Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2024 Mèdol acull "The animals", una col·lecció de retrats d’animals víctimes dels humans fets per Estela de Castro

Mèdol acull "The animals", una col·lecció de retrats d’animals víctimes dels humans fets per Estela de Castro

Mèdol acull "The animals", una col·lecció de retrats d’animals víctimes dels humans fets per Estela de Castro

L’exposició s’inaugura aquest divendres i es podrà visitar fins al 7 d’abril a Les Golfes de Casa Canals
01/03/2024

El Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol, inaugura avui la primera de dues exposicions fotogràfiques de temàtica animalista que faran estada a la ciutat els propers mesos i que porten la firma de la reconeguda fotògrafa Estela de Castro. "The Animals", que es pot veure des d’avui fins al 7 d’abril a Les Golfes de Casa Canals, presenta 122 retrats d’animals que han estat víctimes de maltractaments greus. A través de la lent, De Castro captura l’ànima i la dignitat de cadascun i retorna imatges de gran bellesa.

"The Animals" és una poderosa col·lecció de retrats d'animals que han trobat refugi en diversos centres d'acollida després d’haver estat víctimes d’abandonament, caça, atropellaments, tràfic il·legal o en laboratoris, zoos i centres de producció. Al darrera de cada retrat hi ha cicatrius com la del Dante, un gos borni de raça beagle rescatat d’un centre d’experimentació, o l’Irving, un estornell que ja no pot volar perquè va ser ferit d’un tret.

“Un cop més des de l’art i des de Mèdol proposem remoure la consciència social. Totes les persones som animals, animals de l’espècie humana. El treball de De Castro presenta de manera brillant diferents espècies d’animals però sobretot parla d’una, de l’espècie humana. De la insensibilitat i la falta de respecte que tenim, de conductes i complicitats amb els que exerceixen abusos a la resta d’animals que haurien d’estar superades”, ha afirmat la consellera de Cultura i Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos,  durant la presentació de la mostra als mitjans de comunicació.

De Castro retrata el drama, la profunditat emocional i la resiliència d'aquests animals utilitzant de forma magistral la il·luminació. El conjunt no s’atura només en reivindicar el dret a una vida digna, sinó que vol denunciar la crueltat i la falta d’humanitat dels agressors. “Els retrats no se centren en les ferides físiques sinó que fan aflorar les seqüeles emocionals. Sacsegen la nostra consciència a través de la bellesa i el preciosisme”, ha explicat Vicent Fibla, director de Mèdol.

En aquesta línia, la fotògrafa i activista Estela de Castro ha reclamat “la necessitat que l’art no serveixi només per emmirallar-nos a través de la seva bellesa sinó que serveixi com en aquest cas per explicar històries de maltractament a les què l’ésser humà sotmet a la resta del planeta”.

El díptic d’exposicions de temàtica animalista a Tarragona es completarà el proper mes de maig amb Zoocosis, una altra mostra d’Estela de Castro aquest cop al vestíbul de l’antiga seu de l’Antic Banc d’Espanya. Zoocosis denuncia les conductes estereotipades i repetitives que provoca als animals el confinament en espais engabiats o a l’aire lliure en instal·lacions zoològiques. Les dues exposicions de De Castro formen part del programa de Mèdol per aquest 2024, en col·laboració amb el col·lectiu tarragoní Cultura Verda.

Estela de Castro és una fotògrafa retratista de renom internacional, coneguda per la capacitat de capturar l'ànima dels seus subjectes a través de la càmera. El seu treball va adquirir una gran projecció gràcies a una sèrie de retrats oficials de la família reial espanyola, que van rebre crítiques molt positives per la seva profunditat i sensibilitat en la representació dels personatges.

Amb un ull únic per al detall i passió per revelar la història oculta darrere de cada imatge, de Castro s'ha lliurat a projectes que transcendeixen el simple retrat per abordar temes de justícia social, ambientalisme i drets dels animals. La seva obra ha estat exposada en diverses galeries i institucions artístiques arreu del món i s’ha guanyat el respecte i l'admiració tant de crítics com d'aficionats a l'art.

Segells de reconeixement d'administració oberta