Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2021 L'exposició "Save our souls", d’Aureli Ruiz, arriba al Centre d’Art de Tarragona

L'exposició "Save our souls", d’Aureli Ruiz, arriba al Centre d’Art de Tarragona

L'exposició "Save our souls", d’Aureli Ruiz, arriba al Centre d’Art de Tarragona

La mostra es podrà visitar a partir d’aquest dijous 8 d’abril a la Casa Canals i fins al proper 30 de maig
L'exposició "Save our souls", d’Aureli Ruiz, arriba al Centre d’Art de Tarragona Foto: Manel R. Granell.
07/04/2021

El Centre d’Art de Tarragona estrena aquest dijous 8 d’abril nova exposició. Es tracta de la mostra titulada "Save Our Souls (Salveu les nostres ànimes)" de l’artista reusenc Aureli Ruiz i que, sota el comissariat d’Eudald Camps, escenifica plàsticament el conflicte de la Mediterrània. 

L’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha visitat aquest dimecres l’exposició acompanyat de l’artista, el comissari de l’exposició i els mitjans de comunicació. Ricomà ha destacat l’obra i la tasca d’Aureli Ruiz: “És un gran exponent del moviment avantguardista generat a Catalunya durant els anys 80, creant sempre a partir de diversitat d’objectes i idees que ens fan reflexionar sobre l’ésser humà i la seva relació amb l'entorn”. I ha conclòs: “És una sort que el Centre d'Art pugui comptar amb aquesta instal·lació arriscada, contemporània i que transmet un missatge tan profund sobre una realitat tan propera a nosaltres”. 

Per la seva part, l’artista Aureli Ruiz ha explicat que “el títol de la mostra pretén centrar la realitat política de la mediterrània, com a territori cultural comú, entre civilitzacions properes i veïnes, que han conformat socialment els pobles del sud d’Europa, el nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. El que d’una manera constitueix una comunitat, que a hores d’ara, ha entrat en conflicte permanent”.  

Eudald Camps, comissari de l’exposició, ha destacat la reflexió al voltant de la qual gira tota la mostra: “La tragèdia que viu en temps real al Mediterrani a nosaltres ens arriba en comptagotes, com arribaven les restes d’un naufragi a les idíl·liques platges de sorra blanca d’una illa deserta. Simples fragments i andròmines que contenen capes de memòria irrecuperable.” 

L’exposició la conformen diferents dispositius-obra, com el propi artista les anomena, repartides en cinc espais consecutius, respectant la sinuositat natural del recorregut pels espais de la Casa Canals i, intervenint i interceptant les passes i la visió del visitant. 

Els diferents dispositius-obra, creats a partir de materials pobres i d’ús quotidià com una manta tèrmica o un tamboret, estan interrelacionats tots ells, amb un encaix molt precís de circularitats i retorns, per tematitzar poèticament el paisatge representat i apel·lar a l'espectador/actor a interpretar amb el seu bagatge cultural la instal·lació. 

Aureli Ruiz (Reus, 1959), treballa en el camp de la performativitat de les instal·lacions, al llindar de la interdisciplinarietat de tècniques com el dibuix, els “sob-jectes”, com diu l’artista, la imatge, el text, la música, el vídeo i l’escultura efímera. Configura poèticament i posa en acció, referents vivencials comuns, des de temàtiques personals subjectives, a patrons i comportaments domèstics i socials, com els afectes, la comunicació, els tòpics, els llocs comuns. Ha exposat a nombrosos espais i centres d’art públics i privats tant en l’àmbit local, nacional com a l’estranger. La seva obra ha estat premiada en diferents ocasions i forma part i està present en col·leccions i museus d’art contemporani. També i, paral·lelament a les exposicions, desenvolupa programes i projectes de curadoria institucional, privada i non-profit. 

Eudald Camps és llicenciat en Filosofia i en Història de l’Art, exerceix la crítica d’art de manera ininterrompuda, des de 1999 al Diari de Girona i ha col·laborat i col·labora a diversos mitjans de premsa especialitzada en art contemporani. Autor de nombrosos catàlegs monogràfics, també exerceix la docència en seminaris i conferències. 

La nova exposició del Centre d’Art de Tarragona es podrà visitar a partir d’aquest dijous 8 d’abril a la Casa Canals i fins al proper 30 de maig. L’horari de visita serà de dimarts a dissabtes, de 10 a 20.30 h; i diumenges i festius, de 10 a 14.30 h. 

 
Segells de reconeixement d'administració oberta