Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Reobren els jardins i la capella museïtzada de Santa Tecla la Vella

Reobren els jardins i la capella museïtzada de Santa Tecla la Vella

Reobren els jardins i la capella museïtzada de Santa Tecla la Vella

Durant el març es podrà visitar l’espai gratuïtament i s’hi celebrarà un cicle de conferències i un concert
Reobren els jardins i la capella museïtzada de Santa Tecla la Vella Foto: Alba Mariné
04/03/2023

Aquest matí s’han presentat els resultats de la intervenció als jardins i capella de Santa Tecla la Vella, un espai patrimonial que va esdevenir el cementiri de la ciutat entre els segles XII i XIX i, des d’aleshores, ha fet la funció de magatzem lapidari del Museu Diocesà. Amb aquesta reobertura, l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i la Catedral culminen una voluntat que va començar fa un segle.   

Les actuacions, valorades en 33.000 €, han servit per documentar i traslladar les restes patrimonials que hi havia al recinte als jardins del Seminari perquè siguin conservades adequadament. També s’ha museïtzat l’antiga capella, que es podrà visitar gratuïtament durant el mes de març. I properament es començarà a arranjar la jardineria de l’espai, que romandrà obert a la ciutadania cada dia de 10 a 13 h.  

La delegada de Cultura de l'Arquebisbat a Tarragona, Maria Dolors Sardà, ha obert l'acte en representació de l'arquebisbe, Joan Planellas, tot agraint "el paper clau de totes les institucions implicades que han ajudat a arribar a aquest dia". A continuació, el director de Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, ha explicat el projecte d'intervenció als jardins i capella de Santa Tecla la Vella i ha expressat que "cal entendre el nostre patrimoni i protegir-lo. Entre tots plegats hem fet possible la recuperació d'aquest espai per a la ciutadania". Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Lurdes Malgrat, ha dit que "tenim una ciutat de museus de primer ordre i per assolir grans fites com la d'avui és necessari que totes les administracions aportin la seva mirada i suport". El vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Garcia, ha afegit que "per a la Diputació és una prioritat la conservació del patrimoni artístic i històric i el que avui presentem significa una recuperació per a la ciutat de Tarragona així com pel conjunt de la demarcació". Pel que fa a l'alcalde, Pau Ricomà, ha reconegut que "com a alcalde i com a ciutadà, avui és un dia emocionant, ja que reobrim aquest espai que ens ajuda a entendre la nostra història i es posa a l'abast de la ciutadania – i ha conclòs- no hi ha manera millor de culminar la celebració dels 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona". Finalment, el degà-president del Capítol de la Catedral, Joan Miquel Bravo, ha clos l'acte manifestant que "tenim entre mans un gran tresor que avui obrim a la ciutat de Tarragona".

Al voltant de la reobertura d’aquest espai patrimonial s’han programat diferents activitats gratuïtes cada dijous de març a les 19 h. Primer, una conferència sobre reflexions entorn el futur dels museus diocesans de Tarragona a càrrec del director del Museu Diocesà i el Museu Bíblic, Andreu Muñoz; el dia 16, una ponència de l’arqueòleg Josep M. Macias sobre l’òmfal sacre de Tàrraco; el dia 23 una xerrada sobre els dubtes i certeses del singular edifici de Santa Tecla la Vella; i el dia 30, el concert del cor jove de la Schola Cantorum de la Catedral de Tarragona. 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta