Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2024 L'Ajuntament atorga diversos mèrits culturals a entitats i persones rellevants de la ciutat

L'Ajuntament atorga diversos mèrits culturals a entitats i persones rellevants de la ciutat

L'Ajuntament atorga diversos mèrits culturals a entitats i persones rellevants de la ciutat

Viñuales: “Cal agrair-los la seva tasca en defensa de la cultura, però alhora perquè ens emocionen, ens fan somniar, ens fan riure i viatjar”
L'Ajuntament atorga diversos mèrits culturals a entitats i persones rellevants de la ciutat Imatge conjunta de totes les persones distingides. Foto: Tjerk van der Meulen.
11/01/2024

Aquesta tarda l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat de diversos consellers, ha atorgat sis Distincions als Mèrits Culturals en nom de l’Ajuntament i la ciutat a tres persones, dues entitats i un grup musical: la crítica d’art Assumpta Rosés, el ballarí i coreògraf Jesús Blanco, el grup musical Roba Estesa, l’associació Photo Km0, la Sala Trono i el director musical Xavier Pastrana.   

Viñuales ha agraït “la seva tasca en defensa de la cultura, però alhora perquè tots ells ens continuen emocionant, fent somniar, fent riure i viatjar”. Amb aquestes paraules l’alcalde ha presentat l’acte que s’ha anat desenvolupant en funció de cada glossa, parlaments i atorgament del diploma, a cadascun dels homenatjats; tot acompanyat de peces musicals de membres de l’Escola Municipal de Música de Tarragona.  

En primer lloc la consellera Montse Adan ha glossat la figura d’Assumpta Rosés. Nascuda a Reus l’any 1949, Rosés ha dedicat gran part de la seva carrera professional a la crítica d’art, la recerca i la docència centrada sempre en el Camp de Tarragona. Dirigeix la revista d’art i pensament contemporani, Artiga; ha exercit de comissària en diverses exposicions destacades com "The Burning Blade" de Marcel Pey al Centre d’Art del Tinglado2 (2018) i ha obtingut diversos premis com el GAC de les Galeries d’Art Catalanes, entre d’altres. La consellera ha destacat que, per la seva important trajectòria, l’Ajuntament ha decidit concedir-li aquesta distinció “en reconeixement al seu treball en la recerca i divulgació entorn de l’art modern i contemporani a Tarragona”.  

Seguidament ha estat el torn d’homenatjar Jesús Blanco. Aquest bailaor i coreògraf de flamenc nascut a Badajoz el 1985, treballa des de Tarragona per portar arreu el llenguatge de les seves arrels, el ball de tablao flamenc, amb innovacions i sinèrgies amb altres disciplines. A Tarragona té el seu propi tablao, anomenat La Herrería. La consellera Sonia Orts ha glossat la seva figura i ha destacat, com diu ell mateix que “La Herrería és on es forgen els somnis, escollint aquest nom en honor al seu pare que era ferrer, però alhora per respondre a la dificultat que suposa arribar fins aquí”. 

El grup musical Roba Estesa ha estat el següent a distingir, amb el component afegit que son un grup musical caracteritzat per la seves lletres reivindicatives i  compromeses; format per vuit dones, a les quals se’ls ha agraït, en paraules de la consellera de Cultura, Sandra Ramos, “utilitzar la música com a altaveu i per continuar apostant per aconseguir una societat millor”. Una de les components, Gemma Polo, ha estat l’encarregada de recollir el diploma, d’un grup que va néixer el 2013 amb la voluntat de ser un grup femení i feminista des del primer moment, apostant per la música pop i d’autor amb fusió de folk. Han rebut diversos premis Enderrock. 

Seguidament el conseller Berni Álvarez ha atorgat el Mèrit cultural a Photo Km0 i a Pep Escoda, que ha pujat a recollir-lo com a president de l’entitat. “Km0 és l’essència del que representa el gènere fotogràfic per la ciutat de Tarragona: una infinita passió per la fotografia i un afany per a la investigació i conservació del patrimoni fotogràfic, molt destacats”. Formen part del col·lectiu Ram Giner, Pep Escoda, Rubén Perdomo, Cristina Serra o David Oliete, entre d’altres.   

Finalment dedicats a les arts escèniques i la música, respectivament, s’han atorgat els mèrits culturals a la Sala Trono, que ha recollit el director Joan Negrié i a la figura de Xavier Pastrana, com a destacat director musical i coral de la ciutat.  

La Sala Trono “és el nostre referent del teatre tarragoní”. Des de fa vint anys treballa any rere any per al foment de les arts escèniques, programant ininterrompudament i  portant el nom de Tarragona arreu. La consellera Ramos ha apuntat també que aquesta entitat “és l’exemple de perseverança i amor pel que fan des del primer moment, amb un equip humà extraordinari i un públic fidel i preparat per a totes les propostes que han anat sorgint”. Des de fa deu anys, per exemple, apostant a més amb el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FiTT), que converteix la ciutat en la capital del teatre contemporani uns dies l’any.  

Finalment l’Ajuntament de Tarragona ha decidit atorgar la distinció de Mèrit Cultural al músic Xavier Pastrana. Nascut el 1977 a Tarragona, Pastrana es va formar de ben jove en la música, primer com a guitarrista i més endavant en formació en cant coral. Amb els anys també ha trobat la seva passió en la direcció i la composició. Ha estat al capdavant de diverses formacions, però és amb l’Ensemble O Vos Omnes amb qui ha aconseguit un reconeixement com a director d’un dels millors cors del país. La consellera Montse Adan l’ha glossat destacant  que ja se’l reconeix “per la teva sensibilitat musical i l’elegància del teu gest i això fa que siguis, sens dubte, un dels millors directors corals del  moment”. Actualment també es director del Cor Ciutat de Tarragona, qui li ha volgut fer una actuació sorpresa al final de l’acte.  

Segells de reconeixement d'administració oberta