Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Tarragona Cultura reivindica la memòria històrica a través de la dansa amb l’espectacle Rojos

Tarragona Cultura reivindica la memòria històrica a través de la dansa amb l’espectacle Rojos

Tarragona Cultura reivindica la memòria històrica a través de la dansa amb l’espectacle Rojos

La companyia de dansa Miquel Barcelona estrena la temporada de Primavera amb 'Rojos' i altres activitats complementàries emmarcades dins el programa de Memòria Democràtica de Tarragona
22/02/2023

Tarragona Cultura estrena la temporada de primavera d’arts escèniques el proper 2 de març de la mà de la dansa i de la companyia Miquel Barcelona, que es trasllada a Tarragona durant tres dies per oferir el seu espectacle Rojos i tot un seguit d’activitats complementàries al voltant de la peça, que a la vegada, s’emmarquen també dins el programa de Memòria Democràtica de Tarragona

Rojos és una peça d’arts escèniques resultant d’una recerca de dos anys sobre l’època de postguerra de la Guerra Civil Espanyola. Aquesta recerca, a càrrec de la pròpia companyia de dansa Miquel Barcelona, es va fer a partir d’un projecte paral·lel, Roges, consistent en quinze immersions en el territori buscant memòria sobre aquest període amb la intenció de generar sinergies entre testimonis particulars, mostres de treball en procés del material coreogràfic i informació teòrica i artística sobre l’època. El resultat escènic té el llenguatge de la dansa contemporània com a eix discursiu, però busca submergir-se en la memòria de l’espai singular on es representa. 

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, i el director artístic i coreògraf de la companyia Miquel Barcelona, han presentat les activitats a la plaça del Rei, escenari privilegiat d’aquesta època. Tal com ha destacat el mateix Miquel Barcelona, “una postguerra és un fet universalitzable i comú en la memòria de tots els pobles, territoris i bàndols. Essencialment, el llenguatge de la dansa ens permet oferir discursos no narratius que evoquen imaginaris col·lectius. Després de tot el camí recorregut a través d’aquesta recerca, que segueix viva”. 

La consellera Solé ha celebrat “poder estrenar la nova temporada de Primavera d’Arts Escèniques amb aquestes activitats, amb la dansa, la dona, la reivindicació i l’espai públic com a protagonistes”. “És un luxe comptar amb aquest projecte, que ens dona l’ oportunitat d’ escoltar, aprendre, reparar i visibilitzar la memòria històrica a partir del llenguatge de la dansa”. 

Prèviament, l’espectacle Rojos, que es podrà veure dissabte dia 4 de març al Teatre Tarragona, es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles, transversals amb escoles de dansa, professorat i alumnes per treballar i entendre millor el procés de creació de l’obra. Dijous 2 de març al matí el Teatre Tarragona acull un taller d’eines pedagògiques per a professorat de dansa amb la voluntat de compartir la mirada pedagògica de Miquel Barcelona, compartir eines sobre la pedagogia de la dansa i exposar situacions, dinàmiques i inèrcies compartides en l’experiència docent. El mateix dia 2 a la tarda, l’activitat anirà adreçada als estudiants de dansa amb perfil avançat a partir d’un taller coreogràfic per conèixer el material coreogràfic de la Companyia Miquel Barcelona en les seves darreres creacions i pautes de creació dels propers projectes. Divendres dia 3 de març a les 18 h l’activitat es trasllada a la plaça del Rei, on es podrà veure una petita mostra de l’espectacle Rojos amb la presó de Pilats de fons. La representació, en format de carrer, és gratuïta i d’accés lliure. A continuació, a les 20 h, el mateix Miquel Barcelona oferirà la ponència “Posar cos a la memòria”, al Vestíbul del Teatre Tarragona. 

Rojos es va estrenar el 20 de gener de 2022 al Mercat de les Flors de Barcelona i des de llavors la companyia ha voltat per diferents escenaris de la Postguerra arreu de Catalunya com ara Terres de l’Ebre, Montjuic i ara la presó de Pilats, a Tarragona.  

La companyia de dansa Miquel Barcelona entén la pràctica artística com una eina per a la transformació social amb cinc eixos d'interès: territori, memòria, sostenibilitat, educació i generació de públics. Amb més de quinze anys d'experiència, Barcelona ha treballat amb creadors, directors, coreògrafs i companys com Carolyn Carlson, Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola, Rafaële Giovanola, Dario Fo, Àlex Rigola, Q-Ars Teatre, CobosMika Company i Laura Vilar, entre molts altres. Forma part del projecte ALIANSAT del SAT! Sant Andreu Teatre, és membre de l'equip artístic de Nilak i és cofundador de l'espai de creació nunArt Creacions Contemporànies. 

L’espectacle Rojos ha rebut des de la seva estrena al Mercat de les Flors el Premi Butaca 2022 al millor espectacle de dansa, el Premi Butaca 2022 al millor intèrpret masculí, el Premi Dansacat 2022 al millor espai escènic, el Premio Certamen de Nuevos Investigadores Teatrales Cenit 2022 (Sevilla) al millor espectacle de dansa i la Nominació a millor espectacle de dansa a Teatre Barcelona.

Consulteu tota la programació de Primavera Tarragona Cultura al web municipal.

Segells de reconeixement d'administració oberta