Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 L’Antic Ajuntament esdevé un centre cultural obert per promoure la pràctica cultural entre la ciutadania

L’Antic Ajuntament esdevé un centre cultural obert per promoure la pràctica cultural entre la ciutadania

L’Antic Ajuntament esdevé un centre cultural obert per promoure la pràctica cultural entre la ciutadania

El nou equipament, que entrarà en funcionament el 3 de febrer, comptarà amb una programació cultural i formativa i oferirà serveis i recursos a artistes i entitats
L’Antic Ajuntament esdevé un centre cultural obert per promoure la pràctica cultural entre la ciutadania Foto: José Carlos León.
19/01/2023

A partir d’aquest dijous, 19 de gener, l’edifici de l’Antic Ajuntament obre les seves portes de manera continuada com a centre cultural de proximitat per promoure el desenvolupament artístic i creatiu de la ciutadania. El nou centre mantindrà els usos culturals d’aquests darrers anys, en què ja ha exercit d’equipament d’art, de foment de les lletres i d’acollida d’activitat cultural, però a més sumarà el suport a la pràctica cultural a partir de la cessió d’espais i de materials així com programant activitats formatives per al foment de la pràctica cultural i l’expressió artística.   

Els objectius que persegueix el Centre Cultural Antic Ajuntament són la promoció de la participació ciutadana en l’àmbit de la cultura, facilitar la pràctica cultural a partir de la cessió d’espais de relació i assaig i el foment de les iniciatives formatives.   

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha presentat i visitat l’equipament i ha destacat que “aquest centre cultural esdevé un espai obert per a la ciutadania. Sumem un nou punt cultural al mapa de la ciutat, sent una reclamació ciutadà històrica de la ciutadania. A més ho fem, de forma oberta i gratuïta i amb la vocació de construir comunitat a través de l’art i de la cultura i esperem es generin sinergies entre les diferents entitats, col·lectius i persones que vinguin a gaudir d’aquest nou punt cultural a la ciutat”.  

D’aquesta manera, el centre ofereix, d’una banda, la cessió de les diferents sales i espais per a la pràctica cultural de forma gratuïta a les persones creadores o interessades en la pràctica cultural. Tant poden fer-se assajos de dansa i teatre, com disposar d’espai per a fer reunions, formacions, assemblees o presentacions, per exemple. En aquest sentit també s’ofereix la cessió de diversos materials. Actualment es disposa d’ordinadors portàtils, projectors, pantalles, pissarres, focus i equip bàsic de so, entre altres, per tal de facilitar i donar suport a les activitats que s’hi realitzin. L’espai s’anirà equipant, en funció de les demandes, amb altres materials que es considerin necessaris a partir dels usos dels espais.   

D’altra banda, el Centre Cultural Antic Ajuntament oferirà activitats formatives per fomentar la pràctica cultural com tallers de teatre, de fotografia i un espai setmanal de lectura, entre altres. A més, el centre cultural també comptarà amb espais d’exhibició per a exposicions plàstiques i visuals i propostes escèniques de petit format en un espai amb capacitat de fins a 70 espectadors i un escenari de 18m2 amb càmera negra i equip tècnic bàsic. En paral·lel, el centre cultural acollirà la programació de la Casa de les Lletres i el cicle En dansa, i noves activitats com El bunker creatiu. Tota l’activitat formativa i cultural de l’Antic Ajuntament es preveu que comenci a partir del mes de febrer.   

Per tal de donar a conèixer l’espai i els seus recursos a la ciutadania es realitzaran portes obertes del 19 de gener al 3 de febrer, dia en que començarà l’activitat estable del Centre Cultural Antic Ajuntament.   

Exposició actual  

L’activitat expositiva del Centre Cultural Antic Ajuntament s’estrena amb l’exposició dels treballs de l’alumnat del curs de joieria de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. Des d’aquest dijous mateix dia 19 de gener, a les vitrines de l'entrada es poden veure els projectes finals del curs passat, i a la sala de la primera planta, l’exposició "Cadena de paraules", amb peces d’alumnes de primer i segon curs. Segons ha explicat la cap d’Àrea de Joieria de l’EADT, Núria Anguren, “els treballs volen repensar la joieria en el seu vincle amb la vida i posar-la en relació. Es tracta d’un repte d’entendre el material i la paraula, i comunicar mons propis que al final són comuns”.    

A la mostra es poden veure peces que es troben al límit de moltes disciplines, vestits que són joies, llibres que són joies, repeticions, el moviment de la matèria i la seva flexibilitat, peces que entren en l’ànima del paper i les seves característiques com a material, el pensament i el coneixement que aporten les paraules, la màquina que construeix aquestes paraules i l’eina física i sentimental del vincle simbòlic i cultural que ens aporta un llibre. 

Reserva d’espais del Centre Cultural Antic Ajuntament 

Els espais del centre cultural són polivalents, versàtils, adaptables segons les necessitats i es poden demanar amb material que també està en cessió. Les persones amb inquietuds culturals que vulguin realitzar activitats de grups tant obertes com tancades al públic al nou espai municipal han de sol·licitar-ho després d’haver-se donat d’alta com a persones usuàries dels espais de Tarragona Cultura i mitjançant una inscripció.  

L’alta es pot realitzar al mateix espai presencialment i a través del web municipal. I la reservar d’espais es pot fer presencialment a l’Antic Ajuntament, escrivint a ccanticajuntament@tarragona.cat o bé mitjançant el formulari de reserva de sales al web municipal.

Podran sol·licitar els espais les persones a partir de 12 anys (de 12 a 15 anys caldrà que facilitin una autorització de la mare, pare, persona tutora o cuidadora i les persones de 16 anys o més podran sol·licitar-ho directament).   

Proposta d’acte o activitat 

La Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, per tal de promoure la participació activa de les persones amb inquietuds culturals, manté oberta una via de recollida d’idees i propostes d'activitats a realitzar en el marc de la programació d’actes. Es recullen propostes d’activitat, tallers, cursos, concerts, espectacles, exposició, entre altres. Les propostes es poden presentar de manera presencial al centre cultural o enviant-les a ccanticajuntament@tarragona.cat. Presencialment també es podrà disposar d’assessorament i acompanyament per les propostes que es vulguin desenvolupar a l’espai.   

Consulteu tota la informació del Centre Cultural Antic Ajuntament al web https://ccanticajuntament.tarragona.cat.

Segells de reconeixement d'administració oberta