Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 El Festival SCAN Tarragona celebra deu edicions reflexionant al voltant de la temàtica 'Traces'

El Festival SCAN Tarragona celebra deu edicions reflexionant al voltant de la temàtica 'Traces'

El Festival SCAN Tarragona celebra deu edicions reflexionant al voltant de la temàtica 'Traces'

El certamen se celebrarà del 13 d’octubre de 2023 al 26 de febrer de 2024
05/10/2023

Del 13 doctubre al 26 de febrer de 2024, el Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona celebra les seves deu edicions amb lobjectiu, com sempre, de cercar un equilibri entre la creativitat, la participació de la ciutadania i la reflexió i el qüestionament del fet fotogràfic.  

A la roda de premsa celebrada aquest matí al Jardí de Casa Canals, i que ha comptat amb la presència del director general de promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives; el diputat de la Diputació de Tarragona, Josep Baiges; el director de Comunicació i Port i Ciutat de Port de Tarragona, Xavier Fähndrich; el director del Festival SCAN i la consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; s'ha evidenciat d'una banda el compromís de totes les administracions i d'altra, "l'alt nivell i el bon estat de salut del Festival" segons ha apuntat la consellera. Ramos també ha destacat, en la seva intervenció "la importància de la fotografia com un element característic de la nostra civilització", com diu el nom del Festival, Traces, "és una disciplina artística que alhora fa d'empremta a la història, deixa rastre del que ens passa i fins i tot ens permet experimentar en les noves tecnologies".

Un any més, el certamen de fotografia ha bastit un programa de qualitat, transversal i inclusiu, amb més de quaranta activitats i una norantena de professionals i artistes aixoplugats sota un únic motiu conductor: traces, entenent la fotografia com el registre fefaent que és i, alhora, amb la voluntat de fer un homenatge a la ciutat de Tarragona i el seu mar, compiladors de cultures diverses que al llarg dels temps han deixat les seves petjades per configurar les societats en què vivim.  

Novetats del programa

Enguany, el festival vol fer un pas més i portar lSCAN Tarragona fins a lunivers transmèdia, a través de nous canals, i amb els consolidats de la passada edició, seguint amb lobjectiu dacostar la fotografia a diversos públics.  

En primer lloc, amb el comissariat dAlexandra Laudo, senregistrarà el pòdcast Òcul, un espai del festival pensat específicament per aprofundir en el mitjà fotogràfic i la cultura audiovisual que compta amb la col·laboració de Tarragona Ràdio. En el primer episodi hi intervindran Joan Fontcuberta i María Santoyo. 

Una altra de les novetats és la Primera Residència de Creació i Investigació al Centre dImatges de Tarragona/LArxiu (CIT), que vol estimular la recerca en el patrimoni arxivístic, on Cris Bartual i Jorge Alamar han estat els artistes seleccionats amb el projecte 1984, així com Tatiana Donoso amb Per tornar només tinc la tendresa. Del 23 al 27 doctubre de 2023, aquests fotògrafs podran treballar amb els arxius fotogràfics i audiovisuals que configuren el fons documental del CIT/LArxiu en els espais de treball del mateix Arxiu i amb la col·laboració dels seus professionals. 

A més, per arrodonir la celebració dels deu anys, es presentarà la publicació BLOC amb l’objectiu d’excitar la mirada subjectiva dels fotògrafs sobre la història local; enguany amb el número 1 Epigrafies: del passat al present, que es presentarà al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona el dia 17 de desembre.  

Lexposició central, Talent Latent, torna al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona 

Un any més, fotògrafes i fotògrafs darreu exposaran els seus treballs a la nova exposició "Talent Latent", en aquesta ocasió sota el títol Traces de Llum. Memòries de la imatge fotogràfica” basada en la noció de traça o petjada des duna gran varietat de perspectives. Els projectes i artistes han estat seleccionats per la comissària Érika Goyarrola i formaran part daquesta mostra central que, en aquesta edició, com a novetat, recuperarà lespai del Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona del 13 doctubre al 26 de novembre de 2023, gràcies a un nou acord amb aquesta institució. 

