Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2022 Mèdol acull "La Coentor", la primera gran exposició individual d'Ivan Forcadell

Mèdol acull "La Coentor", la primera gran exposició individual d'Ivan Forcadell

Mèdol acull "La Coentor", la primera gran exposició individual d'Ivan Forcadell

La mostra es pot visitar des de demà a les Golfes de Casa Canals i té un capítol complementari al Museu d’Art Modern de Tarragona
Mèdol acull "La Coentor", la primera gran exposició individual d'Ivan Forcadell Foto: Azahara Palomares – Snik Comunicació.
10/06/2022

Mèdol, el Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, estrena aquest dissabte al migdia l’exposició "La Coentor", la primera gran mostra individual del pintor Ivan Forcadell (Alcanar, 1993). L’exposició, que té un capítol a part al Museu d’Art Modern de Tarragona, s’estrena aquest dissabte a les 12.30 i es podrà veure fins al proper 11 de setembre.  

Les pintures i brodats de "La Coentor" s’inspiren en l’univers naïf i les arrels populars i rurals d’Alcanar, on Forcadell viu i hi té el taller, i són exponents d’un collage acolorit i descarat, molt personal, que l’artista qualifica de pop brut. 

“Cada peça té una història a contar”. Forcadell reinterpreta “les coses quotidianes”, desproveint-les de context o donant-n’hi un de nou, satíric i provocatiu. Les seves mans hibriden pintura, teixit, ceràmica i tinta, i a l’exposició de Mèdol explora fins i tot la instal·lació per culminar una mostra concebuda pel propi autor com “un resum vital: una sinopsi on alcen la veu la família, el folklore contemporani i l’orgull de classe pagesa”.  

Forcadell, que pren la família com a referent proper de pagesia, mostra amb fervor aquest món on brollen les tempestes, les inundacions, la màgia quotidiana, les verdures que sostenen la vida; “una cambra insospitada, un llit místic, unes rauxes eròtiques, unes parets imaginades, un folklore molt viu”, afirma la comissària de l’exposició i crítica d’art Gabriel Virgilio Luciani.

Durant la presentació de la mostra als mitjans, Vicent Fibla, director del Centre d’Arts, ha subratllat “la projecció i la qualitat productiva d’Ivan Forcadell, que ha exposat en galeries privades en l’àmbit internacional i amb peces en importants col·leccions de tot el món, però s’estrena individualment a Tarragona”. Fibla ha destacat a més que l’exposició és fruit de la col·laboració entre Mèdol i el Museu d’Art Modern de Tarragona i s’ha mostrat partidari “d’explorar, obrir i compartir sinèrgies creatives amb aquesta i altres institucions”. 

Manel Margalef, director del Museu d’Art Modern, també avui present, ha destacat “la gran diversitat de registres” de Forcadell i el bon moment que l’artista es dona a conèixer a Tarragona. “El seu treball comença a tenir molta difusió i ha estat acceptat en galeries i fires del circuit artístic interessants”, ha afirmat. Forcadell ha exposat a Barcelona i Madrid, en diferents galeries a França i Portugal, i en paral·lel a Tarragona, també es podrà veure el seu treball a Los Angeles. 

La “coentor” 

La “coentor” és un terme ambigu que es fa servir de forma corrent al País Valencià i, per influència, en poblacions del sud de Catalunya, com Alcanar. Fa referència a l’estil extravagant i kitsch, si bé no sempre entès de forma pejorativa. L’exposició ocupa les golfes de Casa Canals i, de forma complementària, un espai del Museu d’Art Modern, que acull la producció ceràmica. Es tracta de dos centres d’art veïns i catalitzadors de cultura al barri de la Part Alta. A més, Forcadell s’ha emportat a Tarragona fetitxes de la seva col·lecció personal, objectes inspiradors i ‘coents’, que habitaran aquests dies la planta noble de Casa Canals. 

En el marc de la col·laboració entre Mèdol i la Diputació de Tarragona, titular del Museu d’Art Modern, Forcadell està treballant en una versió del rellotge de sol del 1792 que hi ha entre la plaça Major i el carrer de la Generalitat d’Alcanar. La previsió és que aquesta nova interpretació d’aquesta peça històrica s’instal·li a l’agost a les Cases d’Alcanar, nucli de pescadors del municipi. 

La mostra, que s’inaugura aquest dissabte 11 de juny a les 12.30 h, es podrà visitar fins a l'11 de setembre a Les Golfes de Casa Canals. 

Segells de reconeixement d'administració oberta