Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2019 "Trepat", l'homenatge de Joan Fontcuberta a les avantguardes artístiques, arriba a la Forvm de Tarragona

"Trepat", l'homenatge de Joan Fontcuberta a les avantguardes artístiques, arriba a la Forvm de Tarragona

"Trepat", l'homenatge de Joan Fontcuberta a les avantguardes artístiques, arriba a la Forvm de Tarragona

L'exposició s'inaugura aquest divendres, a les 19.30 h, i es podrà veure fins al dia 1 de març de 2020
"Trepat", l'homenatge de Joan Fontcuberta a les avantguardes artístiques, arriba a la Forvm de Tarragona Joan Fontcuberta a la Fàbrica Trepat
12/12/2019

Després de viatjar als Rencontres d'Arles, al Palacio de la Madraza a Granada, al Canal d'Isabel II de Madrid i al Barlach Halle d'Hamburg, l’exposició “Trepat. Un cas d'estudi de les avantguardes fotogràfiques”, comissariada per Joan Fontcuberta, arriba a Catalunya de la mà de la Fundació Forvm de Tarragona. L'exposició s'inaugurarà aquest divendres, 13 de desembre, a les 19.30 h, a la Fundació Forvm de Tarragona (Casa Canals – c. d’en Granada, 11), i es podrà visitar fins al dia 1 de març de 2020.

Un conjunt d'una setantena d'obres, entre originals vintage i còpies modernes, transporten l'espectador fins a l'esperit creatiu, innovador i suggestiu de les avantguardes artístiques de principis de segle XX, representades, entre d'altres, per artistes de la talla de Man Ray, Albert Renger-Patzch, Laslo Moholy-Nagy, Charles Sheeler, Alexander Rodchenko o el matrimoni Becher.

Segons Fontcuberta, aquestes sèries fotogràfiques, conservades impecablement fins al dia d'avui i que podem veure en l'exposició, visualitzen magistralment tot el recorregut estètic de la fotografia de la primera meitat de segle XX.

L'any 2014, en una visita a Tàrrega, coincidint amb el centenari de la fàbrica de maquinària agrícola J. Trepat (avui Museu Trepat), Joan Fontcuberta va quedar fascinat per l'arquitectura singular d'estil modernista de les dinou imponents naus d'aquesta fàbrica situada a la sortida de Tàrrega, a l'antiga carretera de Lleida; així com de la vella maquinària i de la gran quantitat de documents i plaques fotogràfiques originals que s'havien conservat en perfecte estat al llarg de les darreres set dècades.

L'atmosfera que Fontcuberta va copsar en creuar per primera vegada les grans portes de fusta de la fàbrica Trepat va ser el pretext perquè l'artista de la Roca del Vallès s'imaginés tot un món nou vinculat a una radicalitat creativa que, a principis del segle XX, s'expressava a través de nous corrents artístics com la Nova Objectivitat, el constructivisme, el dadaisme o la Bauhaus; corrents que, d'altra banda, van representar un canvi de paradigma en la creació fotogràfica trencant amb l'hegemonia d'un pictorialisme academicista heretat del segle XIX. Així, Foncuberta havia decidit fer un homenatge a les avantguardes.

L'exposició, que abraça el joc entre la realitat i la ficció, és l'extensió natural d'un projecte primigeni: el llibre Trepat, editat per Éditions Bessard i impulsat pel Museu Trepat de Tàrrega amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell. Del llibre, que es va presentar en la primera edició del festival Embarrat de Creació Contemporània, el juny de 2014, se'n van fer dues edicions, una de les quals de luxe, que incrustava en la portada una peça original de ferro produïda, fa dècades, a la Fàbrica Trepat.

Segells de reconeixement d’administració oberta