Full Contact, la trobada professional de fotografia a Tarragona 

Per altra banda, el Festival SCAN segueix apostant per Full Contact, un espai relacional professional que tindrà lloc a El Teatret del Serrallo el dia 14 doctubre. Un grup dartistes emergents, seleccionats pels comissaris Semíramis González i Frederic Montornés, a partir dels projectes rebuts a la convocatòria Full Contact 2023, són convidats per lSCAN a compartir el seu treball fotogràfic amb els followers, o agents del món de lart. 

També es consolida l’SCAN Photobooks, en què el Museu dArt Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) acollirà una exposició d’una trentena de llibres internacionals de producció independent a càrrec de la comissària Natasha Christia, sota el títol This Story Will Never Get Finished. La mostra s'acompanyarà de dues visites guiades i xerrades amb la comissària i inclourà activitats paralel·les com una conversa, un taller i una performance amb Laura Ben Hayoun, artista francesa d’origen algerià. 

El BiblioSCAN i SCAN Actiu porten la fotografia a tota la ciutat 

Un any més, sota el nom de BiblioSCAN, la Biblioteca Pepita Ferrer i la Biblioteca Pública de Tarragona han preparat un llistat de llibres recomanats sobre fotografia i a lentorn de la temàtica del festival que es podrà consultar a les seves respectives seus. 

També, sota el paraigua dSCAN Actiu, el programa inclou la segona Ruta fotogràfica SCAN inspirada en un itinerari popular de descoberta per diferents indrets de Tarragona.  

L’SCAN Actiu també aproparà la fotografia als col·lectius més vulnerables, així com als barris. Hi participaran l’Associació Topromi, Bloc 23 o l’Associació Onada. 

Finalment, shan previst diversos tallers de fotografia com ara Sabem llegir les imatges? a càrrec de la crítica dart Glòria Picazo; La dignidad es el que importaamb el fotògraf i periodista independent especialitzat en conflictes armats Gervasio Sánchez; també participaran altres talleristes d’àmbit local com són Alba Rodríguez Núñez o Albert Rué, així com Gloria Oyarzabal, en un taller adreçat als alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. 

En l’àmbit expositiu s’inicia una coproducció amb Mèdol 

El programa daquesta edició també destaca la coproducció entre SCAN i Mèdol de la mostra col·lectiva Retorn de lintangible”, comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak. Es podrà visitar al Mèdol, Centre dArts Contemporànies de Tarragona entre el 24 de novembre de 2023 i el 14 de gener de 2024. 

Altres exposicions  

A Tarragona, Domus Barcino” de Jordi Baron es mostrarà a la Personal Galeria, i "Pol·lucions”, dOnofre Bachiller, a La Grey. El Centre Cultural Antic Ajuntament acollirà “Dolors soterrats: els mals d'un altre pandèmia”, de la tarragonina Àgueda Sanfiz

Enguany, SCAN Tarragona també es podrà gaudir en altres poblacions com Reus i El Vendrell, amb les exposicions Riquesa fictícia i falsa prosperitat. Imatges deconomia de postguerra" al Museu Salvador Vilaseca i La dramaturgie des objets (La dramatúrgia dels objectes)”, de Jean-Marie del Moral, a cura de Nekane Aramburu a la Fundació Apel·les Fenosa. Novament, El Pàrquing (Els Pallaresos) suneix a la programació amb la mostra 5.038”, de Laia Albert

LSCAN Tarragona és un festival internacional de fotografia organitzat per lAjuntament de Tarragona amb la complicitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona i BBVA. A més, compta amb la inestimable col·laboració de tota una àmplia xarxa dinstitucions i entitats locals públiques i privades. 

Més informació i programa d'actes complet a www.scan.cat.

Segells de reconeixement d'administració oberta