Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2022 L'Associació de Músics de Tarragona reinterpreta les cançons d'un tarragoní internat al camp de concentració de Mauthausen

L'Associació de Músics de Tarragona reinterpreta les cançons d'un tarragoní internat al camp de concentració de Mauthausen

L'Associació de Músics de Tarragona reinterpreta les cançons d'un tarragoní internat al camp de concentració de Mauthausen

És el plat fort de la Taverna Republicana, concert que forma part del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona
L'Associació de Músics de Tarragona reinterpreta les cançons d'un tarragoní internat al camp de concentració de Mauthausen Imatge d'arxiu d'un concert de l'AMT Combo.
16/11/2022

Les cançons que va compondre Ricard Garriga, tarragoní presoner al camp de concentració de Mauthausen, seran reinterpretades per membres de l’Associació de Músics de Tarragona (AMT). Es tracta del plat fort de la Taverna Republicana, el concert que, en el marc del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona, tindrà lloc aquest dissabte 19 de novembre a les 19 h a la Capsa de Música. El preu de les entrades és de sis euros anticipada i de vuit euros a taquilla.

Aquest concert tancarà el Programa de Memòria Democràtica d’enguany, el qual s’ha centrat en l’homenatge als deportats tarragonins als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. “Retornarem” i “El Prisionero” són les dues cançons que Ricard Garriga va compondre durant la seva estada al camp de concentració i que l’AMT Combo ha recuperat. “Retornarem”, amb la lletra en català i francès, és una celebració de l’alliberament del camp amb aires d’himne. “El Prisionero”, en canvi, és una tonada trista i marcada per l’enyor.;

Les dues cançons s’han enregistrat en estudi a petició de la comissió del Programa de Memòria Històrica de Tarragona, amb la col·laboració de la Federación Española de Municipios y Provincias. De fet, ja formaven part d’un disc que va publicar la Fedération Espagnole des Deportés et Internés Politiques el 1965, coincidint amb el vintè aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

L’AMT Combo està format per Núria Cartañà a la veu, Jordi Jaria a la guitarra, Guille Soler al baix i Tomàs Alija a la bateria. A més, la Taverna Republicana, de la qual ja s’han celebrat diverses edicions en anys anteriors, també inclourà l’actuació d’altres formacions: El power trio tarragoní 2UT interpretarà un seguit de versions de temes coneguts de la història del rock de temàtica antimilitarista i política; la penedesenca Sonia Linares (cantant d’Et-Co* i Jazzul) portarà cançons del seu projecte en solitari; el cantautor tarragoní Ivan Gas, que recentment ha publicat el seu primer disc, L'espurna, i el saxofonista Xavier Pié, que interpretarà un parell de peces en solitari.

Ricard Garriga SalvaDó

Ricard Garriga Salvadó, nascutal Pla de Santa Maria el 1912, va exercir de mestre a Tarragona durant els anys 30 del segle passat. A més, com a músic va compondre, entre altres,una sardana dedicada a la ciutat de Tarragona. Garriga també era militant del POUM i va ser el promotor i primer director del setmanari Acció, òrgan de les joventuts del partit a les comarques tarragonines.

Durant la Guerra Civil va ser combatent de l’exèrcit popular i a les acaballes de la mateixa va passar a França. Allà va ser capturat pels alemanys mentre formava part d’una companyia de treball i el 25 de gener de 1941 va ser traslladat al camp austríac de Mauthausen, d’on ja no sortiria fins a l’alliberament, el 5 de maig de 1945. Va passar la seva vida a França fins a finals dels anys setanta, quan va tornar a Catalunya i va morir el 1982.

Segells de reconeixement d'administració oberta