Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2016 La Fundació Forvm presenta una retrospectiva de Josep Maria Ribas i Prous

La Fundació Forvm presenta una retrospectiva de Josep Maria Ribas i Prous

La Fundació Forvm presenta una retrospectiva de Josep Maria Ribas i Prous

Imatges de compromís polític, treballs sobre la bellesa femenina i tècnica perfeccionista, trets que el defineixen
16/06/2016


La Fundació Forvm presenta una exposició retrospectiva de l’obra de Josep Maria Ribas i Prous (Barcelona, 1940), des dels primers reportatges lligats al documentalisme realista dels seixanta, imatges de misèria i felicitat fetes a l’actual Polígon d’entrevies a Tarragona, axí com dels colpidors reportatges a l’antiga i orgullosa URSS, als anys setanta i vuitanta, o les manifestacions polítiques i festives que il·lustren els primers passos del nostre país en democràcia.

Simultàniament, el fotògraf va treballar intensament amb les models i va experimentar amb els procediments pigmentaris de la imatge fotogràfica, tot cercant altres formes de representació. Des dels inicis, l’obra de Ribas i Prous demostra el seu interès per la bellesa del cos i de les coses, per la seva necessitat de vincular les seves arrels mediterrànies amb la representació d’un dels gèneres estètics més significatiu: el nu. A través d’instantànies silencioses construeix una arquitectura corpòria molt personal i una narració vibrant sobre la intimitat universal de la dona.

El seu domini de la tècnica li dóna ales per desenvolupar treballs d’investigació. La recerca de la perfecció tècnica, la utilització de processos antics i el culte a la bellesa són algunes de les característiques de l’obra i la personalitat de l’autor.

Testimoni d’una transició estètica i social, l’abundant obra de Ribas i Prous és sentimental, generosa i lírica. La bellesa, la història, l’arquitectura, la recerca formal i conceptual marquen la seva vida, com a autor i com a gestor, i ocupen el seu interès en tots els aspectes del seu treball. Una manera d’interpretar la realitat amb la complicitat de la nostra imaginació allotjada en el territori movedís de la memòria, en els estrets horitzons de la vida quotidiana.

Ribas i Prous és Maître de la Fédération Internationale de l'Art Photographique; Membre de la Sociedad para la Historia de la Fotografía Española, Sevilla i Membre del Consell Assessor de Fotografia del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La mostra s’inaugura aquest divendres 17 de juny a les 19 h a la Casa Canals i es podrà veure fins al 25 de setembre. Els horaris de visita són de dimarts a divendres de 17 a 20 h; dissabtes de 10 a 20 h i diumenges i festius de 10 a 14 h.

 

Segells de reconeixement d’administració oberta