Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2022 Tarragona tornarà a vibrar a ritme flamenc del 18 de març al 3 d'abril amb la 4a edició del Tarragona Sona Flamenc

Tarragona tornarà a vibrar a ritme flamenc del 18 de març al 3 d'abril amb la 4a edició del Tarragona Sona Flamenc

Tarragona tornarà a vibrar a ritme flamenc del 18 de març al 3 d'abril amb la 4a edició del Tarragona Sona Flamenc

El festival incorpora tot un matí d’activitat dedicada a la rumba
Tarragona tornarà a vibrar a ritme flamenc del 18 de març al 3 d'abril amb la 4a edició del Tarragona Sona Flamenc Foto: Tjerk van der Meulen.
14/02/2022

Després de la darrera edició caracteritzada pel seu format híbrid a causa de la pandemia de la covid-19, el Festival Tarragona Sona Flamenc torna enguany reprenent al 100% la presencialitat. Del 18 de març al 3 d’abril, Tarragona viurà una nova edición, la 4ª, que comptarà amb 24 activitats que combinen ball, teatre, música, activitat divulgativa, formativa i participativa, tota entorn el món del flamenc. 

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, acompanyada pel director artístic del Festival, Kike Colmenar, han presentat aquest matí la programació. Una programació, segons Solé, “plural, transversal i més participativa que mai”. Solé ha celebrat el fet que el festival “pugui recuperar més espais de la ciutat i sobretot la presència física als actes de les entitats i escoles de flamenc, que fan una excel·lent feina divulgativa de l'art flamenc”. 

Per la seva banda, el director artístic del festival, Kike Colmenar, ha destacat que la programació d’aquesta 4ª edició del certamen gira entorn a tres eixos destacats. Per una banda, mostrar l’amplitud i varietat de l’art flamenc, programant en diversos espais actes de formats molt diversos, gèneres i disciplines diferents. En segon terme, el Tarragona Sona Flamenc preten donar visibilitat als diferents agents culturals de la ciutat que treballen el gènere, com ara escoles i artistas del territori els quals juguen un paper fonamental en la programació que avui es presenta. I finalmente, el festival aposta per les noves aportacions catalanes al gènere, programant artistes com ara Ana Brenes, Maruja Limón, José Manuel Álvarez o Projecte Ingenu,entre altres noms destacats del panorama català. 

Els destacats del programa 

D’entre els plats forts de la programació, la bailaora Inés Rubio portarà al Teatre Tarragona el seu espectacle De la tierra, integrat per balladores i músics de la nostra terra. Un espectacle nascut de l’amor profund al flamenc, de la necessitat de donar visibilitat i reivindicar el flamenc. El mateix Teatre Tarragona acollirà també la cia. Beatriz Higueras i el seu espectacle de dansa FlamencoLife 2.0. Tot un recorregut per alguns dels pals més flamencs a través dels seus tres codis essencials: el ball, el toc i el cant. 

Sota la dirección del tarragoní Marc Chornet, arriba també al Tarragona Bodas de Sangre, l’obra més famosa de Federico García Lorca amb la qual l’autor dibuixa una crítica moral de l’Espanya del seu temps. D’entre els intèrprets, destaquen bailaors de renom com Jesús Blanco. 

El Teatret del Serrallo i la sala Zero també repetiran com a escenaris del Tarragona Sona Flamenc. Enguany ho faran amb espectacles com el musical d’Ana Brenes Camino, tot un monòleg musical i un passeig metafísic per l’imaginari de l’artista explicat a través dels pals flamencs; i el concert de Maruja Limón. Aquest quintet femení de Barcelona, que oscil·la entre el flamenc, el pop i els ritmes llatins, és el segon cop que visita el festival. L’any 2019 es van presentar com un grup revelació i ara tornen a actuar al Sona Flamenc carregades de reconeixements i premis per presentar el seu darrer disc, Vidas

La Herreria, un altre dels escenaris habituals del certamen, acollirà actuacions com el tablao de José Manuel Álvarez, director i artista que hibrida el flamenc amb altres llenguatges del cos i reivindica la rumba com a dansa social i festiva per fer comunitat.  

Tarragona Sona a Rumba 

Dissabte 2 d’abril, el Festival Sona Flamenc incorpora, com a novetat, tot un matí de programació dedicada a la Rumba. La plaça Corsini, com a epicentre, acollirà a les 11.30 h, la cia José Manuel Álvarez tot presentant Rumbòdrom, un espectacle de ball participatiu on la plaça es convertirá en un gran escenari i tots els espectadors esdevindran artistes. Prenent com a referència les balladores catalanes Carmen Amaya, La Chunga, La Terremoto, Maruja Garrido o La Singla, els assistents gaudiran d’un espectacle divertit estrenat en la darrera edició de la Fira Mediterrània de Manresa. A les 12.30 h, será el torn de l’acte més participatiu i tradicional d’aquest festival: la Flashmob rumbera. La plaça del Mercat tornarà a reunir totes les persones aficionades al flamenc, que enguany ballaran una coreografia ideada per José Manuel Álvarez i que ja es pot trobar a les xarxes socials de l’Ajuntament. El matí de Rumba també comptarà amb l’actuació del DJ rumber Txarly Brown, que amb el seu achilifunk presentarà una selecció de ritmes rumbers.  

Una vegada més, el Sona Flamenc compta amb la complicitat i la implicació del teixit cultural tarragoní. Professionals com els de l’Estudi de Dansa Art i Flamenc, L’Asociación Cultural de Amigos de Andalucía amb Vicky Latorre, L’Espai Evohé amb Beatriz Higueras; Adelaida Guerrero o la gran Mayte Martín ens obriran les portes de les seves escoles i dels Centres Cívics municipals per oferirir classes oberts a tots els amants de les diferents disciplines flamenques.  

Tampoc hi faltaran al programa conferències com la que impartiran Laura Rodríguez i Meritxell Puvill per apropar als assistents a les sonoritats flamenques del segle XIX, a l’atmosfera que es respirava als cafès cantats i als primers tablaos; o la de Federico Bardají, que ens aproparà la tradició més que centenària del flamenc a Tarragona.  

Finalment, el concert de Josemi Carmona Quartet al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau serà l’encarregat de posar punt i final el diumenge 3 d’abril a aquesta 4ª edició del Tarragona Sona Flamenc.

La imatge del festival ha estat realitzada per la jove dissenyadora tarragonina Judith Guinovart Pons, que ha donat tot el protagonisme a  la cadira. L’autora considera que la cadira o el fet d’asseure’s connecta tant amb el públic com amb l’escenari, i ho relaciona directament amb la màgia del directe. A més a més, les cadires es vinculen amb l’origen del flamenc, ja que a Andalusia hi ha una llarga tradició de treure la cadira al carrer per conversar amb els veïns i les veïnes. 

Programa complet Tarragona Sona Flamenc 2022 (PDF) i també a través de l’app TGN Agenda. 

Les entrades del festival es posaran a la venda el proper 23 de febrer tant a través d’entrades.tarragona.cat com presencialment a les taquilles del Teatre Tarragona en el seu horari habitual.

Segells de reconeixement d'administració oberta