Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 Tarragona es bolca en la celebració de Sant Joan

Tarragona es bolca en la celebració de Sant Joan

Tarragona es bolca en la celebració de Sant Joan

Diversos dispositius de seguretat coordinats vetllaran per un Sant Joan segur
Tarragona es bolca en la celebració de Sant Joan Foto: Quimeras.
22/06/2023

Aquest divendres 23 i dissabte 24 de juny Tarragona tornarà a viure la festivitat de Sant Joan en tota la seva esplendor. El tret de sortida de la nit més curta de l’any començarà ja aquesta matinada de divendres quan, com a novetat, la Colla Diables Voramar del Serrallo - Víbria de Tarragona i el Ball d’en Serrallonga es traslladen des del barri del Serrallo al cim del Canigó per recollir la Flama i fer el viatge de tornada per tal que a la tarda la ciutat pugui encendre les fogueres.      

A les 18 h la flama arribarà al Serrallo, on els Diables Voramar amb la Víbria i la Vibrieta la rebran, faran la proclama, encendran la foguera i cremaran el Ninot. L’acte serà presidit per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i per la consellera de Cultura, Sandra Ramos. Enguany, com a novetat, també assistiran entitats de la resta de municipis de la província per tal que recullin el testimoni de la flama i fer-la encara més extensiva arreu del país.   

A partir de la tarda, diferents entitats com el Ball de Diables de Tarragona, la Sageta de Foc o l’AV Tarragona centre, oferiran tot un seguit de propostes per diferents punts de la ciutat per gaudir d’allò més de la revetlla de Sant Joan.    

A les 21 h, membres del Ball d’en Serrallonga, la Víbria i els Diables de Voramar seran els encarregats de traslladar la Flama del Canigó del Serrallo fins a la plaça de la Mitja Lluna, on començarà la Cercavila de foc fins a la plaça Corsini. El Ball de Diables, el Drac, el Bou, el Griu, la Víbria i la colla de Diables Voramar, acompanyats pels convidats, el Ball de Diables dels Monjos, encendran la pirotècnia a maces, ceptrots i bèsties. Seguidament, a mitjanit, la plaça gaudirà de la Revetlla de Sant Joan amb els grups de versions Mano’s Rock i La Tribut.    

La Diada de Sant Joan 

Divendres 24 a la plaça de la Font, les quatre colles castelleres de la ciutat faran la primera diada estival amb el sistema de rondes a la tarragonina, que donarà inici al Tarragona, Ciutat de Castells, el programa de diades i exhibicions castelleres amb què Tarragona Turisme vol mostrar aquesta tradició Patrimoni Immaterial de la Humanitat a les persones que visiten la ciutat. 

A la nit, la festa continuarà de la mà de l’Associació d‘amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i dels Xiquets de Tarragona, que oferiran un sopar a la fresca i el concert dels Tarraco Surfers a Cós del Bou; i una gran festa a la plaça del Rei amb el concert de Vergüenza Ajena trio i  les versions i la música dels Pd Petardeig, respectivament.  

Finalment, diumenge 25 al migdia, per a tots aquells que encara tinguin forces, els Xiquets del Serrallo i la Banda Unió Musical de Tarragona oferiran els seus vermuts a ritme de bona música.   

Treball coordinat per un Sant Joan segur 

Des dels diferents departaments s’ha treballat de manera coordinada per donar el millor servei a la ciutadania. Des del Departament de Protecció Civil i en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, s’està treballant en la campanya d’autoprotecció davant el foc, tant per tal de fer un ús coherent i conscient dels elements pirotècnics particulars, com de l’alt risc d’incendis forestals i per tant, l’increment de la seguretat en aquest aspecte amb motiu de la Diada de Sant Joan. 

Recomanacions sobre pirotècnia  

Pel que fa a l’ús de pirotècnia cal tenir en compte les següents recomanacions i prohibicions en la manipulació dels petards i especialment:  

  • Està prohibit llançar coets o petards a menys de 500 metres de zones boscoses 
  • Està prohibit llançar petards a d’altres persones 
  • Recordar que l’ús d’articles de pirotècnia és incompatible amb fer servir gel hidroalcohòlic, i que en el seu lloc, cal fer servir aigua i sabó per rentar-se les mans 

Adjuntem l’enllaç amb la informació complerta: https://www.tarragona.cat/seguretat/proteccio-civil/consells-de-prevencio/revetlles-amb-precaucio 

La Guàrdia Urbana vetllarà pel dispositiu de seguretat 

La Guàrdia Urbana vetllarà, un any més, pel dispositiu de seguretat durant el cap de setmana i especialment la nit de la revetlla, demà divendres 23. També treballarà en dispositius conjunts amb el Cos de Mossos d’Esquadra (CME) la nit del 23, principalment on es desenvoluparan els actes culturals, les revetlles i a les platges de la ciutat. 

Així mateix també hi haurà un dispositiu especial al Bosc de la Marquesa, que es realitzarà durant tot el cap de setmana, i on s’intervindran tot tipus de material d’acampada o per fer foc. A més, també participen les embarcacions del servei Marítim de la Guàrdia Civil, l’embarcació de Mossos d’Esquadra i també la Unitat de Drons. 

La revetlla amb el Punt Lila 

Per la seva banda, la Conselleria d’Igualtat estarà present a la nit de Sant Joan, amb el Punt Lila Arc Iris a la plaça Corsini durant la revetlla per tal d’atendre totes les necessitats i donar informació per a una festa més segura i cívica per a tothom. 

Servei de l’EMT de busos nocturn   

Per tal de gaudir d’una forma segura de la revetlla de Sant Joan, recordem que l’EMT disposa de les següents línies nocturnes de cap de setmana: 

  • L71: Pl.Imp.Tàrraco - St. Pere i St. Pau - St. Salvador   
  • L72: Pl.Imp.Tàrraco - La Granja - Bonavista - La Canonja   
  • L73: Pl.Imp.Tàrraco - Boscos - La Mora 

Podeu consultar els horaris a: http://emtanemambtu.cat/about/linies/ 

La ciutat i les platges, netes 

Així mateix, es convida als assistents a les revetlles, sopars populars i participants d’activitats al carrer en general, a gestionar correctament els seus residus, fent ús dels contenidors i papereres que hi ha a disposició de tothom per tota la ciutat, així com per tal d’evitar situacions de brutícia i sobretot grans acumulacions de residus a les zones litorals. Recordem, pel que fa a aquest darrer punt, que l’endemà al matí ja hi haurà usuaris a les platges des de primera hora, que hauran de tenir l’espai en condicions.   

El servei de neteja serà l’habitual en aquestes ocasions, però recordem que, entre tots hem de mantenir la ciutat i les platges netes, cal tenir cura dels espais públics.

Consulteu el programa d'actes complet de Sant Joan al web de Cultura.

Segells de reconeixement d'administració oberta