Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Arrenca la 10a edició del Festival SCAN amb la inauguració de "Talent Latent" i l'enregistrament d'un pòdcast

Arrenca la 10a edició del Festival SCAN amb la inauguració de "Talent Latent" i l'enregistrament d'un pòdcast

Arrenca la 10a edició del Festival SCAN amb la inauguració de "Talent Latent" i l'enregistrament d'un pòdcast

Deu fotògrafs han estat escollits per reflexionar entorn de la traça, l’empremta que deixa aquest gènere artístic i documental
Arrenca la 10a edició del Festival SCAN amb la inauguració de "Talent Latent" i l'enregistrament d'un pòdcast Foto: Tjerk van der Meulen.
13/10/2023

Aquest divendres el Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona dona el tret de sortida a la seva desena edició, a través de la inauguració de l’exposició "Talent Latent", en aquesta ocasió sota el títol "Traces de Llum. Memòries de la imatge fotogràfica", basada en la noció de traça o petjada des d’una gran varietat de perspectives. La inauguració se celebrarà avui divendres, 13 d’octubre, a les 19 h, al Tinglado 2 del Port de Tarragona. 

La seva comissària, Érika Goyarrola ha fet la selecció de la mostra a partir de la convocatòria que l’SCAN va obrir aquesta passada primavera. Del 14 d’octubre i fins al 26 de novembre de 2023 es podrà veure aquesta nova exposició de "Talent Latent", enguany formada per la feina de 10 autors i articulada en tres parts. La primera (Ainhoa Resano, Mahmoud Alhaj i Mauro Saravia) incideix en com la fotografia permet recuperar les empremtes d’històries oblidades, negades o silenciades a partir de tres treballs que tracten la memòria vinculada a fets i situacions històriques. Els treballs recollits a la segona part (Gloria Oyarzabal, Alejandra Vacuii i Andrés Solla) actualitzen i revisen fets, successos o llegendes del passat utilitzant la fotografia com a eina suggestiva, evocadora i reivindicativa. Finalment, la tercera part (Vanessa Roca, Pedro Muñoz, Diego Ballestrasse i Mar Flores Flo) gira al voltant d’allò personal o autobiogràfic a partir de fotografies que, darrere de les empremtes i els records que amaguen, evoquen sensacions i afectes i construeixen relats íntims. 

A la presentació d'aquest matí tant el conseller d'Educació de l'Ajuntament, Berni Álvarez; com el director de Comunicació i Port i Ciutat de Port de Tarragona, Xavier Fähndrich, i la comissària de la mostra, han coincidit en el talent que hi ha en les dues propostes, escollides d'entre gairebé 400 i que donen "diferents visions de la fotografia com a eina documental i alhora artística", ha apuntat el conseller. Per la seva banda, Fähndrich ha destacat que "un any més el Port cedeix el Tinglado 2 com a seu de la fotografia a Tarragona i col·laborant des del primer dia amb aquest festival tan rellevant" i finalment la comissària, Érika Goyarrola ha posat èmfasi en "la selecció d'aquestes deu propostes que responien molt bé al fil conductor d'enguany, que són les traces, l'empremta que deixa aquest gènere artístic, la fotografia, en tots nosaltres i en el pas de la història, dels anys".

En els propers dies, es podrà gaudir de tres visites comentades a l’exposició a càrrec de la seva comissària, que són: el diumenge 15 i diumenge 29 d’octubre a les 12 h; i el diumenge 26 de novembre a les 12 h, amb entrada gratuïta. 

Aquest mateix divendres, com a novetat el festival també s’enregistrarà el pòdcast Òcul, un espai del festival pensat específicament per aprofundir en el mitjà fotogràfic i la cultura audiovisual que compta amb la col·laboració de Tarragona Ràdio i el suport de BBVA.. En el primer episodi hi intervindran Joan Fontcuberta i María Santoyo, l’enregistrament estarà obert al públic i tindrà lloc avui a les 17.30 h, al Tinglado 2 del Port Tarragona, en el marc de la inauguració de la desena edició. 

Segells de reconeixement d'administració oberta