Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Ja es coneixen les pirotècnies participants al 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

Ja es coneixen les pirotècnies participants al 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

Ja es coneixen les pirotècnies participants al 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

El certamen se celebrarà del 5 al 8 de juliol des de la Punta del Miracle
Ja es coneixen les pirotècnies participants al 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona Foto: Tjerk van der Meulen.
16/05/2023

La punta del Miracle tornarà a acollir del 5 al 8 de juliol el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. En aquest mateix indret s’ha presentat aquest matí el detall del concurs i s’ha realitzat el sorteig de l’ordre de les pirotècnies. El Concurs comptarà enguany amb la participació d’una pirotècnia italiana, dues valencianes i una de Castelló. La cita serà, com és habitual, cada nit a les 22.30 h des de la Punta del Miracle.   

Per aquesta 31a edició s’han presentat un total de 9 empreses, 5 estatals i 4 estrangeres. La tria de les seleccionades s’ha fet a càrrec d’una comissió tècnica, seguint la normativa del concurs.  Enguany, l’aportació econòmica, després de 10 anys, s’ha incrementat 1.500 € per pirotècnia, arribant a la xifra de 20.000 € per espectacle.  

El sorteig de l’ordre de dispar de les pirotècnies, realitzat a partir d’unes carcasses de fum, ha determinat:

  • La pirotècnia Santa Chiara de Castorano, Itàlia, serà la primera en actuar la nit de dimecres 5 de juliol.
  • Dijous 6 ho farà la pirotècnia Martí de Burriana, Castelló
  • divendres 7 serà el torn de la pirotècnia Turis de Turis, València.
  • La nit de dissabte 8 l’encarregada d’il·luminar el cel de Tarragona i tancar el concurs serà la pirotècnia del Mediterráneo, de València.  

El Concurs 

El Jurat serà integrat per 12 membres, sota la presidència de l’alcalde. Diàriament, el jurat efectuarà les seves votacions després de cada llançament. Dins el jurat, es constitueix una subcomissió tècnica integrada persones vinculades amb el món de la pirotècnia, que seran les encarregades de determinar les penalitzacions, si és el cas, previstes en les bases.  

A l'hora de prendre la seva decisió, el jurat valorarà especialment: l'ocupació de l'espai aeri; la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors; la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d'efectes, sonoritat, conjunció amb l'entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l'acceptació per part del públic. 

El veredicte del jurat es donarà a conèixer simultàniament a tots els concursants el diumenge 9 de juliol de 2023, a les 12h en un acte públic al pati del rei Jaume I. El primer premi - Trofeu Venus Ciutat de Tarragona, serà l’encarregat dels espectacles de focs artificials durant les Festes de Santa Tecla d’aquest 2022 valorats en 26.000 € (IVA inclòs). 

A banda, el Premi especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus, atorgat per l’Ajuntament de Granollers, adjudicarà a la pirotècnia de la península Ibèrica millor classificada, la realització dels espectacles de focs artificials de la Festa Major de la ciutat de Granollers per un valor de 15.000 € el Castell de Focs i 2.999 € les tronades. 

Un protocol de neteja reforçat i inclusiu 

Les empreses pirotècniques han rebaixat en els últims anys l'ús del plàstic utilitzant cada vegada més materials biodegradables. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona ha articulat tot un protocol de neteja diària durant els dies del certamen a la zona de llançament de la Punta del Miracle. Per primera vegada, un equip de la Fundació Onada s’hi suma a aquesta causa mediambiental  tot col·laborant en la neteja de l’espai i intensificant la retirada de les restes pirotècniques que puguin quedar a la zona de jardineria i de les roques. La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha volgut destacar “el doble valor d’aquesta incorporació, tot reforçant la neteja de la zona així com la vessant més inclusiva i social treballant colze a colze a la Fundació Onada”. 

El cartell 

La imatge d’aquesta 31a edició és obra d’Albert Dalmau Vidal, dissenyador de l’empresa Olalon Comunicació de Tarragona, guanyador del concurs de cartells celebrat el mes passat. Albert Dalmau és llicenciat en comunicació audiovisual per la Universitat Ramon Llull (URL) i Màster en màrqueting digital. Professionalment, cofundador d'Olalon, on exerceix de director general des del 2014 i on, a més, també, s’encarrega de la direcció creativa i direcció estratègica de la majoria de projectes. 

Pel que fa a la proposta, Dalmau ha buscat que la imatge captés “aquest component màgic que té un espectacle de focs artificials”, representant en aquest cas amb la nena i el tractament de la llum en forma de capes, amb els focs de fons, el reflex en el personatge i les espurnes caient en bokeh (difuminat). “Vam optar per un estil il·lustratiu fotorealista, que està força en tendència en la comunicació audiovisual i és un estil que no s’havia vist en cap de les edicions anteriors del cartell”, ha conclòs.

Segells de reconeixement d'administració oberta