Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Sant Magí presenta una programació responsable amb el consum de l'aigua amb més de 140 actes

Sant Magí presenta una programació responsable amb el consum de l'aigua amb més de 140 actes

Sant Magí presenta una programació responsable amb el consum de l'aigua amb més de 140 actes

La nova Revetlla Il·luminada i la seva versió familiar, les principals novetats
Sant Magí presenta una programació responsable amb el consum de l'aigua amb més de 140 actes Foto: Tjerk van der Meulen.
26/07/2023

Aquest dimecres s’ha presentat la programació de Sant Magí, que enguany va del 12 al 19 d’agost i que suma més de 140 actes que, un any més “s’han pogut dur a terme, gràcies a la implicació de les entitats festives d’aquesta ciutat” ha iniciat la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos. I és que enguany Sant Magí s’il·lumina de festa, música i tradició, tal com s’ha detallat avui en roda de premsa. 

Abans d’engegar amb la programació, la consellera ha volgut destacar la situació en la que ens trobem vers l’ús de l’aigua durant aquesta festa. “Sant Magí és la festa de l'aigua a Tarragona, però som conscients de la situació en què vivim de sequera i cal fer un consum responsable de l'aigua” ha destacat. “És per aquest motiu i seguint les indicacions establertes en el Pla de Sequera de l'ACA que us anunciem que la Revetlla Remullada passa a ser, a partir d'aquest any, la Revetlla Il·luminada”. 

Per tant, la nit del divendres 18 d’agost gaudirem de la Nova Revetlla Il·luminada de Sant Magí, a partir de les 23.30h amb els elements simbòlics de cada any com son la Síndria, el Càntir, la Petxina Peregrina i el Carro protagonitzaran un joc de llums, seguint el ritme de la música i dinamitzats com de costum per la companyia Pa Sucat, a la que s’hi sumarà el DJ de la Llum. Així mateix, a les 21 h i com a novetat, es podrà viure una versió de la revetlla adreçada al públic més familiar, per a que també gaudeixen els nens i nenes i amb música adequada als petits de la família. 

D’entre els més de 140 actes que conformen la programació, destaquem enguany el 30è aniversari dels Portants de l’Aigua. El 17 d’agost els Portants com cada any començaran la baixada cap a Tarragona, que culminarà el 18 amb l’Arribada i Entrada a la ciutat. Però aquest ritual, que es va repetint any rere any des de 1843, ha tingut diferents configuracions segons l’època, però des de fa 30 anys que se celebra tal i com el coneixem avui. 

30 anys de Portants i 15 de la Imaginada

Els Portants de l’Aigua de Sant Magí en són els responsables i, per tant, cal agrair-los aquesta contribució a la festa. Els actes especials de celebració d’aquestes 30 baixades iniciaran el dimarts 8 d'agost a les 19 h al portal del Carro amb la presentació del nou penó de la secció dels portants i de la restauració i actualització de les portadores. A més també es presentarà el càntir d'enguany. 

El divendres 11 d'agost a les 19 h, des de la Biblioteca i amb caràcter itinerant, es farà una visita guiada pels espais de Sant Magí a la Part Baixa i Serrallo. Dissabte 12 agost, al mateix portal, es farà un vermut graller a càrrec dels Xiquets de Tarragona, amb repartiment de síndria i sessió musical. 

La Imaginada ha presentat els més de 50 actes que integren la seva petita festa a favor de la cultura participativa al Camp de Mart, que de l’11 al 15 d’agost l’ompliran de propostes engrescadores. Aquesta entitat celebra el 15è aniversari amb novetats com la de recuperar l’espai Art Corner i cites amb la música i l’espectacle tant destacats com Clara Peya, o la SoundSystem, entre d’altres. A banda de les manualitats i la música també s’hi sumen els tastets, els tallers i taules rodones per acompanyar a la reflexió sobre temes d’actualitat. 

La festa de Sant Magí es també tradició i seqüència ritual, la diada castellera de la plaça de les Cols i els diferents moments emblemàtics de la celebració del sant, com la Professó, sumada a la sortida de part del Seguici la vigília, amb l’arribada de l’Aigua i el mateix dia 19. 

Pel que fa a les novetats, enguany se’n destaquen dues:

  • L’espectacle Petita Moby Dick, de la Companyia Eudald Ferré –teatre de titelles i màscares–, que presenten una història meravellosa, que gira a l’entorn de la figura d’aquesta coneguda balena que ens commourà a tots. És un espectacle familiar amb interacció per part del públic. Es farà el dilluns 14 i el dimarts 15 d’agost en cinc  sessions: a les 11, 12, 13, 17 i 18 h al Teatre Tarragona. Es podrà fer la reserva d’entrades a entrades.tarragona.cat en els propers dies.  
  • I l’altra novetat és la tarda i nit del 19 d’agost mateix, al passeig de les Palmeres a partir de les 17h, l’Associació Sensoria Group s’estrenen com a organitzadors d’un nou esdeveniment que portarà la música electrònica a la ciutat la tarda de la diada de Sant Magí, amb 10 dj disposats a fer ballar tothom. 

Però ja formen part de la tradició, també d’altres esdeveniments de la ciutat, com son el XXIV Capsa Music Festival, un any més comptarem amb una jornada de música en directe; amb músics locals i del territori i amb el Senyor Oca com a cap de cartell, el 18  d’agost a partir de les 20 h. Un altre esdeveniment cada vegada més consolidat és la 6a edició del Sant Magí Street Food, al passeig de les Palmeres, amb oferta de food trucks per recuperar forces i conèixer les noves propostes artístiques amb espectacles i música km 0. 

Festa segura i per a tothom 

La Conselleria d’Igualtat s’ha posat a disposició de Cultura i Festes, una vegada més, per tal d’aconseguir una festa segura i per a tothom. Així doncs ha posat a disposició dues eines: servei de canguratge i el Punt Lila

D’una banda, s’oferirà el Servei de Canguratge dins el programa Temps x cures i es farà en els actes principals com són: l’Arribada de l’aigua de Sant Magí el dia 18 de 18 a 21 h, la diada castellera d’11 a 15h i la professó, de 18 a 21 h. 

I d’altra banda, el servei de Punt Lila i Arc Iris, que s’instal·larà durant les revetlles de Sant Magí; el 18 agost de 23 a 4 h al carrer Enrajolat i de l’11 al 14 d’agost als jardins del Camp de Mart, junt amb el punt multicolor de la Imaginada. El quiosquet de la Rambla Nova també farà funcions de Punt Lila i Arc Iris durant les festes. 

D’altra banda, el Komando Nits Q estarà la nit del 18 d’agost durant la revetlla repartint material informatiu pel consum responsable d’alcohol. 

La imatge d’enguany 

El cartell ha estat dissenyat per Bea Puig i vol ser un homenatge als elements que han distingit la Revetlla Remullada durant els darrers vint-i-cinc anys: el Càntir, la Petxina Peregrina, la Síndria  i el Carro de l’Aigua, els quals seguiran estan presents a la plaça del Rei la nit del 18 d’agost. Bea Puig és il·lustradora, des de 2015 dissenya estampats tèxtils per a marques de moda, il·lustra cartelleria i diversos formats en publicitat i editorial, dissenya personatges i també pinta murals, on els seus temes preferits són la biodiversitat, les emocions i la dona com a protagonista.

Consulteu el programa d'actes complet de Sant Magí 2023.

Segells de reconeixement d'administració oberta