Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2024 L’antiga presó s’afegeix als espais de memòria democràtica de Tarragona i a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya

L’antiga presó s’afegeix als espais de memòria democràtica de Tarragona i a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya

L’antiga presó s’afegeix als espais de memòria democràtica de Tarragona i a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya

Des d’aquest divendres, la seva façana llueix la placa informativa
08/03/2024

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Memòria Democràtica, continua aquest 2024 el treball de senyalització d’espais per la Memòria a la ciutat a partir de plaques informatives a diferents espais de la Guerra Civil i de la repressió franquista.

Durant el 2023 ja es van senyalitzar la Muntanya de l’Oliva, escenari on van començar els primers afusellaments que van durar fins al 1945 amb un total de 691 execucions; la Presó de Pilats, per on van passar més de 9.000 persones; i l’Antiga Audiència, edifici on se celebraven els consells de guerra. 

A partir d’aquest divendres 8 de març, s’incorpora en aquest itinerari de memòria històrica de la ciutat la Presó Provincial de Tarragona, que també passa a incloure’s com a nou equipament de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. Aquest matí, la consellera de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia, Drets i Memòria, Virgínia Martínez, i el responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, Josep Font, han destapat la nova placa col·locada a la façana de l’edifici de l’antiga presó.

La consellera Ramos ha destacat un cop més “la importància i la obligació de relacionar el present amb el passat amb l’objectiu de donar a conèixer a la societat el que va succeir, reconèixer el patiment de les víctimes, promoure la justícia i garantir que els fets no siguin oblidats per les futures generacions”. “Cal no oblidar i reivindicar. Que el nom de totes les persones que van ser víctimes del franquisme no s’esborrin mai de la nostra història i de la nostra memòria”, ha conclòs Sandra Ramos.

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia, Drets i Memòria, Virgínia Martínez, ha expressat que “amb accions com aquesta, obrim aquest espai a la ciutadania per explicar els aspectes més foscos de la nostra memòria recent”.

Finalment, el responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, Josep Font, ha manifestat que “és imprescindible seguir ampliant els espais de memòria i donar a conèixer la seva història a tota la societat”. A més, també ha deixat clar que “des del Memorial Democràtic seguirem treballant per dignificar i reparar a les víctimes del franquisme”.

Inaugurada el 1953, la Presó Provincial va ser un dels principals escenaris de la repressió franquista. En la seva construcció hi van treballar de manera forçada presos republicans escollits pel seu ofici de picapedrers i paletes. L’any 1974, el mateix dia que Salvador Puig Antich és assassinat a Barcelona amb el garrot vil, a Tarragona és assassinat amb el mateix mètode Georg Michael. Finalment, el 2015 es traslladen els presos a Mas Enric i continua funcionant com a Centre Penitenciari Obert fins al seu tancament definitiu al 2023.

Al llarg d’aquest any 2024 s’instal·laran les plaques restants d’aquest itinerari tarragoní. El projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb la Federación Española de Municipios y Provincias. 

Segells de reconeixement d'administració oberta