Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2022 Els Castellers de Vilafranca guanyen el XXVIIIè Concurs de Castells de Tarragona

Els Castellers de Vilafranca guanyen el XXVIIIè Concurs de Castells de Tarragona

Els Castellers de Vilafranca guanyen el XXVIIIè Concurs de Castells de Tarragona

Els de la camisa verda sumen el seu dotzè triomf al certamen tarragoní, mentre que la Colla Joves aconsegueix el segon lloc i la Colla Vella completa el podi
Els Castellers de Vilafranca guanyen el XXVIIIè Concurs de Castells de Tarragona Els Castellers de Vilafranca recollint el primer premi. Foto: David Oliete.
02/10/2022

Punt final al XXVIIIè Concurs de Castells amb una jornada de diumenge que ha deixat un emocionant frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves Xiquets de Valls.  

La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha agraït la participació de les 41 colles del Concurs de Castells, i ha assegurat que sense elles “no seria possible fer l’espectacle casteller més gran del món”. Per la seva banda, la directora castellera del Concurs, Ester Roca, ha considerat que les tres jornades del Concurs “han sobrepassat totes les expectatives que teníem”. I és que per Roca “hi ha hagut concurs i hi ha hagut emoció”. El director del Concurs, Xavier González, ha recordat que enguany se celebren 90 anys del primer Concurs, i que “per nosaltres aquest fet és un orgull”. González ha dit que “la TAP és la plaça de totes les colles castelleres”. Finalment, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut fer èmfasi en el fet que el Concurs “és l’element de cultura popular amb més repercussió del país”. Ricomà ha afegit que “si és possible aquest concurs, és perquè les colles tenen un suport social immens”.  

Els Verds han començat descarregant un matiner 3de10fm. En segona ronda han fet un intent de 4de10fm, i han seguit la seva actuació completant el 5de9f. Els vilafranquins han tancat l’actuació coronant el 4de9sf, que ha estat el castell guanyador del XXVIIIè Concurs de Castells sumant un total de 8485 punts.  

El President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha lliurat el premi als guanyadors. El cap de colla dels castellers de Vilafranca, Francesc Benet, s’ha mostrat content per guanyar, però assegura no estar satisfet de l’actuació de la seva colla. Malgrat tot, Benet ha valorat molt positivament el nivell que han mostrat les tres colles capdavanteres.  

Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls ha començat l’actuació descarregant el 4de9sf. Després d’un intent de 2de8sf, els de la camisa vermella l’han pogut carregar. La Joves ha tancat l’actuació carregant el 5de9f. Els vallencs han sumat 8050 punts. El cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Valls, Pere Rico, ha considerat que “totes les colles han treballat moltíssim” i que “avui s’ha vist reflectit la feina de totes elles”. Ara bé, Rico ha admès que, malgrat l’actuació que han fet els de la camisa vermella, “encara queden deures pendents”.  

En tercera posició, la Colla Vella dels Xiquets de Valls no ha tingut el concurs que esperava. Tot i carregar en primera ronda el 2de8sf, els del Portal Nou han fet un intent de 4de9sf. El 3de9f i el 4de9f han estat els castells amb els quals la Colla Vella han tancat l’actuació. La Vella ha sumat 5.755 punts. El cap de colla dels de la camisa rosada, Albert Martínez, assegura que “el 4de9sf ha passat factura”. Tot i això considera que el món casteller “ha guanyat” després de dos anys de pandèmia i quatre sense Concurs.  

La jornada ha transcorregut en un temps de 5 hores i 20 minuts. S’han alçat 47 castells, dels quals 12 de gamma extra. El dispositiu sanitari ha atès 71 persones i ha fet un total de 13 derivacions. Pel que fa al concurs de grups de gralles, els guanyadors han estat els Xiquets de Tarragona, seguits de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i dels Xiquets de Reus. Ha lliurat el guardó l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

Classificació

 

Segells de reconeixement d'administració oberta