Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2021 Chantal Grande, Sofia Mata, Rosa M. Ricomà, Montserrat Rios i Dolors Saumell reben les distincions al mèrit cultural

Chantal Grande, Sofia Mata, Rosa M. Ricomà, Montserrat Rios i Dolors Saumell reben les distincions al mèrit cultural

Chantal Grande, Sofia Mata, Rosa M. Ricomà, Montserrat Rios i Dolors Saumell reben les distincions al mèrit cultural

L'alcalde destaca de les premiades que ‘cap sostre de vidre ha aturat les seves il·lusions i d’això ens hem beneficiat tots els ciutadans de Tarragona’
Chantal Grande, Sofia Mata, Rosa M. Ricomà, Montserrat Rios i Dolors Saumell reben les distincions al mèrit cultural Distincions al mèrit cultural 2021. Foto: Manel R. Granell.
01/07/2021

L'Ajuntament de Tarragona ha atorgat aquesta tarda les distincions al Mèrit Cultural a Chantal Grande, Sofia Mata de la Cruz, Rosa Maria Ricomà Vallhonrat, Montserrat Rios Hevia i Dolors Saumell Calaf. L'alcalde Ricomà, que ha presidit l'acte al Fòrum de la Colònia, ha agraït a totes cinc guardonades la seva gran implicació amb la cultura de la ciutat. Ricomà ha destacat la importància del lliurament d'unes distincions "absolutament feminitzat". "A aquestes dones –ha subratllat– cap sostre de vidre ha aturat les seves il·lusions i d'això ens hem beneficiat tots els ciutadans de la ciutat: del seu coneixement, de la seva capacitat i d'haver convertit Tarragona en una ciutat millor". El màxim responsable polític de la ciutat ha remarcat que "les cinc dones que avui homenatgem han exercit un rol de lideratge cultural a la nostra ciutat. Diu molt sobretot d'elles mateixes, de la seva capacitat, que en cap moment s'hagin plantejat si el fet de ser dones les obligués a fer res extraordinari, senzillament han fet el que volien fer, amb convicció i amb dots de comandament".

La consellera de Cultura de l'Ajuntament, Inés Solé, ha glossat la trajectòria de Chantal Grande, galerista i de les primeres persones a apostar per la fotografia a Tarragona. Chantal Grande ha construït la seva col·lecció entorn d'aquesta disciplina, salvaguardada a la Fundació FORVM, la qual dirigeix al costat de David Basells, amb qui també coordina des del 2008 el Festival Internacional de Fotografía SCAN Tarragona.

La tinenta d'alcalde Cristina Guzmán ha glossat la trajectòria de Sofia Mata de la Cruz, guardonada també amb el Diploma al Mèrit Cultural. Sofia Mata de la Cruz és doctora en història de l'art per la Universitat Rovira i Virgili (URV). La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat com a conservadora del Museu Diocesà de Tarragona des del 1989. Ha inventariat el patrimoni artístic moble de la catedral de Tarragona.

A continuació, la tinenta d'alcalde Elvira Vidal ha glossat la trajectòria de Rosa M. Ricomà Vallhonrat, guardonada amb el Diploma al Mèrit Cultural. Des de l'any 1996 (fins a l'any 2018) ha estat directora del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. És membre corresponent per Tarragona de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 2012, i membre corresponent per Tarragona de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran de Madrid, 2016.

Tot seguit, el tinent d'alcalde, Manel Castaño, ha glossat la trajectòria de Montserrat Rios Hevia, fundadora del Cor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb el qual ha aconseguit importants premis nacionals i internacionals. El seu objectiu és difondre la música coral d'alt nivell a les comarques tarragonines i donar la possibilitat de cantar grans obres del repertori simfònic coral als alumnes de la universitat. Des de l'any 1996 fins al 2002 ha dirigit la Coral Càrmina de Barcelona, cor col·laborador de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Actualment coordina les àrees de Música i Didàctica de la Música i també l'Aula de Música de la URV.

Finalment, la consellera Cinta Pastó ha glossat la trajectòria de Dolors Saumell Calaf, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona des de l'any 2010. Vinculada al món de la recerca local en centres d'estudis des del 1995, la carrera professional de Dolors Saumell ha estat lligada al treball en l'àmbit de la Biblioteca Pública.

L'acte ha finalitzat amb una actuació musical de la Coral de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

Segells de reconeixement d'administració oberta