Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2016 Tarragona presenta el projecte Metròpera, amb vocació de ser referent a Catalunya

Tarragona presenta el projecte Metròpera, amb vocació de ser referent a Catalunya

Tarragona presenta el projecte Metròpera, amb vocació de ser referent a Catalunya

La ciutat serà el destí per a la formació de cantants d’òpera que alhora siguin intèrprets de les propostes més innovadores
Tarragona presenta el projecte Metròpera, amb vocació de ser referent a Catalunya El director de teatre Marc Chornet; el conseller de Cultura, Josep Maria Prats; l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros; la professora de cant i cant coral i presidenta de l’Estudi de Música, Teresa Valls i la consellera de Patrimoni i Festes, Begoña Floria.
23/03/2016

La ciutat de Tarragona presenta avui un projecte innovador, ambiciós i amb una important visió de futur, impulsat per l'Ajuntament  amb el recolzament de dos tarragonins,  Marc Chornet i Teresa Valls,  experts en la matèria. El projecte vol esdevenir un punt de referència entre les iniciatives culturals del país,  que posi Tarragona al mapa català de les arts escèniques contemporànies i que suposi crear xarxa i fomentar la industria i el sector cultural de la ciutat i del territori. 

Marc Chornet i Teresa Valls seran els caps visibles de METRÒPERA, un projecte de formació, difusió i producció d’intèrprets i projectes operístics, que vol donar un impuls destacat en una part molt específica d’aquesta disciplina artística d'una forma integral, des de la formació, a la recuperació d'obres de l'espai simbòlic del Mediterrani, a la divulgació i la innovació escènica, tècnica i de posada en escena. 

La tradició d’òpera a Tarragona té un passat molt destacat, que apunta des de l’Orfeó Canongí fins a la Companyia Lírica d’Antics Alumnes de la Salle durant els anys 70 amb seu al Teatre Metropol; als anys vuitanta l’Escola d’Òpera del Conservatori i el Grup d’Òpera de Cambra, entre d’altres propostes que arriben fins al 2008, van fomentar i crear grups d’òpera gràcies a l’impuls i sensibilitat de coneixedors de la matèria.

Actualment trobem una Tarragona molt afeccionada a l’òpera. L’any 2012, amb la inauguració del nou Teatre Tarragona i la possibilitat de portar produccions de gran format que sempre omplen les butaques del Teatre,  es reprenen les representacions. A banda, de forma transversal, la important formació acadèmica en cant a diferents escoles i conservatoris  i les produccions musicals de grups corals i orquestres es fan sentir a la ciutat.

Amb tot aquest bagatge,  Marc Chornet i Teresa Valls han articulat  un nou projecte per encàrrec de l’Ajuntament, que respon a la voluntat d’excel·lir en un àmbit molt específic: formar cantants d’òpera com a intèrprets de les produccions més exigents i innovadores del moment, a l'hora que s'impulsa la divulgació musical a tota la ciutadania i s'innova en la producció. 

Formació, divulgació i producció

El projecte METRÒPERA es concreta en dues fases que són principalment formació i producció.

En una primera fase es desenvoluparà un curs d’estiu durant el mes de juliol on es promouran tallers i seminaris que responguin a aquesta formació específica tant per a estudiants, com per a cantants joves de tot el país; que s’obriran a la ciutat, amb actuacions i activitats concretes per la ciutat, amb especial incidència en els barris.

La segona fase serà la producció d’una opera. Durant la tardor alguns dels alumnes de l’estiu que hauran estat seleccionats, tindran l’oportunitat de participar en tot el muntatge d’una òpera de mitjà format i seguiran rebent formació fins la producció de l’espectacle. En aquesta fase també es donarà formació amb mestratges en els àmbits de la il·luminació, el so, el muntatge, etc, per generar oportunitats ocupacionals en un futur. 

> Més informació sobre el projecte METRÒPERA

Segells de reconeixement d’administració oberta