí, en el programa El Matí de Tarragona Ràdio. Els cap de setmana -dissabte i diumenge- es podrà escoltar com a separador en diferents franges del dia.

Inspirada en la mitologia grega, té com a protagonistes una sacerdotessa metaformada i un tàvec, i presenta una reflexió sobre el desig.

3a peça: Il mio tesoro. Els hymenopters

Del 7 al 13 de desembre: A les 11 h. del matí, en el programa El Matí de Tarragona Ràdio. Els cap de setmana -dissabte i diumenge- es podrà escoltar com a separador en diferents franges del dia.

La peça  presenta una batalla entre formigues i abelles, una reflexió sobre la guerra i el desig, en clau còmica.

L’obra quedarà finalment enregistrada a la web d’El Teler de llum

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona

Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat

Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal