Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 La Conselleria de Cultura inverteix 3 milions d'euros en dignificar els equipaments

La Conselleria de Cultura inverteix 3 milions d'euros en dignificar els equipaments

La Conselleria de Cultura inverteix 3 milions d'euros en dignificar els equipaments

Segons la consellera Inés Solé, “l’accessibilitat i el dret a la cultura han estat les nostres brúixoles”
La Conselleria de Cultura inverteix 3 milions d'euros en dignificar els equipaments Foto: Tjerk van der Meulen.
28/03/2023

La conselleria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona ha fet balanç del treball dut a terme durant aquesta legislatura, amb una mirada al passat més immediat, i sobretot, al futur.  

La consellera de Cultura, Inés Solé, ha fet una valoració “molt positiva” i ha destacat que “per a nosaltres, el dret a la cultura ha estat la brúixola fonamental. Durant aquests anys hem encaminat les nostres passes a aconseguir el 2 % cultural, tal com demana el teixit cultural local i nacional”.  

La Conselleria de Cultura ha augmentat el seu pressupost, que s’ha vist incrementant durant aquesta legislatura superant els 4,5 milions d’euros aquest 2023. A aquesta xifra s’han de sumar els gairebé 3 milions en inversions, el que suposa un pressupost total de 7,5 milions d’euros per aquest 2023

“Som conscients del camí que queda encara per recórrer i que estem lluny encara d’aquest 2 %, però estem molt satisfetes d’aquest augment de pressupost històric”, ha dit al respecte la consellera de Cultura, qui també ha expressat que “en aquest canvi de paradigma, amb plena redacció de la nova llei sobre la cultura, també hem de superar les nominatives i passar a les convocatòries de subvenció per concurrència pública com també ens demana el sector cultural, precisament aquesta és una de les feines que deixem iniciada amb la redacció d’aquestes bases”. 

Principis rectors i línies estratègiques sobre les què ha pivotat la conselleria de Cultura 

Els principis rectors que han regit i regeixen la conselleria són la inclusió, l’universalisme, la perspectiva de gènere, l’accessibilitat, la sostenibilitat i l’acció transversal. Aquesta última s’ha materialitzat en el grup de treball transversal de Cultura amb altres àrees de l’Ajuntament. Així mateix, destaca la política agressiva de preus i descomptes —baixant el preu base dels espectacles i afegint i millorant els descomptes—; el foment de la formació i l’experimentació i el suport a la pràctica cultural com a bases de tota acció duta a terme des de la conselleria de Cultura. Referent a això últim, la consellera ha destacat “el paper clau que ha jugat l’obertura del Centre Cultural Antic Ajuntament en el suport a la pràctica cultural, esdevenint un servei cultural bàsic de proximitat a través de la programació tant pròpia com a partir de les entitats". I ha conclòs: "es tracta d’un projecte viu que s’anirà adaptant a les necessitats i que respon a la reclamació històrica de manca d’espais i de recursos culturals”. 

Els destacats 

De tota l’activitat cultural duta a terme per la conselleria, destaca la consolidació del Mèdol Centre d’Arts Contemporànies “amb una activitat constant, molt transversal, rica i que traspassa els murs de Casa Canals amb la intenció de conquerir l’espai públic a través de la cultura” ha destacat la consellera. També el retorn del Festival de fotografia SCAN, amb una visió renovada i de manera anual com a novetat. 

Cal posar també en valor l’increment pressupostari de l’activitat d’Estiu Tarragona Cultura i el manteniment del Festival Camp de Mart, incorporant un nou cicle (Cultura o Extinció) i consolidant l’En Dansa i el cicle Cultura en Família per tota la ciutat, activitats que estan tenint molt bona acollida per part de la població. 

De cara a aquest 2023, en l’àmbit de Festes i la Cultura Popular, Solé ha destacat que “malgrat no han estat anys de bonança econòmica, hem tingut unes festes a l’alçada de les circumstàncies i enguany, orgulloses, per primera vegada els dos cicles festius principals, Sant Magí i Santa Tecla, compten amb fons propis suficients per no dependre de res ni de ningú”. D’aquesta manera, les festes de Sant Magí compten amb 123.000 € de pressupost propi i 650.000 € les de Santa Tecla.   

Destacar com a novetat també en aquest àmbit la dotació econòmica destinada a la difusió, promoció i el coneixement del fet casteller, posant en valor així la capitalitat castellera de la nostra ciutat. 

Els equipaments, el punt de llança 

El punt de llança de la conselleria de Cultura durant aquesta legislatura ha estat l’abordatge dels equipaments en la seva dignificació. “Després d’anys de desídia, hem disposat de pràcticament 3 milions d’euros destinats a inversions, per primera vegada amb fons propis”.  

L’adequació del Teatre Auditori del Camp de Mart ha comptat amb una inversió de 300.000 € per a la construcció de la passarel·la de càrrega i descàrrega de manera fixa i definitiva, l’arranjament interior del teatre amb la millora de la senyalització, l’estructura del gran suport a l’escenari, pintura, l’accessibilitat i els estudis previs per a la redacció del projecte de substitució de la carpa. 

La Casa de la Festa segueix amb les diferents fases de la seva rehabilitació per acabar amb les filtracions i problemes de ventilació que patia. Els treballs han consistit amb la incorporació dels nous sanitaris, els treballs a la coberta, a les finestres i la ventilació i han comptat amb un pressupost de 71.000 €. 

A partir de 97.000 € de fons Next Generation i de 61.000 € de fons municipal s’ha pogut duu a terme la renovació de tots els materials d’il·luminació, vídeo, projecció i so de diferents equipaments escènics municipals

Respecte al Teatre Tarragona, s’està treballant ara mateix en l’ascensor, el muntacàrregues, s’estan fent millores en l’àmbit de l’accessibilitat, s’estan reformant els sanitaris, les intercomunicacions, les obres de la oficina tècnica i molts altres arranjaments menors que l’equipament requereix, amb una partida de 325.500 €.  

Pel que fa al Teatre Metropol, s’hi han destinat 385.000 € en arranjaments a les vidrieres, fusteria, coberta, accessibilitat i climatització; i també l’Antic Ajuntament compta amb una partida de 420.000 € destinada a l’habilitació dels seus espais interiors. 

Durant aquesta legislatura s’ha recuperat el mòdul 6 de Tabacalera, que compta amb 150.000 € aquest 2023 per poder seguir adequant-la i desenvolupant activitat cultural. “Hem vingut per quedar-nos. Era vital recuperar-la i dotar-la d’activitat cultural amb el pressupost necessari per fer-la quelcom més profitosa”, ha expressat la consellera Inés Solé. 

Referent a les biblioteques, “hem desencallat les dues noves biblioteques municipals, acabant amb el dèficit de biblioteques de la ciutat, ha explicat la consellera. En aquest mandat, la biblioteca de Sant Pere i Sant Pau obrirà en breu la licitació per a la redacció del projecte, amb una disposició de 190.000 €; i referent a la biblioteca de Torreforta, la redacció del projecte ja s’ha licitat i durant aquest 2023 el consistori disposa de 800.000 € per iniciar l’execució d’aquest projecte.  

Finalment, la consellera de Cultura ha destacat el treball fet dins l’àrea. “Hem fet una feina ingent per construir un organigrama vàlid i anar afegint poc a poc les mans que requereix la dignificació de l’Àrea de Cultura”. La conselleria treballa ara en la incorporació de nous professionals, l’estabilització d’uns altres i la recuperació d’aquelles places desocupades i dotades que en els propers mesos veuran la llum.

Segells de reconeixement d'administració oberta